Cristina Toader și-a împlinit visul să zboare în toată lumea. Află-i povestea
Încă de mică i-a plăcut să zboare cu avionul și dintotdeauna și-a dorit să călătorească mult și până departe. Cumva a fost împinsă de la spate de conjunctură – când a ajuns criza economică și în România s-a văzut nevoită să-și caute un nou loc de muncă, neștiind că în scurt timp va avea o întâlnire cu destinul…
Cristina Toader are abia 29 de ani, însă deja a văzut peste 80 de țări pe toate continentele, a zburat mai mult de 3.500 de ore, iar carnetul de vaccinuri este impresionant – 'gros cât un dicționar'.
Și-a început cariera la WizzAir, dar după ce a gustat din viața de însoțitoare de zbor în cadrul acestei companii și-a dorit tot mai mult. Așa că un al doilea vis i s-a îndeplinit: a reușit să se angajeze la Emirates, o companie aeriană mult mai mare. În scurt timp viața ei s-a mutat cu totul în Dubai, unde a petrecut doi ani frumoși.
'Am avut o carieră de zbor fără niciun raport sau plângere de la vreun pasager sau coleg. Am fost mereu apreciată de manageri și colegi. Ceea ce, fără să mă laud, înseamnă mult, mai ales că viața în Orient nu este la fel ca cea din România. Deși călătoream, simțeam, visam, la un moment dat am început să mă simt singură. Și invidiile prietenilor de acasă, care îmi scriau că stau printre troiene de zăpadă în timp ce eu eram la piscină, au devenit deodată invidiile mele, față de ceea ce era acasă', spune Cristina. Astfel, a luat una dintre cele mai grele decizii – s-a întors acasă. Dar încă nu a lăsat în spate cariera, ci o continuă pe plaiul autohton: a creat proiectul 'Cum ajungi stewardesă' și susține conferințe în care le învață pe tinerele aspirante ce înseamnă să fii cu adevărat însoțitoare de zbor.
'Deși sună ciudat, a trebuit să zbor mii de mile ca să mă bucur de ceea ce am astăzi la doar un pas de mine, acasă, și să ajung să realizez care sunt lucrurile importante în viață. Așa că pentru cele ce visează să devină stewardese am doar un sfat: să-și urmeze visul și să facă ceea ce își doresc, cu perseverență. Pentru cele care nu visează să zboare, să nu excludă niciodată un astfel de job, pentru că e posibil să le aducă cele mai mari satisfacții și să le transforme viața într-una minunată'.
Avantajele și dezavantajele vieții de stewardesă, așa cum le vede Cristina Toader
Visezi, ca oricine, sa calatoresti, sa vezi lumea, sa cunosti oameni si culturi noi. Visezi, zi de zi, sa faci o nebunie', sa iti iei lumea in cap si sa vezi ce iese. Ei bine, asta am facut si eu cand am ales sa incep sa zbor. Nici prin gand nu mi-a trecut ca aviatia e un microb de care nu mai scapi. Ca zborul e un virus' fara antidot. Dupa 3500 de ore de zbor, realizate atat la o companie din tara noastra dar si la o companie din Orient, am tras linie si am adunat. Oare am iesit pe plus, sau pe minus?!
Jobul de insotitor de bord nu e pentru toata lumea. Ceea ce crezi ca stii despre stewardese, nu se apropie deloc de ceea ce inseamna, de fapt, aceasta meserie. Filmele si revistele iti prezinta aceasta viata la zbor ca pe una glamour, cosmopolita si eleganta. Esti invidiata pentru ceea ce traiesti de toti prietenii tai. Dar, ce inseamna de fapt pentru tine, ca om, o astfel de schimbare?
Cand alegi sa te muti la capatul lumii, unde esti inconjurat de straini, inveti, vrei nu vrei, lucruri noi in fiecare zi. Inveti sa supravietuiesti si sa te descurci intr-o lume noua. Sa pleci nu e deloc usor. Sa iti impachetezi viata in 2 valize, fara sa te uiti in spate, la prietenii si familia pe care ii lasi in urma, e poate, cea mai dificila decizie.
Avantaje?
Călătorești
Cine nu si-ar dori un job la care sa fii platit sa vezi lumea? E adevarat ca muncesti pe drumul spre destinatia de vis, insa, acolo, esti cazat la hoteluri de lux, ai timpul tau liber si in plus, bani de cheltuiala. Ajungi in locuri la care doar visai, respiri, intr-o singura luna, aerul de pe 6 continente si incerci cele mai nastrusnice mancaruri traditionale. Cunosti oameni noi si iti faci prieteni pe viata. Devine, oricat de ciudat ar suna, o obisnuinta sa iti bei cafeaua la Paris, sa incerci carnati bavarezi in Germania si friptura argentiniana in Buenos Aires.
Hoteluri de 5 stele
Marile companii au contracte cu lanturi hoteliere de lux, asa ca, atunci cand zbori, esti cazata de cele mai multe ori intr-un hotel de 5 stele cu toate facilitatile incluse. Ai acces la sali de fitness, piscine, spa-uri si masaje de lux, esti tratata ca o printesa, astfel ca iti vine greu sa renunti la o viata „in puf'.
