Victoria unei victime

linor abargil2

Un viol i-a schimbat viaţa. Acum vorbeşte despre ea şi dramele altor femei într-un film cutremurător. 

În 1998 Linor Abargil, Miss Israel, a fost proclamată cea mai frumoasă femeie din lume, dar puţini din cei care o aplaudau pe scena fastuoasă din Seychelles ştiau că tânăra de o frumuseţe tulburătoare care purta coroana Miss World, fusese răpită şi violată cu doar şase săptămâni înainte.

linor abargil2

Acolo pe scenă, plângând sub luminile orbitoare, Linor şi-a promis să nu se lase învinsă de trauma teribilă care i-a schimbat viaţa şi a declarat un război total violenţei sexuale, încurajând femeile din toată lumea să pună capăt tăcerii. Zece ani mai târziu, şi-a retrăit povestea şi a transpus-o într-un film care face înconjurul lumii, menit să încurajeze femeile aflate într-o situaţie similară.

Născută în Netania, Israel, Linor Abargil este fiica lui Aliza şi Jackie Abargil şi este un fotomodel de o frumuseţe tulburătoare, care la 18 ani a devenit Miss Israel. La scurtă vreme după câștigarea titlului, tânăra venită la o prezentare de modă în Milano, a fost răpită, înjunghiată şi violată. Trecând peste şocul îngrozitor, ea a mers să-şi reprezinte țara, șase săptămâni mai târziu, în finala concursului Miss World, pe care l-a câştigat şi unde a fost încoronată cea mai frumoasă femeie a lumii.

În lume, o femeie din patru suferă în timpul vieţii un viol sau o agresiune sexuală

Cu o personalitate extrem de puternică, Linor a decis să-şi continue cariera, dar şi să devină o luptătoare convinsă împotriva violenţei sexuale. „Aveam 18 ani când am devenit Miss Israel în martie 1998 și am fost trimisă să-mi reprezint țara în finala mondială Miss World, dar o lună și jumătate înainte de concurs, în timp ce eram în Italia, am fost violată cu brutalitate de un agent de voiaj israelian, Uri Shlomo Nur. Imediat după aceea am mers cu mama la poliție și la spitalul din Roma pentru a raporta violul şi a fi supusă unui examen medical.

Întoarse în Israel, ni s-a cerut să nu vorbim despre asta, pentru ca violatorul să nu se sperie şi să se înapoieze în ţară, unde poliția israeliană aștepta să-l aresteze. Eu eram atât de speriată încât nu am mai vrut să plec de acasă şi spuneam tuturor că nu voi merge, dar încurajată de mama, am cedat în cele din urmă, am participat şi am câştigat titlul.

După ce am fost încoronată Miss World, povestea violului a fost descoperită de presa italiană, iar a doua zi vuia toată mass-media internațională, dar din fericire, violatorul nu a aflat și a fost arestat pe aeroportul din Tel Aviv, când a încercat să se întoarcă în Israel.

„După viol, mi-am spus că a mă retrage în tăcere ar fi o laşitate faţă de celelalte

linor

În timpul procesului, a trebuit să retrăiesc groaznicele evenimente şi să-mi privesc în faţă violatorul, ceea ce m-a prăbuşit într-un cumplit sindrom de stres posttraumatic. Am încercat, însă, să îl depăşesc fiindcă mi-am spus că cineva trebuie să facă ceva, iar a mă retrage în tăcere ar fi o laşitate faţă de toate celelalte victime. Aşa că am sfătuit alte femei să nu se teamă să raporteze agresiunile sexuale comise asupra lor şi să îi pedepsească pe autori şi chiar s-a înregistrat o creştere a ratei de raportare a violurilor în Israel.

A studiat teatrul, a jucat pe scenele din Tel Aviv, dar a căutat echilibrul şi prin terapie şi introspecție, trecând la iudaismul ortodox. „A fost o lovitură pentru mine, ca și cum ţi-ai pierde fiica, spunea mama ei, „dar este mai bine decât să o ştiu căzută pradă alcoolului, drogurilor, depresiei sau altor nenorociri, cum li se poate întâmpla victimelor unor violuri.

Linor s-a căsătorit în 2006 cu un jucător din NBA, s-a mutat la Los Angeles, dar a divorţat după un an şi s-a întors în Israel, unde a urmat facultatea de drept cu gândul de a-şi folosi diploma de avocat pentru a reprezenta în justiţie alte victime ale violenţei sexuale, iar în 2008 a lansat un site: bravemissworld.com, dedicat luptei sale pentru aceste femei. „În 2010, m-am căsătorit cu Oron Kalfon, care este partenerul, prietenul meu și adevărata mea dragoste şi, cu sprijinul lui şi al familiei mele, am decis să vorbesc despre toate acestea într-un film unde să spun fără ruşine povestea mea, căutând în acelaşi timp în lume alte femei care au trăit un viol şi spunând şi poveştile lor. Poveşti care, în atât de multe cazuri sunt mai tragice decât a mea, căci multe violuri rămân neraportate, femeile tac, sunt reduse la tăcere de rușine, umilinţă și de lipsa de sprijin a propriilor familii sau chiar a legii. Pentru că eu cred că titlul de Miss World aduce cu el şi responsabilitatea socială şi mi-aş dori să dau acestui titlu un context personal şi semnificativ.

„Curajoasa Miss World pe ecrane

linor abargil

Mesajul filmului „Brave Miss World este clar: pentru victimele agresiunilor sexuale, călătoria către împlinire nu se termină niciodată, iar Linor ar putea fi oricare dintre femei. Filmul documentar este regizat de Cecilia Peck, iar la invitaţia Ambasadei Statului Israel în România şi a Fundaţiei Scheherazade, curajoasa Linor Abargil a fost prezentă la proiecţia de gală, oferind tuturor o lecţie preţioasă de curaj şi putere şi vorbind despre demnitatea feminină şi despre eforturile ei fără răgaz de a încerca să ţină la distanţă coşmarul vieţii atâtor femei.

Adrian Cîlțan

Foto: bravemissworld.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Povesti adevarate