Cursa pentru sănătate

cursa pt sanatate

Este adevărat: cancerul de sân are cea mai mare „popularitate printre afecțiunile oncologice, însă, depistat la timp, poate fi tratat. Pentru a le susține pe cele cu un astfel de diagnostic, pe 7 iunie ieșim să alergăm. 

cursa pt sanatate

Cancerul de sân este cel care afectează un număr mai mare de femei decât orice alt tip de cancer. Statisticile arată că circa una din opt femei va prezenta cancer de sân pe parcursul vieții, se precizează în cartea „Biblia sănătății femeii, apărută la Ed. Curtea Veche, însă factorii ereditari (prezența genei pentru cancerul de sân BRCA1 sau BRCA2) nu sunt principalii responsabili, așa cum am fi tentate să credem.

Doar 5 până la 10% din totalitatea cancerelor au această cauză. Ceilalți factori sunt în strânsă legătură cu felul în care alegem să trăim. Altfel spus, în încercarea de a evita un astfel de diagnostic, ar trebui să fim preocupate să facem alegeri alimentare sănătoase și echilibrate, să acordăm timp exercițiilor fizice și să ne organizăm profesional și personal în așa fel încât stresul să nu mai fie parte din programul zilnic.

Controalele de specialitate

De asemenea, foarte importante sunt controalele periodice de specialitate (consult anual la medicul de familie sau specialistul ginecolog, care vor cere
investigațiile specifice), precum și autoexaminarea.

Dr. Maria Alexandrescu, medic primar radiologie și imagistică medicală în cadrul Spitalului Clinic Monza, explică pașii pe care trebuie să îi faci, pentru o autoexaminare corectă: palpează sânii în fiecare lună, la aceeași dată; verifică forma, dimensiunea și culoarea acestora; autoexaminează sânii atât în picioare, cât și întinsă.

Medicul radiolog atrage atenția asupra faptului că nu orice nodul înseamnă cancer, că mamografiile se fac după vârsta de 40 de ani, că poți folosi anticoncepționale și antiperspirante, întrucât nu s-a demonstrat că acestea ar duce la apariția cancerului de sân, și oferă un pronostic încurajator: „9 din 10 femei pot supraviețui dacă sunt tratate la timp.

„După autoexaminare, am hotărât să merg la medic

Pe factorul timp a mizat și Maria Loredana Popescu, lector universitar, diagnosticată cu cancer de sân în anul 2006, la vârsta de 31 de ani. „Diagnosticarea a avut loc în urma unei autoexaminări. Nu am avut simptome specifice, însă am simțit că ceva este în neregulă cu sânul meu.

A urmat un control mai amănunţit la Institutul Oncologic Bucureşti. În urma acestuia, am fost propusă pentru operaţie, pe data de 4 octombrie. Rezultatele testului anatomopatologic au indicat prezenţa unei tumori maligne, de mici dimensiuni, ceea ce arăta că aceasta era într-un stadiu incipient.

Puterea exemplului

„Operaţia a decurs normal, echipa profesorului dr. Alexandru Blidaru s-a comportat exemplar. Intervenţia chirurgicală nu a fost traumatizantă. Fiind o fază incipientă, nu a fost necesară mastectomie şi nici evidarea ganglionară (n.r. – îndepărtarea acestora).

Însă ce a urmat a fost mai traumatizant, întrucât am avut parte de șase luni de chimioterapie, apoi de 25 de şedinţe de radioterapie. Primele zile după aflarea diagnosticului au fost mai grele, apoi mi-am propus să mă mobilizez şi să depăşesc momentul. Am fost ajutată de familie şi de prieteni care au fost alături de mine toată această perioadă dificilă. Susţinerea familiei a fost extrem de importantă şi a reprezentat un real suport pentru mine, atât pe perioada  tratamentului, cât şi după aceea.

