De Paste, in excursie prin Europa

Basilica Nessebar este monumentul protejat si dateaza de peste 400 de ani

Terasele cocotate pe pante, deasupra marii, iti ofera un spectacol fascinant.

In micile case-muzeu, poti admira vechile traditii bulgaresti.

 

Farmecul discret al Evului Mediu
Daca te-ai gandit pentru anul acesta la o vacanta de Paste care sa iasa din limitele unei calatorii banale, dar care sa nu te oblige sa scoti o multime de bani din buzunar, poti alege fara regret un loc uimitor si incarcat de istorie crestina: insula Nessebar din Bulgaria.

Romantism balcanic.
Toti cei care au fost aici au considerat-o fascinanta: un oras-port, monument UNESCO, care arata intocmai ca o bijuterie incremenita in vechimea secolelor, slefuita, rand pe rand, de stapaniri succesive: ostrogotii, bizantinii, venetienii… Orasul este incarcat de sclipiri de arta bisericeasca ortodoxa, risipite printre elemente de arhitectura gotica si renascentista. Orice drum printre casele orasului se cere repetat, pentru a gusta romantismul medieval al stradutelor in panta, pavate cu piatra, al melanjului savuros de Bizant ortodox cuminte si Ev Mediu balcanic, colorat de piatete cu fantani, de multimea de acoperisuri din olane rosii, ori de restaurante, cafenele si multimea de ateliere de artizanat.

Biserici vechi de cateva secole.
Aerul cald al inceputului de primavara te va indemna fara indoiala la plimbari lungi prin vechiul oras, iar costumele, dansurile si traditiile populare legate de cea mai importanta sarba-toare ortodoxa din Bulgaria, ca si emotia pura a ceremoniilor religioase la care vei asista in bisericile de piatra cioplita, vechi de cateva secole, vor insemna cu adevarat o traire greu de repetat. De altfel, pe varful insulei, exista un altar-platforma al celei mai vechi basilici, deschis catre nemarginirea marii, unde se savarseste slujba in aer liber si de unde poti admira spectacolul sutelor de lumanari coborand ca un rau luminos pe stradutele inguste, care abia depasesc latimea de un metru.

Liniste si relaxare.
Un obicei stravechi cere ca fiecare cres-tin sa vopseasca ouale doar in Joia Mare si sa le duca la biserica, iar apoi sa ingroape unul dintre oua, pentru a se desparti de toate relele si necazurile. Tot de Paste, fetele tinere isi dau primul lor „examen gastronomic“, pregatind gogosi in miere si zahar, o specialitate bulgareasca cu care vei fi intampinata in toate casele carora le treci pragul. O surpriza pe care o vei avea la Nessebar sunt conditiile de cazare si preturile deosebit de convenabile. Camere generoase, terase deschise catre mare, hoteluri mici, de familie, cu 12-16 camere, sau complexe de 5 stele, multa liniste si relaxare si, poate mai mult ca orice, o atmosfera deosebita, ca o intoarcere catre tine insati, fie ca esti o persoana religioasa, fie ca nu.

La Nessebar se ajunge in trei ore cu masina, pe la Giurgiu (80 km de la Varna), iar costul unui sejur all inclusive incepe de la 70 euro de persoana.

 

Adrian Ciltan; foto: Shutterstock.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Vacanta