Facilități, discount-uri, asigurări
Cand zbori, te supui anumitor riscuri. Astfel ca, fiecare angajator tine cont de acest detaliu si incearca sa compenseze aceste probleme la care te expui prin diferite facilitati si asigurari de sanatate sau de viata. La o companie din Orient, asigurarea de viata oferita de companie ajungea la 50.000 de euro. De asemenea, aveai acces gratuit, oferit de companie la diferite resturante, cluburi, piscine, sali de fitness.
Cazare și transport
Cand alegi sa pleci sa locuiesti in Orient, compania iti asigura totul. Incepand de la biletul de avion pentru a te duce catre noua ta viata, pana la apartamentul urias in care vei locui si transportul pentru zboruri. Cand zbori pentru Emirates, Etihad sau Qatar, nu ai grija facturilor sau a chiriei. Totul este asigurat de companie iar salariul iti ramane tie, in totalitate.
Vacanțe
Personalul din aviatie are multe facilitati viazvi de biletele de avion. De obicei, poti calatori fara restrictii aproape oriunde in lume, cu un pret de doar 10% din pretul biletului original. Atat tu cat si rudele tale au aceste avantaje, pentru ca e important sa iti petreci timpul liber asa cum iti doresti si unde iti doresti.
Salariu
Ca stewardesa, fie ca zbori in tara noastra, fie in strainatate, esti platita destul de bine. Poate ca unii considera ca nu suficient, comparativ cu roscurile la care te supui, insa, in tara noastra salariul incepe de la 1000 de euro si ajunge la 2500-3000 de euro in Orient. Cand ai 21-22 de ani, o astfel de viata poate fi atractiva, mai ales cand in tara ta apar razboaie sau crize economice.
Dar de ce aleg unii să revină acasă?
Si totusi, companiile angajeaza constant insotitori de bord. Asta pentru ca, la fel de constant, unii demisioneaza. Unii rezista si fac o cariera din acest job. Altii se gandesc la toate dezavantajele si, cand pun in balanta, aleg sa revina acasa si sa renunte la zbor.
Problemele medicale și riscuri
Aviatia nu e pentru oricine. Orice problema medicala ai avea, cat de mica, se agraveaza pe zboruri. Corpul uman nu este facut sa stea inchis intr-un tub, la o presiune mica, cu un nivel de oxigen scazut, la 10.000 de metri inaltime. Corpul pilotilor si al stewardeselor are foarte mult de suferit. Sunt mii de probleme care apar dupa cateva mii de ore de zbor. De la probleme minore cum ar fi: umflarea picioarelor, riduri accentuate, deshidratare sau caderea parului, pana la cancer de piele, probleme pulmonare sau distrugerea timpanului. In unele tari, stewarzii nu mai pot dona organe dupa 3 ani de zbor si nu mai sunt acceptati ca martori in procese.
Oboseala cronică și fusul orar
Astazi zbori spre SUA, peste 5 zile in Australia. Corpul tau sufera si se adapteaza tot mai greu la diferenta de fus orar. Te ajunge o oboseala cronica si nu reusesti niciodata sa dormi asa cum trebuie. Cand zbori, trebuie sa ai mare grija la felul in care te odihnesti, pentru ca, daca nu esti capabila sa ai grija de tine, risti sa faci greseli si sa provoci accidente.
Un număr între 18.000
Este o mandrie sa lucrezi pentru o companie mare. Eventual cea mai buna din lume. Insa, atunci cand esti doar un numar intre 18.000 si nimanui nu ii pasa de fapt, de tine, ca persoana, incep sa apara frustrarile. Problemele fiecaruia nu sunt importante, ci doar standardele si zborurile. Nevoile tale, ca om, sunt ultimele care conteaza si compania nu face rabat de la nicio regula.
Diferențe culturale
Unii se adapteaza usor unei vieti intr-o alta tara. Fie ea si o tara araba unde esti inconjurat de musulmani si asculti de 5 ori pe zi rugaciunea lor. Altii, nu se adapteaza niciodata si refuza sa accepte regulile si principiile lor. Diferentele culturale, cand traiesti zi de zi intr-un loc, sunt foarte mari. Multi mai mari decat se simt intr-o vacanta de 2 saptamani intr-un anumit loc.
Dorul de casă
Cel mai important dezavantaj, dupa mine, este dorul de casa. Ce te faci, cand, zi de zi te trezesti cu gandul la familie si prieteni si iti doresti mereu sa fii acasa, sa te bucuri alaturi de „ai tai' si de toate evenimentele pe care ajungi sa le vezi doar pe Facebook. De multe ori lucrezi de Craciun si Revelion, nu iti poti lua liber de ziua de nastere a prietenei tale cea mai buna sau iti vezi nepotelul abia dupa 3 luni, cand reusesti sa iti iei concediu. Cand lucrezi ca stewardesa, ratezi multe momente importante din viata celor dragi. Inveti sa apreciezi altfel o mancare de la mama sau un miros care iti aminteste de casa. Devii mult mai patrioata si nu accepti un cuvant rau despre tara ta. Chiar daca vezi lumea si vizitezi locuri minunate, o faci mereu singura si la un moment dat, ajungi sa te saturi sa comanzi mereu pentru unul sau sa faci poze fara personaje. Dorul de casa este, probabil dusmanul numarul 1 al acestei meserii…
Vezi şi cum să devii însoțitor de zbor – stewardesă!