Constructii medievale – Periplu pe la cetatile transilvane

Sud-estul Transilvaniei are o caracteristica aparte, si anume, numarul mare de biserici fortificate din secolele XI – XII in satele locuite de populatia germanica denumita generic “sasi”.

Bisericile-cetati
Zona de sud-est a Transilvaniei corespunde cu arealul pe care au fost colonizate comunitati de entitate germana (flandrenses, theutonici, saxones) de catre regii Ungariei din dinastia arpadiana. Satele sasesti sunt caracterizate de un sistem specific de cultivare a terenului, un model de asezare si organizare a gospodariilor taranesti pastrate inca din Evul Mediu.

Localitatile sunt dominate de bisericile lor fortificate. Astfel de biserici-cetati sunt cunoscute si in alte parti ale Europei medievale, mai ales in mediul germanic si in sudul Frantei, insa frecventa lor si gradul de conservare a fondului arhitectonic original este, in Transilvania, mai mare decat oriunde.

Tipologia lor este diversa, trecand de la lacasul de cult propriu-zis fortificat pentru aparare, apoi biserici nefortificate inconjurate de ziduri si turnuri de aparare, pana la biserici-cetate, prevazute cu mai multe incinte fortificate, rondele si bastioane.

Cele mai multe au fost la origine biserici tip basilica romanica (sec. al XIII-lea) sau gotica (sec. al XIV – XV-lea), care, sub imperiul primejdiei invaziilor otomane, din secolele XV – XVII au fost suprainaltate si fortificate.

Bagaciu
Vom incepe periplul cetatilor transilvane cu biserica fortificata de la Bagaciu, nu departe de Tarnaveni. Biserica-hala in stil gotic tarziu este datata incepand cu secolul al XV-lea, iar imprejmuirea a fost realizata in secolele XV – XVII.

Biserica se afla pe ulita principala a satului. Aceasta se remarca prin sculpturile constructiei. Portalurile de sud si de vest sunt bogat impodobite; apar, de asemenea, ornamente din piatra de cor. S-au pastrat valoroase obiecte de amenajare interioara. Altarul de la inceputul secolului al XVI-lea are in scrin trei sculpturi ale Mariei.

Rupea
Mica localitate Rupea, situata pe soseaua Brasov-Sighisoara te intampina cu ruinele unei cetati situate pe un deal impunator. Cand a fost mentionata in scris pentru prima oara, cetatea Rupea aparea sub denumirea de Koholom, nume care se refera la roca pe care a fost ridicata: bazaltul. Aici va trebui sa urci un drum ingust pana la portile cetatii, insa efortul iti va fi rasplatit din plin.

Privelistea oferita de Dealurile Homoroadelor si de Podisul Hartibaciu este de neuitat. Cetatea a fost construita cu incepere din anul 1324, in perioada rascoalei sasilor impotriva regelui Ungariei, Carol Robert de Anjou. In prima curte vei gasi o fantana adanca de 59 de metri.

 

Biertan
Complexul arhitectural medieval de la Biertan, comuna situata la 80 de kilometri de Sibiu, este alcatuit din biserica si centura de fortificatii, dominand dealul din centrul comunei. Biserica a fost construita intre anii 1490 si 1520 in stilul gotic tar-ziu, fiind ultima din Transilvania inaltata in acest stil.

Constructie monumentala de mari dimensiuni, biserica din Biertan are trei hale de inaltimi egale. Intrarea se face prin trei porti.

La cea din nord exista o usa cu un sistem foarte complicat de 19 incuietori, realizat de mesterii locali in anul 1515. Fortificatiile din jur sunt consi-derate si azi drept cele mai pu-ternice fortificatii din Transilvania ale unei cetati taranesti, cu trei randuri de ziduri, sase turnuri si trei bastioane.

Prejmer
Prin secolele XIV – XV, in satul Prejmer de azi (17 km N-E de Brasov) a fost ridicata o puternica cetate al carei rol era de avanpost in fata invaziilor pagane venite prin Pasul Buzau.

Cetatea, cladita in forma de cerc, avea ziduri groase de trei – patru metri, bastioane, porti de fier si poduri care se ridicau. In plus, era imprejmuita cu santuri adanci care, in caz de primejdie, erau umplute cu apa.

Astazi, din vechea cetate au mai ramas doar biserica si zidurile exterioare, excelent restaurate. Biserica, construita de cavalerii teutoni in stil bizantin, a fost dedicata initial tot ritului bizantin.

Dupa alungarea cavalerilor teutoni (1224) si colonizarea cu sasi a Tarii Barsei, lacasul a devenit reformat. Cu adevarat remarcabile sunt cele 270 de camarute, dispuse pe trei niveluri, ca niste faguri, in interiorul zidurilor cetatii.

