Cu prietenele într-un city break la Praga

Cu prietenele într-un city break la Praga

Din când în când, orice doamnă sau domnişoară aflată sub asaltul permanent al atâtor obligaţii are nevoie de o pauză, iar în aceste cazuri, o vacanţă este nu doar binevenită, ci şi foarte indicată, reducând semnificativ nivelul de stres şi oboseală. Femeile, indiferent de vârsta lor, pleacă rareori singure în vacanţă, dar când aleg să o facă se acomodează foarte bine. Dar nicio o vacanță nu se compară cu o vacanță cu fetele. Un city break la Praga este o soluţie foarte potrivită pentru o pauză de acest tip, oraşul fiind deopotrivă aproape şi accesibil pentru turistele românce.

Dar de ce este o minivacanţă la Praga o destinaţie atât de potrivită? În primul rând pentru că în oraşul supranumit Bijuteria coroanei' Europei Centrale turismul este în creştere şi a avut, în ultimii ani, un rol foarte important în dezvoltarea oraşului. Capitala cehă mai este supranumită şi Oraşul de aur', iar centrul său istoric (cu o suprafaţă de 866 de hectare) a fost inclus, în anul 1992, pe lista UNESCO a patrimoniului cultural european. Locuit încă din Paleolitic, teritoriul oraşului a fost ocupat în anul 500 î.Hr. de triburile celtice care se numeau boii, regiunea fiind cunoscută de atunci şi până astăzi şi sub apelativul Boemia. În Evul Mediu, oraşul a jucat un rol esenţial în istoria Europei Centrale, iar toate perioadele traversate au lăsat urme vizibile în arhitectura urbană. În perioada post-comunistă, regenerarea oraşului a speculat exact acest aspect, transformând clădirile în stare avansată de degradare în restaurante, baruri şi hoteluri foarte primitoare. Patrimoniul de clădiri care s-au păstrat în forma lor originală a transformat oraşul într-un adevărat muzeu în aer liber care poate fi vizitat cu uşurinţă, întrucât multe dintre zonele istorice au doar acces pietonal.

O incursiune în faimoasa arhitectură a oraşului

Cu o ofertă arhitecturală atractivă, un city break la Praga între prietene ar trebui să includă neapărat câteva plimbări în aer liber, momente atât de prielnice pentru discuţiile acelea interminabile care au întotdeauna loc între ele. Centrul istoric al oraşului este unul compact şi se împarte în cinci arii distincte, aşezate de o parte şi de alta a râului Vltava care împarte aproape simetric oraşul în două, cel mai important pod pietonal de legătură între cele două părţi fiind podul Charles. De o parte a râului se află oraşul vechi (Staré Město), iar de cealaltă parte, cel nou (Nové Město), ambele având în centru câte o piaţă, respectiv piaţa Old Town – în oraşul vechi – şi Wenceslas, în cel nou. Mai regăsim în Praga cartierul evreiesc (Josefov), un cartier cu dimensiuni reduse (Malá Strana), precum şi districtul castelului (Hradčany), care este dominat de Castelul Praga.

Pentru o primă plimbare care ar putea să alunge într-o clipă oboseala acumulată pe drum oferindu-le turistelor o viziune de ansamblu asupra oraşului, ar fi foarte potrivit Podul Charles. Acesta asigură o privelişte panoramică asupra râului, asupra clădirilor istorice construite de-a lungul malurilor, dar şi asupra dealului Petrin care străjuieşte oraşul, podul fiind, astfel, un important punct de atracţie pentru toţi cei care aleg să viziteze Praga. Râului Vltava este, însă, principalul punct de atracţie şi poate fi admirat inclusiv în cursul unor plimbări cu vaporaşul sau în timpul unei mese la restaurantele de pe malurile sale. De altfel, râul a jucat întotdeauna un rol fundamental în istoria oraşului încă din timpul celor mai vechi locuitori ai zonei cărora le-a asigurat apa vitală pentru irigarea culturilor şi un important mijloc de navigaţie, fiind folosit inclusiv pentru primele rute comerciale dintre nordul şi sudul Europei. Pentru că în anumite zone debitul apei este foarte puternic, acesta a fost folosit pentru mori de apă şi pentru industrie. Chiar şi după ce părăseşte Praga, râul creează un peisaj minunat traversând zone rurale foarte frumoase, presărate, pe alocuri, cu clădiri istorice sau castele. Cu o lungime de 434 de kilometri, râul este cel mai lung curs de apă din Republica Cehă. Podul Charles (Karlův most) care îl traversează în Praga a fost construit în secolul al XIV-lea din piatră şi are o structură foarte frumoasă, fiind populat cu artişti de dimineaţa până seara şi nenumăraţi turişti. Şi dacă tot vă aflaţi în centru, unde inima oraşului bate cel mai tare, ar trebui să vizitaţi neapărat şi Castelul Praga, fondat în jurul anului 880 după Hristos. Orice turist care optează pentru o minivacanţă la Praga ar trebui să nu rateze acest obiectiv turistic, întrucât este cel mai mare castel medieval din Europa şi este atracţia principală a oraşului. Castelul este organizat ca un veritabil complex care este construit pe o suprafaţă de 7 hectare, având trei curţi interioare mari, iar în centrul său se află catedrala Sf. Vitus, care este, de asemenea, un important simbol al oraşului.

