Cum îți poți proteja părul de daunele provocate de clor?
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2022/07/146621543_m.jpg)
Sentimentul de a te relaxa în apă poate fi liniștitor, până când îți amintești de daunele pe care apa cu clor le provoacă părului. Înotul zilnic în piscină poate face ravagii asupra părului din cauza clorului dur care se găsește în piscine. Cu toate acestea, există câteva remedii pentru a proteja părul de expunerea la clor și de efectele sale dăunătoare.
Apa cu clor poate face ca părul să fie uscat și fragil, ceea ce poate cauza ruperea acestuia. Deși apa obișnuită de la robinet conține clor, de obicei nu conține atât de mult pentru a fi o problemă pentru dușurile obișnuite. Dar cantitatea crescută care se găsește în piscine poate avea efecte dăunătoare asupra părului și a pielii cu o expunere mai frecventă.
Efectele clorului asupra părului
Clorul din piscină este esențial pentru a distruge bacteriile, dar poate dăuna grav părului sănătos dacă mergi frecvent la piscină. Clorul îndepărtează uleiurile naturale (sebum) pe care corpul nostru le produce pentru a ne proteja părul, scrie Evening Standard. Pe lângă faptul că irită pielea și scalpul, clorul face ca părul să se despice, să nu se mai hidrateze natural. De asemenea, se schimbă culoarea naturală sau culoarea părului vopsit.
Cei care merg ocazional la piscină nu văd efectele apei clorurate, de exemplu, o baie în piscină o dată pe an, în vacanță, nu va face o diferență masivă pentru sănătatea părului. CU toate acestea, persoanele cu anumite tipuri de păr sunt mai susceptibile la deteriorare. De exemplu, cele cu păr decolorat, cu păr uscat sau subțire.
Prin urmare, este important să știi cum să-ți protejezi părul de daunele provocate de clor, indiferent de culoarea ta naturală sau de tipul de păr.
Cum îți poți proteja părul de daunele provocate de clor?
Clătește și umezește părul înainte și după înot. Există o regulă care se aplică la orice piscină care ajută la menținerea siguranței și sănătății tuturor. Unul dintre motivele pentru care personalul piscinei recomandă un duș înainte de a intra este de a îndepărta orice murdărie și uleiuri de pe corp, astfel încât să nu ajungă pe fundul piscinei, dar este, de asemenea, util pentru a preveni deteriorarea părului din cauza clorului.
Atunci când părul este spălat cu apă curată de la robinet sau cu apă neclorurată înainte de a intra în piscină, firele de păr absorb acea apă, reducând la minimum cantitatea de clor absorbită. După înot, se poate utiliza un șampon pentru a-i oferi o curățare mai profundă.
Aplică pe păr ulei de cocos, ulei de măsline și alte uleiuri naturale. Acestea acționează ca un strat protector pentru a preveni ca clorul și alte substanțe chimice din piscină să fie absorbite de firele de păr.
Folosește un șampon fără sulfați și un balsam după înot pentru a îndepărta resturile de clor din păr.
Poartă o cască de înot.
Strânge părul lung într-o coadă de cal. Acest lucru va minimiza contactul cu clorul.
Usucă părul natural, folosind un prosop din microfibră. Uscatoarele vor usca și mai mult părul.
Părul deteriorat de clor se poate repara cu ajutorul unui balsam natural, folosind bicarbonat de sodiu și oțet de cidru de mere. De asemenea, uleiul de nucă de cocos poate ajuta la hidratarea pielii uscate, iar uleiul de argan protejează părul și scalpul.
Foto: 123RF