Cristian Tabara – patru avantaje ale vietii

Te-ai obisnuit sa il vezi pe Cristian Tabara fie vorbind despre cartile pe care ti le recomanda saptamanal, fie alaturi de oamenii intalniti in peregrinarile prin satele aflate, parca, intr-o Romanie uitata de lume. Ii place sa stea de vorba, sa asculte si sa spuna mai departe povestile celor pe care i-a intalnit si, nu intamplator, in pozele trimise pentru articol, apare doar langa astfel de persoane.

Este rezervat cand vine vorba despre propria poveste in care, din toamna anului trecut, a mai aparut un paragraf: moderator al emisiunii „Ca la carte“, difuzata de postul public de televiziune. Cristian Tabara e, in prezent, si director al Departamentului de Film de aici. Cateva dintre avantajele vietii lui, „vizibile si invizibile“, in cele ce urmeaza:

Comunicarea. Cred ca un prim mare avantaj al unui om e sa comunice bine cu ceilalti. Daca nu reuseste sa-si faca prieteni, sa comunice, atunci se insingureaza, se instraineaza si se incranceneaza in asemenea masura incat viata devine o suma de mecanisme si conventii in loc de un fel de bucurie rezonabila.

Lectura. Un alt mare avantaj este lectura. Daca omul reuseste cu adevarat sa descopere valoarea lecturii, isi gaseste alternative la un milion de frustrari pe care viata i le pune in fata. Lectura te poate transporta, macar la nivelul imaginatiei, in alte universuri, in care poti sa-ti mai gasesti putina liniste, pentru ca uneori realitatea este destul de presanta, la toate varstele.

Ai nevoie sa evadezi undeva si cititul este o evadare mai sigura decat Internetul, jocurile sau alte lucruri. Cartile care m-au influentat au fost „Martin Eden“, a lui Jack London, „Razboiul sfarsitului lumii“, de Mario Vargas Llosa, „Narcis si Gura-de-aur“, de Herman Hesse, „Traditie si libertate in spiritualitatea ortodoxa“, a mitropolitului Antonie Plamadeala.

Calatoriile. Al treilea avantaj al vietii cred ca e calatoria, schimbarea mediului, iesirea in natura – cu schimbarea de aer, de obiceiuri, de rutina. E fundamental sa-ti poti construi viata astfel incat sa poti schimba, macar o data pe saptamana, mediul. Vara prefer muntele, iar marea imi place iarna, cand nu este atata viermuiala, dar si pentru ca nu suport caldura. Muntele ofera la fiecare cotitura un alt peisaj.

Rugaciunea. Cel de-al patrulea avantaj, cel invizibil, este rugaciunea. Cred ca, daca oamenii ar reusi sa inteleaga ca, in masura in care admit ca exista o divinitate, e bine sa si dialogheze cu ea, ar si castiga. Vad in asta un avantaj imens, pentru cei care cred. E ca in pariul lui Pascal care, transpus laic, suna cam asa: „daca Dumnezeu nu exista, n-am pierdut nimic, daca exista, am castigat totul“.

E pragmatic, dar poti reduce lucrurile la un astfel de rationament. Nu pierzi nimic crezand in Dumnezeu, dimpotriva, castigi imens, fie prin ajutor de la El, fie prin autosugestie, stiind ca te ajuta sa reusesti sa „functionezi“ mai bine. Greseli si abateri ale omului de la calea dreapta exista, dar si drumul intoarcerii. E mai buna speranta decat nihilismul.

 

Catalina Ioancea; Foto: arhiva personala a lui Cristian Tabara, arhivele Edipresse si TVR 1
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Vedete-Personalitati