Craciun in Bucovina

Craciun in Bucovina

Daca vrei sa regasesti spiritul Craciunului, inconjurata de caldura si peisaje de basm, alege ospitaliera si frumoasa Bucovina.

Punct de plecare: Suceava
Uneori imi doresc ca apropierea Craciunului sa insemne mai mult decat agitatia si frenezia urbana a cumparaturilor in supermarketuri aglomerate…

Adica: mireasma dulce a cetinii de brad, caldura sobei cu lemne, cozonacii aromati, bucatele imbietoare pe care bunicile stiau cum sa le prepare, si dimineti luminoase, cu zapada inalta si neatinsa dincolo de prispa casei.

Toate acestea se mai pastreaza doar in cateva locuri de la noi – acolo unde oamenii le stiu pretui, asa cum se cuvine.

Unul dintre acestea este Bucovina, spre care ne-am hotarat sa ne indreptam acum. Pentru a-i descoperi frumusetile, sa pornim din Suceava, vechea Cetate de Scaun a Moldovei.

Intai vizitam Cetatea, ctitorita de voievodul Petru I Musat si care a fost ulterior fortificata de Stefan cel Mare, apoi vom face un popas la ruinele Curtii Domnesti. Intre zidurile groase s-a scris istorie medievala, aici domnitorii au luptat si au invins, cetatea nefiind cucerita niciodata.

Ne oprim la Manastirea Sfantul Ioan cel Nou din Suceava (secolul al XVI-lea). Catedrala si resedinta mitropolitana a Moldovei timp de peste 150 de ani, ea este cel mai important asezamant religios si istoric din fosta capitala a Moldovei.

Aici sunt pastrate, intr-o racla de argint aurit, moastele Sfantului Ioan cel Nou, protectorul Bucovinei.

Daca ai ceva mai mult timp, merita sa vizitezi si Hanul Domnesc, monument de secol XVII, acum devenit Muzeul de Etnografie si Arta Populara.

Situat in centrul orasului, hanul a fost de-a lungul timpului loc de intalnire si de petrecere a fiilor de domni, intorsi de la vanatoare din codrii Sucevei; si tot aici, poposea in trecut si imparatul Austro-Ungariei. Expozitia permanenta de la parter reconstituie atmosfera de epoca a unui han din secolul al XVIII-lea, iar la etaj sunt expuse piese reprezentative pentru aceasta parte a tarii.

Secole de spiritualitate
Nu poti pasi pe taramul Bucovinei fara sa te abati pe la "salba" ei de manastiri si biserici, simboluri ale spiritualitatii noastre de-a lungul timpului.

Urcam intai spre Manastirea Dragomirna (secolul al XVII-lea), la 12 km de Suceava. Aparata de zidurile masive, biserica impresioneaza atat prin frumusete, cat si prin inaltimea sa (42 de metri). Aici este si un important loc de pelerinaj, unde credinciosii vin cu ocazia hramului bisericii (Adormirea Maicii Domnului) si de Inviere; in acest scop, s-a construit o casa de oaspeti, care ofera gazduire peste noapte.

Biserica Sfantul Nicolae din Radauti este ctitoria primului domn al Moldovei, Bogdan I. Construita in a doua jumatate a secolului al XIV-lea, din piatra bruta si cioplita, este cea mai veche constructie de piatra din Moldova, avand forma de bazilica adaptata cultului ortodox. Biserica nu are turla, iar acoperisul este inalt, cu pante repezi si o streasina larga, care coboara mult peste pereti, aparandu-i bine de ploi si zapezi.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Vacanta