Cremele cu SPF între beneficii și riscuri
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2022/07/Cremele-cu-SPF.jpg)
Să avem grijă de pielea noastră și să o protejăm de efectele nocive ale radiațiilor UV ar trebui să fie un gest obișnuit în rutina noastră de skincare. De ce totuși este privit în continuare cu reticență?
Se vorbește mult despre protecția solară, însă mai ales în perioada verii, când efectele radiațiilor UV ating apogeul. Adevărul este însă că fotoprotecția este recomandată de medicii dermatologi pe tot parcursul anului. Iată și explicația!
Tocmai pentru că discutăm despre acest subiect mai ales vara, a fost indusă ideea că doar atunci razele solare sunt cele mai nocive. Însă nu este nevoie ca soarele să fie vizibil pentru a ne aplica crema. Medicii dermatologi explică faptul că radiațiile de tip UVA pot pătrunde și prin nori, dar și prin geamuri, îmbătrânind prematur pielea. În ceea ce privește razele UVB, acestea nu pătrund atât de departe ca UVA, însă în contact cu pielea, efectele lor sunt mai puternice, putând cauza temutul cancer de piele. Din aceste motive, spun aceștia, o cremă de fotoprotecție este esențială pe tot parcursul anului, pentru a ne proteja mai ales zonele direct expuse la radiații, precum fața și mâinile.
Cremele cu SPF, între beneficii și riscuri
Întrebarea firească în acest context este dacă există riscuri în aplicarea zilnică a unei creme de fotoprotecție, alături de altele pe care le folosim deja: demachiant, cremă de zi, de noapte, de ochi, serumuri, exfoliante sau măști. Specialiștii în domeniu recomandă folosirea zilnică a unor creme fotoprotectoare, întrucât acestea au trei mari beneficii: previn arsurile solare, previn îmbătrânirea prematură a pielii și, cel mai important, pot împiedica apariția cancerului de piele. Alături de acestea, există o serie de alte câteva măsuri, care vin în completarea utilizării cremei. Este esențială evitarea expunerii la soare între 10 și 18, purtarea unei îmbrăcăminți adecvate – culorile închise sunt de preferat, deși pot fi mai călduroase, folosirea ochelarilor de soare și a unor șepci sau pălării. În Statele Unite, Administrația pentru Alimente și Medicamente controlează periodic compoziția cremelor solare, astfel încât substanțele considerate dăunătoare să nu fie folosite. Este vorba, în acest caz, de substanțe precum: cinoxat, dioxibenzonă, meradimat, padimat O sau sulibenzonă. Printre substanțele aprobate de aceasta sunt și: ensulizol, octisalicilat, homosalat, octocrilină, octinoxat, oxibenzonă, avobenzonă.
Tipuri de fotoprotecție
Cosmeticele menite să te protejeze sunt de două feluri: sintetice și minerale. Cele sintetice – adică cremele obișnuite cu SPF – vor pătrunde mai ușor în piele, fără a lăsa acea peliculă albă la suprafață. Pot fi folosite simplu sau în combinație cu alte produse de îngrijire, întrucât au o textură lejeră. Însă trebuie testate înainte, deoarece pot produce iritații sau senzația de arsură. În schimb, cele minerale (cu principalele filtre: oxidul de zinc și dioxidul de titan), nu vor intra în piele, ci vor rămâne la suprafața acesteia, pentru a acționa precum un scut față de razele solare. Tocmai din acest motiv, pot crea un disconfort, întrucât pielea are un aspect mai albicios, iar crema în sine este mai vâscoasă. Dincolo de cremele pentru față și corp, există și produse speciale destinate protecției UV a părului. Deși acum câțiva ani erau privite cu reticență, studiile în acest sens încep să arate eficiența unor astfel de produse: șampoane, creme sau spray-uri. Atunci când alegi produsul potrivit pentru tine trebuie să ții cont de sensibilitatea pielii (în acest caz se recomandă, de obicei, protecția minerală), de factorul de protecție (alege produse cu SPF mai mare de 30) și, bineînțeles, de substanțele pe care le conține.
Cum aplici corect cremele cu SPF?
Faptul că ai pus crema de protecție solară pe comoda de pe hol, pentru a nu uita să te dai când ieși în oraș este un pas înainte. Însă, pentru a fi o profesionistă în utilizarea fotoprotecției solare, folosește crema cu circa 15 minute înainte de a ieși din casă, astfel încât aceasta să pătrundă în piele. Persoanele cu pielea deschisă atrag mult mai repede UV-urile, față de persoanele cu un pigment al pielii mai pronunțat. Procedeul se repetă la circa două ore sau mai des, dacă sunt zile toride, în care transpiri mult sau stai mult timp în apă. Există câteva zone adesea omise, precum urechile, nasul, ceafa, care vor fi victime sigure ale expunerii neprotejate la soare. Atenție însă! În cazul unei fotoprotecții cu filtru mineral, acesta se activează din momentul aplicării pe piele, deci nu există timp de așteptare. Aceasta este recomandată atât femeilor însărcinate, cât și copiilor.
Cremele waterproof
Pentru zilele petrecute la plajă sau chiar pentru cele în care ești mai mereu pe drumuri, cea mai bună variantă ar fi cremele waterproof. Există numeroase astfel de produse disponibile. Însă aceeași Administrație pentru Alimente și Medicamente susține că nu ar trebui să existe acest concept, întrucât transpirația și apa „spală' oricum crema de pe piele. Din acest motiv, organizația nu mai permite producerea unor produse care susțin că sunt rezistente la apă.
Cum îi protejăm pe copii?
Spre deosebire de adulți, pielea copiilor este mult mai sensibilă, întrucât conține mai puțină melanină care să o protejeze. Chiar dacă sunt pe o plajă sau în curte, jucându-se la umbră, într-o zi călduroasă de vară, aplicați cu generozitate crema de fotoprotecție pentru copii și reaplicați la nevoie. Foarte bine tolerate și acceptate de cei mici sunt spray-urile, cu condiția să respingă atât razele de tip UVA, cât și UVB. În plus, protejați-le scalpul cu șepci sau pălării, eventual unele care să protejeze și ceafa. Și nu uitați de ochelarii de soare! Alegeți unii cu lentile de calitate, care să le protejeze vederea. Se recomandă ca bebelușii sub 6 luni să fie ținuți în permanență la umbră, întrucât pielea lor este extrem de sensibilă și pot apărea imediat arsuri
Citeste și:
Cum să faci ca rujul să reziste mai mult timp pe buze?