Nu lipsită de importanţă în tot acest timp a fost contribuţia celor de la Fundaţia Renaşterea care m-au îndrumat în această perioadă. Tocmai de aceea, mi-am propus să încerc şi eu, la rândul meu, să ajut alte persoane şi astfel, de aproape nouă ani, particip la foarte multe dintre activităţile fundației. Susţinerea mea este mai mult una morală, ce ţine de puterea exemplului.

Activitățile la care particip mă ajută, îmi dau o satisfacţie deosebită, reprezintă o recompensă prin faptul că multe dintre femeile care merg la control ori depăşesc situaţia dificilă din existenţa lor sunt acum bine.

Mişcarea este foarte importantă pentru orice persoană, personal prefer să merg pe munte, am fost în cadrul unor activităţi până la 4200 metri în Elveţia, la două ediţii Climbing for Solidarity, în 2008 și 2011.

În ceea ce priveşte cariera, aceasta nu a fost influenţată şi ulterior acestei perioade am reuşit să-mi continui proiectele personale, am finalizat teza de doctorat la ASE Bucureşti, pe domeniul Marketing, iar acum lucrez la două universităţi ca lector universitar.

Încerc prin tot ceea ce fac să schimb mentalitatea oamenilor care pun egal între cancer şi moarte. Dacă ajungi la timp la medic, boala descoperită într-o fază incipientă are şanse de vindecare de peste 90%.

Diminuează riscurile apariției bolii

Include în alimentație mai multe fructe și legume, și, dacă până acum obișnuiai să consumi alimente sau mâncăruri mai grase, este momentul să-ți
schimbi meniul. De asemenea, înlocuiește băuturile carbogazoase cu cele naturale și apă. Monitorizează-ți greutatea și evită creșterile bruște, prin urmare acordă atenție mișcării.

În articolul „Cât de mult mergi pe jos? vei vedea că mișcarea chiar este pentru toată lumea și oricât de mic ar fi efortul, acesta influențează starea de sănătate. Un alt capitol important este garderoba – spre exemplu, dacă ai sutiene cu bureți, sârme sau silicon, renunță la ele, pentru că nu fac decât să țină sânul într-o poziție anormală.

Pe perioada verii, evită expunerea solară în intervalul 11 și 16, și folosește mereu o cremă cu factor de protecție, cel mai potrivit fiind SPF 30. În cazul în care ai o piele foarte sensibilă, SPF 50 este cel potrivit. Evită alcoolul și fumatul!

Aleargă cu învingătoarele

Cursa globală Susan G Komen Race for the Cure este cel mai important eveniment de conștientizare, educare și strângere de fonduri pentru persoanele diagnosticate cu cancer de sân.

Evenimentul înseamnă mai mult de 150 de curse, pe patru continente, ce adună peste 1.6 milioane de participanți. La inițiativa Fundației Renașterea, evenimentul va avea loc și în România, la București, pe 7 iunie 2015, urmând traseul: Parcul Herăstrău, Bulevardul Mareșal Prezan, Șoseaua Kiseleff, Piața Victoriei și Bulevardul Aviatorilor.

La „Happy Run – Aleargă cu învingătoarele vor putea participa atleți de performanță (cros), persoane de toate vârstele (cursa populară), supraviețuitoare ale bolii (plimbare). Înscrie-te la cursă pe www.fundatiarenasterea.ro și vei avea ocazia să alergi alături de Andreea Esca, Gabriela Szabo, Valeria Van Groningen, Ilie Năstase, Mihaela Geoană, Cristiana Copos, Camelia Șucu, Amalia Năstase, Andreea Mihai, Veronica Savanciuc, precum și de alți susținători ai acestui demers. Cu ajutorul fondurilor strânse, fundația va oferi teste gratuite femeilor din categorii vulnerabile, proteze mamare externe, sesiuni suport, de informare asupra noilor terapii, de susținere psihologică, precum și reuniuni de specialitate cu medici.

 

Cătălina Ioancea

Foto: arhiva personală, Fundația Renașterea

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Povesti adevarate