Cu exploratoarea Uca Marinescu, în Valea Hunza, locul unde oamenii nu cunosc boala și trăiesc 140 de ani


Imediat după ieșirea la pensie ca profesoară de sport, Uca Marinescu a început să exploreze lumea. Palmaresul ei este uimitor, culminând cu performanța ca, la 70 de ani, să facă înconjurul lumii. La 76 de ani, s-a întors recent dintr-o expediție din Valea Hunza, supranumită Valea Centenarilor, locul unde apa și aerul sunt cele mai pure, iar oamenii trăiesc în medie 120 de ani.

Urmașii lui Alexandru Macedon

Hunza este o mică vale muntoasă din regiunea Gilgit-Baltistan, provincia autonomă de nord-vest din Pakistan, lângă Tibet și munții Pamir. La sfârșitul secolului al XIX-lea, un colonel britanic a descoperit această zonă, cu o populație care, ca fizionomie, nu seamănă deloc cu cea a a raselor care populează vecinătățile Pakistanului sau Indiei.

Trăsăturile lor sunt europene, cu ochi albaștri, păr blond, statură înaltă, de aici și presupunerea că localnicii sunt urmașii lui Alexandru Macedon, care a traversat zona cu oștirile sale, mulți dintre războinici rămânând uitați în zonă. Limba vorbită aici conține multe rămășite din limba veche macedoneană. Uimitor este și faptul că această enclavă s-a păstrat aproape intactă din punct de vedere etnic.

Valea Hunza este supranumită Valea Centenarilor, datorită speranței de viață de 120 de ani

Ceea ce fascinează cel mai mult exploratorii este frumusețea incredibilă a peisajului, puritatea apei și a aerului, stilul de viață al băștinașilor – foarte conectat la natură, lipsit de artificiile vieții moderne – ceea ce le asigură o longevitatea unică în lume. Media de vârstă este 120 de ani, vârsta biblică a omului din Vechiul Testament și dovedită și de testele ADN, iar cei care ajung la 140 de ani nu sunt deloc excepții.

Și mai spectaculos este faptul că localnicii nu se îmbolnăvesc aproape niciodată, cancerul nu există, iar fertilitatea este valabilă până la vârste înaintate – 60 de ani la femei, peste 80 de ani la bărbați.

Locuitorii nu cunosc boala și au o rată de alfabetizare de 90%

Dieta lor este una foarte simplă, bazată pe legume și fructe, cu un conținut foarte scăzut de carne, alcool și dulciuri. Au doar două mese pe zi, iar hrana e consumată preponderent crudă. Oamenii se mulțumesc cu foarte puțin, sunt senini, prețuiesc natura și trăiesc în comuniune cu ea. Nu există spitale, farmacii, poliție, închisoare, infractori.

În schimb există școală, iar cei mai mulți copii din generațiile recente ajung până la liceu – rata de alfabetizare este de 90%, ceea ce spune mule despre cât de esențială este educația.

Oaza tinereții fără bătrânețe

Valea râului Hunza este probabil originea 'apei vii' din povești pentru că este de o puritate unică în lume, la fel și aerul – de aici probabil și longevitatea spectaculoasă a băștinașilor, vitalitatea lor excepțională, fertilitatea și lipsa bolilor degenerative.

Cancerul este absent în această comunitate care pune mare preț pe munca fizică, hrana puțină și de calitate, înotatul în apa rece ca gheața, mersul zilnic pe jos 10-15 km. Dar cel mai important este seninătatea cu care privesc viața, bucuria de a trăi, lipsa stresului, mulțumirea pentru tot ceea ce au.

A consemnat Daniela Palade Teodorescu

Video realizat de Lăcrămioara Tiriblecea

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Video