Postarea de poze amuzante pe rețelele de socializare poate părea nevinovată, însă acest lucru poate fi periculos pentru securitatea ta. Se pare că unele ipostaze foto populare, cum ar fi să faci semnul păcii cu mâinile, pot dezvălui informații personale. Mai târziu, aceste informații pot fi folosite împotriva ta de către escroci.
Institutul Național de Informatică din Japonia (NII) a făcut cercetări prin testarea fotografiilor unui subiect realizate cu o cameră digitală de la o distanță de aproximativ 3 metri. Ei au descoperit că este posibil să se copieze modelele venelor degetelor subiectului din aceasta. Datorită tehnologiei avansate de recunoaștere a amprentelor digitale, aceste anexe pot fi scanate, copiate și apoi folosite.
Telefoanele noastre inteligente devin din ce în ce mai bune și se mândresc cu camere foto avansate, capabile să facă fotografii de înaltă rezoluție. Pericolul apare atunci când fotografiile făcute cu acestea sunt postate online. Acest lucru crește riscul ca informațiile personale să fie divulgate. Potrivit cercetătorilor, o bună focalizare și o lumină bună într-o fotografie sunt suficiente pentru a recrea date din amprente, scrie Bright Side.
O altă amenințare pe care o poate reprezenta dezvăluirea amprentelor digitale este crearea unei replici imprimate care poate păcăli scanerele biometrice prin utilizarea cernelii conductoare. De exemplu, cercetătorii de la Michigan State University au demonstrat că nu este nevoie de niciun echipament special pentru a realiza această reconstituire. O imprimantă cu jet de cerneală, cerneală conductivă și hârtie obișnuită au fost suficiente pentru a păcăli un scanner de amprente.
Un cercetător de la Institutul Național de Informatică din Japonia a aprofundat investigația și a dezvoltat un autocolant transparent pe care a fost imprimat un model fals al venelor degetelor. Acesta ar trebui să ajute la împiedicarea hackerilor de a prelua datele reale de pe degetele dumneavoastră atunci când le arătați în fotografii sau le folosiți pe diferite dispozitive.
Pentru a fi în siguranță, poți încerca să te protejezi prin simpla schimbare a poziției degetelor atunci când faci o fotografie. În afară de aceasta, îți poți îmbunătăți securitatea și prin faptul că nu folosești autentificarea amprentei digitale pe telefon pentru a-l debloca sau pentru a obține acces la aplicații importante.
Foto: 123RF
A apărut revista Avantaje ediția de noiembrie 2023. Luna aceasta vă surprindem cu un număr cu adevărat special, cu un DOSAR în care dezbatem tulburările de personalitate cele mai des întâlnite, cu subiecte de sănătate considerate tabu dar și cu invitați- surpriză:
EXCLUSIV AVANTAJE:
CRISTIAN DIACONESCU – Diplomat de carieră și fost ministru de externe, totul pornind de la o bază juridică, Cristian Diaconescu poate oferi context pentru cele mai „fierbinți' subiecte ale zilei. În interviul Din ediția de noiembrie poți citi o sinteză a ceea ce înseamnă rolul României în UE, fenomenul fake news, dar și noile direcții de dezvoltare – cum ar fi energia verde și folosirea inteligenței artificiale.
DOSAR SPECIAL – Tulburările de personalitate
Cauzele exacte ale tulburărilor de personalitate nu sunt pe deplin înțelese, dar se crede că o combinație de factori genetici, chimici și de mediu pot contribui la dezvoltarea lor.
PARANOICUL – Personalitatea paranoică nu este un caz de nebunie, este doar un om cu o înclinație permanentă spre suspiciune și neîncredere.
HISTRIONICUL – În prima zi, pare charismatic, te vrăjește. A doua zi, te cam obosește.
A treia zi, deja ai vrea să-l tragi din priză. Cine să fie? Un individ cu personalitate histrionică.
PERFECȚIONISTUL – „Dușmanul binelui e mai binele', se spune. Cel care nu este niciodată mulțumit riscă să nu-și termine treaba la timp. În plus, îi critică la nesfârșit pe cei din jur. Rău pentru el, rău pentru toată lumea.
DEPENDENTUL – Dacă te sufocă, poți să te scuturi de el și să scapi. Dar ce se va întâmpla cu el după aceea? Dependentul este expus unor riscuri dintre cele mai grave.
DEPRESIVUL – Cum să ne purtăm cu personalitatea depresivă atunci când face parte din viața noastră? Dacă se leagă de evenimente concrete, dacă are cauze certe, dacă este o stare temporară, depresia este o maladie. Dacă este un fel de a fi permanent al cuiva, vorbim despre o personalitate dizarmonică de tip depresiv.
Vrei să te bucuri de o căsnicie fericită? Atunci fii foarte atentă la primul și cel mai important pas pentru reușita în doi: alegerea partenerului de viață! Vă plac aceleași lucruri și vă ghidați în viață după aceleași valori? Cu siguranță, el va fi alesul! Sau poate că, deși nu vă înțelegeți întotdeauna, vă completați reciproc – doar știe oricine, contrariile se atrag.
Ești prizoniera dragostei? Când ne îndrăgostim, viața noastră gravitează în jurul persoanei iubite și pare că nimic altceva nu mai există în jur. Dar dragostea nu înseamnă acapararea unuia de către celălalt. Viața fiecăruia are o multitudine de fațete pe care nu le putem neglija, oricât de mult am fi preocupați de partener și de dragostea pentru el.
Citește revista aici: https://magazines.ringier.ro/brands/avantaje/