Copiii și simptomele de lungă durată în urma infectării cu Covid-19
Încă din primele zile ale pandemiei coronavirusului, s-a discutat că la copii cazurile sunt relativ ușoare și cu risc scăzut. Acest lucru este încă adevărat, dar medicii și oamenii de știință susțin că există riscuri majore pe termen lung din ce în ce mai severe pentru copiii expuși la COVID-19.
În luna ianuarie, s-a înregistrat o creștere a cazurilor în care copiii care se îmbolnăvesc și chiar au nevoie de spitalizare, deși simptomele lor tind să difere semnificativ de adulți și adolescenți.
Copiii care au prezentat puține simptome sau deloc de la infecția inițială ar putea suferi săptămâni mai târziu de inflamații ale inimii, plămânilor, rinichilor, creierului și ale altor organe.
Acest fenomen se numește „Covid de termen lung'. Semnele pot include dureri de cap, oboseală, confuzie mentală, dureri musculare, convulsii și chiar paralizie. Dar părinții spun că această afecțiune este eliminată de medicii de familie, deoarece marea majoritate a copiilor care se infectează cu Covid nu suferă simptome sau efecte pe termen lung.
O mamă, Nichola Careless, a spus că fiul ei, Mani, în vârstă de 12 ani, „a trecut de la rugby și fotbal la a fi într-un scaun cu rotile', după ce a fost infectat cu Covid în septembrie.
Charlie Mountford-Hill spune că cei cinci copii ai ei au suferit dureri de inimă, probleme de respirație, erupții cutanate, sângerări la nivelul nasului și ulcere la gură și „nu mai erau aceiași copii'.
În Anglia, experții au propus un program de vaccinare pentru copii și noi măsuri în școli atunci când elevii se vor întorce la cursuri în martie. Un studiu al Biroului de Statistică Națională a constatat că 15% dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 16 ani și 13% dintre cei cu vârste cuprinse între doi și 11 ani încă prezintă simptome la cinci săptămâni după un test Covid pozitiv, scrie Mirror. Cauza nu este clară, dar oamenii de știință au descoperit că unii pacienți au anticorpi care își atacă propriul țesut.
Anthony Costello, medic pediatru și fost director la OMS, a spus că „situația este îngrijorătoare' și jumătate dintre copii s-ar putea infecta cu noul virus dacă nu vor primi vaccin.
Mai mult de atât, profesorul Gabriel John Scally a îndemnat autoritățile britanice să ia măsuri cât mai rapid pentru a-i vaccina și pe minori, deoarece creierul și corpul lor sunt „în curs de dezvoltare' și aceștia au nevoie de protecție.
Foto: 123RF