De ce aspecte trebuie să ții cont pentru a-ți securiza cariera

Angajatorii au așteptări mai mari de la oamenii lor astăzi decât aveau în trecut. Transformarea digitală nu mai este o alegere pentru organizații! Companiile sunt suficient de rapide în adaptarea soluțiilor de transformare digitală, iar acest aspect obligă și angajații să fie la curent cu tehnologia pentru a rămâne relevanți.

Text: Mihaela Pascari

În acest mediu de afaceri digital extrem de competitiv, este esențial să-ți păstrezi relevanța. Trebuie să te asiguri că te vei îmbunătăți în mod continuu și te vei autoevalua în mod regulat. Iată câteva sfaturi care te pot ajuta să-ți securizezi cariera.

Pune pe un loc fruntaș învățarea și dezvoltarea!

Pe măsură ce organizațiile adoptă noile tehnologii, nevoile lor se schimbă. Acest lucru duce la un decalaj tot mai mare între competențele lucrătorilor de astăzi și cele necesare pentru viitor. De aceea, e important să cauți noi oportunități de învățare și dezvoltare de-a lungul carierei pentru a-ți alinia setul de abilități cu acelea râvnite de viitorii angajatori. Folosește următoarele sfaturi pentru a prioritiza în mod continuu dezvoltarea carierei tale:

 • Efectuează o analiză a setului curent de abilități. Determină punctele forte și creează un plan de învățare pentru lacunele care te pot descalifica în ochii angajatorilor pe viitor.
 • Fii proactiv în căutarea oportunităților de învățare. Oferă-te voluntar pentru a-ți asuma noi responsabilități și a participa la cursuri de formare și certificare. Concentrează-te pe competențele specifice de care ai nevoie pentru a reuși și pentru a te dezvolta în domeniul tău.
 • Diversifică-ți abilitățile transferabile. Dezvoltarea abilităților de viitor, cum ar fi decodificarea și analiza datelor, te vor ajuta să te pregătești pentru roluri și responsabilități viitoare. Abilitățile soft, precum inteligența emoțională, comunicarea și adaptabilitatea, vor continua să fie extrem de căutate de toți angajatorii.

Sfat: te poți înscrie, spre exemplu, în proiectul Cursuri de IT by eJobs, cofinanțat din Fondul Social European, parte a programului Operațional Capital Uman 2014-2020. Acesta are mai multe etape (consiliere, cursurile propriu-zise, coaching). În cadrul acestuia, ai ocazia să îmbini partea teoretică cu partea practică, să pui trainerului întrebări în timp real și să faci schimb de experiență cu ceilalți cursanți. După finalizarea cursurilor, echipa de consiliere în carieră din cadrul proiectului îți va oferi suportul necesar pentru a-ți găsi job.

Iată care sunt condițiile pentru înscriere la cursurile IT by eJobs:

 • ai domiciliul sau reședința în orice județ din România (cu excepția județului Ilfov și Municipiului București
 • ai o vârstă cuprinsă între 25 și 65 de ani
 • ești angajat, cu contract de muncă, PFA sau ÎI
 • ai absolvit cel puțin 8 clase
 • dispui de acces la internet (viteză minimă de 10 Mb/s) – cursurile au loc doar online
 • ai în posesie un computer (laptop sau PC) cu webcam (integrat sau separat) pentru a permite accesul la curs/examen
 • ai în posesie difuzor/căști și microfon pentru a participa la discuții
 • ești un bun vorbitor de limba engleză (mediu/avansat) deții competențe digitale de bază

Cursurile gratuite în IT sunt disponibile prin:

PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020

Axa Prioritară 6 – Educație și competențe ID

proiect: POCU/726/6/12/135988

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Nu lăsa pe mâine contactele pe care ți le poți face azi!

Rețeaua ta profesională este crucială pentru o carieră stabilă pe termen lung. Având în vedere că multe locuri de muncă sunt ocupate prin conexiuni personale și recomandări, o rețea profesională atent dezvoltată te ajută semnificativ atunci când îți cauți un loc de muncă. Cheia nu este dimensiunea rețelei tale, ci mai degrabă calitatea relațiilor tale cu fiecare conexiune.

Utilizează următoarele sfaturi pentru a construi și a menține conexiuni profesionale puternice:

 • Găsește un mentor care te poate ajuta să-ți dezvolți și să-ți atingi obiectivele. Mentorul tău te poate ajuta, de asemenea, să-ți sporești expunerea, prezentându-te în rețeaua sa și susținându-ți numele.
 • Alătură-te și participă activ la grupuri profesionale, asociații și forumuri de discuții online legate de industria ta. Participă la evenimentele pe care aceste grupuri le găzduiesc și fă cunoștință cu alți profesioniști la aceste evenimente.
 • Participă la evenimente de networking și team building, chiar dacă sunt opționale. Dedică timp menținerii relațiilor pe care le-ai construit cu colegii. Caută oportunități de a-ți oferi ajutorul și sprijinul conexiunilor tale.
 • Extinde conexiunile dincolo de colegii tăi direcți, contactând oameni cu diferite roluri și din variate industrii. Este important să dezvolți relații profesionale atât în ​​interiorul, cât și în afara organizației curente.

Mai pune o cărămidă la brandul personal!

Crearea și menținerea cu atenție a brandului personal în lumea virtuală este mai mult decât necesară. Reputația ta digitală influențează părerile celorlalți despre tine. Un brand personal puternic te diferențiază ca profesionist și-ți oferă posibilitatea de a-ți valorifica reputația pentru a colabora în diverse rețele.

Utilizează următoarele sfaturi pentru a dezvolta un brand personal pe viitor:

 • Începe cu o căutare pe Google a numelui tău pentru a identifica ce spune amprenta ta digitală actuală despre cine ești. Dacă ai un nume comun sau același nume ca o celebritate, include factori de identificare suplimentari, cum ar fi locația ta, pentru a restrânge rezultatele căutării.
 • Asigură-te că toate profilurile tale online te prezintă într-o manieră compatibilă cu reputația pe care vrei să o asocieze rețeaua ta profesională. Aici sunt incluse și conturile tale private de pe rețele sociale.
 • Poți înregistra un nume de domeniu pentru a-ți crea propriul site web. Un site web personal îți oferă libertate creativă de a comunica lucruri, fără limitările și restricțiile de aspect și caracter ale site-urilor de social media.

Fii flexibil în ceea ce privește parcursul profesional!

Acest ultim punct ar putea suna contraintuitiv, dar el reprezintă o parte importantă care-ți va garanta că întreaga ta carieră profesională este securizată pentru viitor. Dacă refuzi să schimbi cursul profesional când devine clar că nu există viitor într-o anumită industrie, evident că te vei confrunta la un moment dat cu diverse probleme. În schimb, e mult mai eficient să adopți o abordare proactivă a carierei tale și revizuiește-ți continuu oportunitățile de progres. Dacă ești dispus și capabil să-ți schimbi ușor calea în carieră vei mai multe oportunități pe termen lung și-ți vei garanta o carieră de viitor.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Cariera