Cum să… discuți temele delicate

Ți-e teamă să-ți abordezi șeful cu un subiect problematic? Iată cum ai putea s-o faci…

cum sa discuti temele delicate

Cum să le spui că ești însărcinată

Nu te grăbi cu vestea până când starea ta nu este confirmată. Legea te protejează pe tine și locul tău de muncă, așa că șefului nu-i rămâne decât să te felicite și să te trimită la resurse umane. Ar fi bine ca managerul să fie primul din companie care află.

Chiar dacă, în virtutea raporturilor cordiale, te simți obligată să-i spui personal, în același timp, pregătește și informarea scrisă: prietenia e una, legea e alta.

În acest fel, te asiguri că nimic nu mai poate interveni, iar drepturile tale sunt protejate. Gândește-te la ceea ce ține de tine pentru ca, plecând în concediu, activitatea companiei să nu aibă de suferit: ce proiecte ai de terminat și pe cine propui să te înlocuiască. Dezvoltă această temă, mai ales dacă managerul este bărbat și nu se simte în largul lui să discute despre sarcină și maternitate.

Cum să ceri o mărire de salariu

Cu toții credem că merităm  mai mult, dar câți au curaj să ceară? 60% dintre femei cred că primesc prea puțin, dar nici jumătate dintre ele nu au cerut vreodată o mărire de salariu.

Dacă poți demonstra că ai progresat de la data stabilirii actualului salariu și că ceea ce faci depășește fișa postului, șeful va trebui, cel puțin, să te asculte.

Ți-ar fi util să aduci în sprijin dovada unui curs sau stagiu de îmbunătățire a pregătirii profesionale sau ceva realizări care ți-au fost recunoscute de superiorii ierarhici. Vorbește relaxat, dar serios, ca și cum ar fi un subiect interes comun.

Cum să îmblânzești fiara

Ai pe cineva în birou care bombăne sistematic și-ți dă cu tifla în fața colegilor? Nu te rezuma la masca ta impenetrabilă – comportamentul abuziv trebuie înăbușit din fașă. Mai întâi, încearcă să porți o discuție calmă.

Dacă refuză sau își continuă comportamentul, adresează-te șefului direct și fă-o în scris, relatându-i cât mai detaliat împrejurările în care consideri că s-a comportat abuziv. Nu emoții, doar informații.

Dacă cel de care vrei să te plângi este chiar șeful tău, adresează-te departamentului HR. Eventual, în paralel, informează persoana care se află imediat deasupra în ierarhie. În nici un caz nu suferi în tăcere. Gândește-te ce sfat i-ai da copilului tău dacă ar fi nedreptățit la școală și urmează-ți propriul sfat.

 

Autor: Mihaela Serea

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Cariera