Convinge-ti seful sa spuna DA

Convinge-ti seful sa spuna DA

Vrei un program de lucru mai flexibil sau o marire de salariu? Iata ce trebuie sa faci ca sa iti convingi seful ca meriti!

Pentru orice discutie serioasa cu seful tau, trebuie sa stii sa alegi momentul potrivit si sa dai dovada de mult tact, ca sa nu mai vorbim de curaj! Dar e important sa stii si ca legea (Codul Muncii si Contractul Colectiv de Munca la Nivel National) permite aprobarea unui program de lucru flexibil in cazul in care esti insarcinata sau ai in grija un copil de pana la sase ani. Cu toate astea, raspunsul sefului tau va depinde de felul cum abordezi problema.

 

Pregateste-te!

  • Primul pas spre reusita este sa iti infrunti teama, spune Alecsandrina Neagu, director Resurse Umane in cadrul Trustului de presa ZIUA.
  • Intreaba-te care e cel mai neplacut mod in care ar putea reactiona seful tau. Il cunosti destul de bine ca sa stii ce sanse sunt ca el sa reactioneze intr-un anume fel?
  • Gandeste-te cat de multumita vei fi daca cererea ta va fi aprobata! Asta te va motiva sa cauti cele mai bune argumente.
  • Incearca aceasta reteta de mobilizare: adu-ti aminte de o situatie dificila prin care ai trecut, apoi gandeste-te cat de bine te-ai simtit dupa ce lucrurile s-au rezolvat. Inarmeaza-te cu acest sentiment si formuleaza-ti cererea; vei fi mult mai sigura pe tine.

Pune la punct o strategie
Trebuie sa stii foarte clar care e solutia ideala pentru tine si ce compromisuri esti dispusa sa faci. E foarte important sa-ti convingi seful ca firma nu are de suferit daca tu vei avea un program de lucru mai flexibil. Anticipeaza obiectiile pe care le-ar putea avea si pregateste-ti argumente pentru a-l asigura ca aprobarea cererii tale nu va dauna firmei.

 

Nu uita! Pastreaza-ti calmul. Exerseaza discursul inainte de a stabili intalnirea de gradul trei cu seful. Fruntea sus, spatele drept si treci la fapte!

Vrei si o marire de salariu?
Probabil ca nu e foarte nimerit sa ceri si marire de salariu, si program flexibil in aceeasi zi! Totusi, daca esti de parere ca salariul tau este prea mic pentru munca pe care o faci, iata cum l-ai putea convinge pe sef ca meriti mai mult.

 

Alecsandrina Neagu, director Resurse Umane, te ajuta cu cateva sfaturi:
1 Afla care este salariul mediu pentru un angajat cu studiile si experienta ta si adu-i la cunostinta sefului.
2 Enumera cele mai importante realizari ale tale si demonstreaza-i ca tu ai adus venit sau ai economisit bani pentru firma.
3 Nu uita ca seful tau este un om foarte ocupat. Asigura-ti un loc in agenda lui, nu incepe sa-i pui intrebari atunci cand te intalnesti cu el pe hol.
4 Pune accent pe aspectele pozitive. Lamentarile si comparatiile nu au efect.
5 Demonstreaza-i ca meriti. Nu pleca de la premisa ca daca muncesti mult muncesti si bine.
Valoarea ta este apreciata in functie de rezultate si nu de numarul de ore suplimentare.
6 Propune-i sefului tau un sistem de salarizare pe baza de comision. In acest mod iti vei optimiza munca, vei fi platita in functie de eficienta si bugetul firmei nu va avea de suferit.

Ioana Chicet

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Cariera