Cum sa faci fata criticilor de la serviciu

Unul dintre momentele in care ne simtim vulnerabile este atunci cand suntem criticate, mai ales de catre colegi sau sefi. Cum primesti aceste critici si, mai ales, cum sa le raspunzi cu tact?

Critica este, de fapt, o oglinda cu doua fete, pentru ca, impreuna cu lauda, este modalitatea care dezvaluie cel mai bine personalitatea celui care o face. Specialistii sustin ca, in general, laudam la ceilalti comportamentele pe care le apreciem la noi insi-ne si criticam acele lucruri pe care le res-pingem la noi.

Recunoaste ca te simti atacata, dar pastreaza-ti calmul
Indiferent daca esti cu o persoana pe care o apreciezi sau o detesti, o cunosti de mult sau de putin timp, vei reactiona la fel atunci cand esti criticata. Inima incepe sa-ti bata mai repede, te trec fiori reci sau, dimpotriva, simti ca iei foc si uneori chiar ai senzatia ca iti slabeste vederea sau vezi negru in fata ochilor. Cum te simti atacata, primul impuls este sa te concentrezi asupra acestei emotii, fa-cand-o astfel mai intensa.

In situatia data, nu vezi decat doua alternative: atacul sau retragerea.

La serviciu, toate aceste senzatii sunt resimtite si mai intens, in conditiile in care esti constransa sa actionezi cat mai diplomat, mai ales atunci cand seful este cel care te critica.

Continutul propriu-zis al unei cri-tici este mai putin important cand te concentrezi asupra a ceea ce simti. Mai degraba vei reactiona instinctiv, in loc sa actionezi. Cel mai probabil, vei incepe imediat sa te certi cu un coleg sau vei incerca sa te dezvinovatesti in fata unui sef. Calea cea mai buna de a evita astfel de atitudini paguboase e sa transformi un conflict intr-o discutie. O discutie civilizata, pe un ton adecvat si cu argumente solide.

Apreciaza critica constructiva
Cel mai usor poti sa dezarmezi o persoana care te critica multumindu-i ca si-a facut timp sa-ti analizeze activitatea. Pur si simplu ii vei taia tot elanul cu care a pornit atacul – ba chiar e posibil sa incheie orice discutie. Nu e de mirare daca atitudinea ti se pare deplasata la prima vedere – instinctul ne spune sa demonstram ca noi avem intotdeauna dreptate, iar altii, nu. Explicatia?

Ca raspuns la critica, adica la un atac verbal, psihicul construieste repede un mecanism de aparare. Atunci cand ni se comunica defecte sau activitati pe care nu le-am rezolvat bine, mecanismul de autoaparare aduce in prim plan toate lucrurile frumoase pe care le-am facut si toate calitatile cu care suntem inzestrati. Astfel, adoptam urgent o pozitie de superioritate, ne simtim jigniti si ascultam din ce in ce mai putin ceea ce interlocutorul are de spus.

Nimanui nu ii place sa fie criticat, dar aceasta neplacere poate fi suportata mult mai usor daca te straduiesti sa tii cont de urmatoarele sugestii.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Cariera