Activităţi în aer liber şi evenimente culturale

Chiar şi într-un simplu city break în Praga veţi descoperi că locuitorii oraşului nu sunt doar mari amatori de relaxare, ci apreciază foarte mult mişcarea, aşa că pentru vizitatoarele care iubesc să se menţină în formă, oraşul este cea mai potrivită destinaţie. Veţi putea observa la fiecare pas că activităţi precum ciclismul, drumeţiile, canotajul sunt foarte apreciate şi sunt practicate de un număr foarte mare de oameni.  În combinaţie cu plimbările în aer liber, acestea acestea creează o imagine complexă a stilului de viaţă al locuitorilor oraşului care poate fi, o adevărată sursă de inspiraţie pentru toţi turiştii. Dacă iubiţi plimbările  în aer liber, ar trebui neapărat să optaţi pentru unul dintre cele peste 200 de parcuri istorice și grădini ale oraşului. Toate conferă metropolei pragheze o atmosferă deosebită, cu atât mai mult cu cât unele dintre ele au o vechime considerabilă şi îşi păstrează şi astăzi specificul. Astfel, cele mai vechi dintre spaţiile verzi datează din Evul Mediu şi erau grădini monahale, urmate, în timpul Renaşterii, de grădinile private şi de cele adiacente palatelor. Cele mai impresionante schimbări din designul grădinilor au apărut în perioada Barocului, dar, în general, merită să o vizitaţi pe oricare, cele mai apreciate fiind grădinile palatului de la Castelul Praga, cele de pe dealul Petrin sau Grădinile Wallenstein.

Un city break la Praga poate fi o bună ocazie de a participa la numeroasele evenimente culturale care au loc în oraş. Dintre acestea, se disting cele muzicale, festivalurile pragheze fiind foarte apreciate pe plan internaţional. Am putea să adăugăm şi teatrele oraşului care se disting prin faptul că sunt găzduite de clădiri majestuoase, de mare importanţă arhitecturală. Cel mai reprezentativ dintre acestea este Teatrul Naţional, construit pe malurile Vltavei, un exemplu deosebit al arhitecturii cehe neo-renascentiste. Pe agenda evenimentelor culturale pot fi incluse însă şi spectacolele de operă, de poezie sau de dans.

Oferte culinare şi de shopping

Oraşul are însă foarte multe de oferit. Pentru că este recunoscut pe plan internaţional ca fiind paradisul  iubitorilor de bere, se impune, neapărat, o oprire la unul dintre zecile de baruri, pub-uri şi restaurante active în Praga în care se consumă bere sau chiar la una dintre cele 28 de fabrici de bere din oraş. Pentru fabricarea berii, tradiţia se îmbină în cel mai fericit mod cu modernitatea, dând naştere unor tipuri de bere foarte apreciate care sunt puse cu generozitate la dispoziţia vizitatorilor oraşului. Dar praghezii iubesc foarte mult şi cafeaua, motiv pentru care puteţi descoperi cu surprindere că, în oraş, sunt numeroase cafenele, fiecare cu specificul său. Şi să nu uităm nici de bucătăria tradiţională pragheză care este, de asemenea, apreciată pe plan internaţional şi se poate considera că aveţi deja informaţiile culinare de bază pentru călătoria la Praga.

O altă activitate care mai mult ca sigur că nu va fi ocolită de doamnele sau domnişoarele care și-au luat bilete de avion pentru un city break la Praga este o vizită la cumpărături. Fie că aceasta va avea loc într-unul dintre centrele comerciale de tip mall ale oraşului (Palladium, Nový Smíchov, Chodov, Arkády Pankrác etc.), pe strada Pařížská (cea mai exclusivistă zonă de cumpărături a oraşului, unde sunt prezente cele mai importante mărci internaţionale de lux) sau în faimoasele pieţele volante ale oraşului, sesiunea de shopping nu va fi cu siguranţă omisă. O recomandare specială de cumpărături ar fi achiziţia unor obiecte din cristal de Bohemia, produse exportate cu mândrie de Republica Cehă. Având o calitate deosebită, acestea sunt realizate, în mare parte, manual şi sunt unice pe plan internaţional. Un motiv în plus pentru care merită să fie achiziţionate este şi povestea din spatele lor, creatorii acestor obiecte minunate fiind convinşi că prezenţa sticlei într-o casă aduce pace şi confort.

Aflată în inima Europei Centrale, Praga este una dintre primele recomandări turistice europene, fiind recomandat ca o importantă destinaţie istorică, cu peisaje fascinate şi activităţi de entertainment de calitate. Prin diversitatea sa, oraşul reuşeşte, într-un fel să fie potrivit pentru orice categorie de vizitatori, oferind privelişti spectaculoase în toate anotimpurile. Oraşul celor 100 de turnuri' ştie să-şi atragă turiştii în primul rând prin mixul de arhitectură în stil gotic, baroc, renascentist, modern și ultramodern. O minivacanţă la Praga pentru turiste poate fi nu doar relaxantă, ci şi interesantă și fascinantă.

Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Timp Liber