Cum să îți alegi centrala termică
Odată cu debutul unui nou sezon rece, trebuie să decizi dacă vrei să te bucuri de confort în adevăratul sens al cuvântului sau preferi ca lucrurile să continue ca până în prezent. Nu este cel mai plăcut lucru să depinzi de furnizorul local de energie termică, mai ales dacă vrei să ai mereu apă caldă și un mediu ambiental pe gustul tău. Tot ce trebuie să faci este să discuți cu un furnizor privat, să te asiguri că ai bugetul necesar pentru această investiție și să alegi centrala. Iată câteva sfaturi de care să ții cont în timpul acestui proces:
În funcție de combustibil
Stabileşte ce tip de centrală este potrivit pentru locuința ta în funcție de combustibilul folosit. Acestea se împart în:
- Centrală termică pe gaz – dimensiunile acesteia sunt reduse, o fac potrivită atât pentru casă, cât și pentru apartament, și este rezistentă în timp.
- Centrală termică pe curent – aceasta este o soluție potrivită pentru zonele în care nu există un sistem de distribuţie a gazelor naturale. Centrala pe curent trebuie să fie însoțită de un boiler pentru a încălzi și apa de la robinet.
- Centrală termică pe combustibil solid – aceasta are o durată de viață foarte lungă, dar trebuie să fie depozitată într-o cameră concepută special cu acest scop.
A opta pentru un sistem de încălzire propriu înseamnă o investiție la început, însă aceasta se amortizează în scurt timp. Cel mai mare avantaj este că dispui de căldură și apă caldă oricând ai nevoie și nu mai depinzi de furnizorul care poate întâmpina diferite probleme, chiar în cele mai geroase zile de iarnă, deci ia în calcul centrale si cazane pe post de variante pentru locuința ta.
În funcție de suprafață
Ținând cont de tipul locuinței tale, trebuie să ai în vedere și suprafața pe care îți dorești să o încălzești. O casă cu dimensiuni generoase va avea nevoie de o centrală cu putere calorică mare, care să poată face față cerințelor spațiului de care dispui. Puterea pe care ar trebui să o aibă centrala potrivită depinde de suprafața și înălțimea locuinței tale, dar și de nivelul de izolare. Acestea te vor ajuta să stabilești coeficientul de încălzire care este, la rândul său, determinat de felul în care este izolată locuința sau fiecare cameră în parte și suprafața cu geamuri. De exemplu, o centrală termică de 35 kW poate încălzi o suprafață de 320 mp, iar una de 24 kW este potrivită unei locuințe cu suprafața mai mică de 160 mp.
În funcție de programe și sistemele de comandă
Printre standardele pe care trebuie să le ai când vine vorba de centrala termică se numără și informațiile la care ai acces pe un ecran LCD, dar și setările adiționale pe care le poți face. Multe dintre modelele de centrale termice moderne îți oferă posibilitatea de a repara erori care apar în sistem și de a avea un bun control în timp ce aceasta funcționează. Este mult mai la îndemână să poți rezolva problemele de bază fără a fi obligat să chemi un specialist, iar o centrală cu senzori de temperatură sau control de la distanță îți va oferi și mai mult control asupra atmosferei din casa ta.
Ține cont de aceste aspecte în procesul de achiziționare a centralei ideale și bucură-te de ușurința cu care poți asigura confortul familiei tale.
Sursa foto: pexels.com
(P) Material publicitar realizat în colaborare cu Brico Depot