Fiecare familie avea cate o astfel de camaruta, folosita ca adapost in cazul in care cetatea era asediata. Au fost construite doua randuri de ziduri, iar in 1540 cetatii i s-a adaugat o barbacana (tunel prevazut cu grilaj).

Axente Sever
Biserica fortificata din satul Axente Sever (jud. Sibiu, pe drumul dintre Medias si Sibiu) este una din cele mai neobisnuite biserici fortificate sasesti, cu un turn masiv ridicat peste partea centrala a monumentului si avand o capela romanica alipita pe latura de sud. Denumirea localitatii vine de la pasoptistul Axente Ioan, numit si “Sever”, participant la revolutia din 1848.

Biserica adaposteste si o adevarata bijuterie: orga baroca din anul 1777. Ca sa o vizitezi trebuie, ca la mai toate bisercile transilvane, sa iei legatura cu cei care au grija de monument. In cazul bisericii din Axente Sever – o familie de romano-unguri care locuiesc chiar in interiorul zidurilor bisericii.

Rusi
Fotografia alaturata nu este facuta dintr-o perspectiva gresita. Turnul bisericii din Rusi chiar este inclinat spre rasarit. Poreclita “Pisa Transilvaniei”, biserica fortificata de aici, pe drumul dintre Tarnaveni si Medias, are o istorie de cateva sute de ani. Cocotata pe un deal, biserica este una din cele trei existente in sat.

A fost cladita de sasi si a avut la origine trei turnuri din care a mai ramas doar cel inclinat, care adaposteste clopotnita, inca in functiune. Turnul a inceput sa se incline imediat dupa terminarea constructiei. Se pare ca de vina este dealul pe care e construit, care aluneca incet. Putin evidentiata in cataloage si informatii turistice, biserica ar putea constitui una din atractiile judetului Sibiu.

Citiți și: Cetati România – bijuterii medievale des vizitate de turiști

 

Homorod
In satul Homorod din judetul Brasov se afla una din foarte rarele biserici-sala romanice, care dateaza din ultima treime a secolului al XIII-lea. Biserica romanica a fost modificata in secolele XV – XVIII, adaugandu-i-se un zid dublu si un turn de cor.

Zidul interior este in forma de patrulater si are turnuri la colturi. La sfarsitul secolului al XVIII-lea a fost construit corul din zidul sudic al bisericii. Tot de atunci dateaza si mobilierul interior (altar, amvon, strane), in stilul barocului transilvan taranesc.

Alma Vii
Pe un deal ce se inalta deasupra satului Alma, atestat documentar in anul 1289, se afla o biserica din anul 1502 inconjurata de o adevarata cetate, construita la inceputul secolului al XVI-lea.

Zidurile de aparare, care au fost construite in secolul al XV-lea, sunt poligonale si intarite cu patru turnuri. In secolul al XIX-lea, biserica a fost modificata masiv.

Din aceasta perioada dateaza interioarele clasice (altar si orga) si tot atunci a aparut bolta baroca si cristelnita. In biserica sunt vizibile fragmente de pictura originala. Clopotul mijlociu, are o inscriptie datata din secolul al XV-lea, iar orga este din 1791. Biserica este intarita cu multi contraforti, iar cele patru turnuri sunt plasate in cele patru puncte cardinale.

Turnul estic este turnul de poarta, iar in turnul vestic a functionat pana in anul 1914 o cisterna alimentata printr-o aductiune de apa, trasa de pe dealul invecinat. Zidul are brese pentru tragere si guri pentru aruncarea smoalei. Lucrarile de restaurare din 1966 au redat aspectul initial al constructiei.

Slimnic
Pe drumul national DN14, cu putini kilometri inainte de a intra in Sibiu, te intampina pe un deal ruinele unei cetati medievale parca desprinse dintr-un tablou renascentist.

Cetate de aparare taraneasca pentru protejarea caii de acces Sibiu – Medias, Slimnicul a fost asediat de mai multe ori, a fost cucerit in 1529 de Ioan Zapolya si in 1602 de Moise Secuiul. A rezistat atacului turcesc din 1658, dar a fost devastat si incendiat in 1706, in timpul razboiului dintre curuti si lobonti. Pierzandu-si rolul militar, cetatea era deja parasita in secolul al XVIII-lea.

Viscri
Biserica din comuna Viscri este probabil singura fortareata din Romania care adaposteste o biserica din secolul al XII-lea si care nu este in ruine. Ca sa ajungi aici, poti lua trenul de la Brasov inspre Feldioara sau poti merge cu masina 16 km pe drumul national 13.

De afara, citadela nu pare mare, insa odata intrata aici vei fi impresionata de imensitatea zidurilor. Se pare ca intreg ansamblul a fost construit de cavalerii teutoni care au trait aici vreme de 14 ani. Turnul principal are vedere catre sat si are aproape 10 m inaltime. In interior se pot vedea fundatiile capelei construita in stil roman si ruinele unei cripte.

Sona
La cativa kilometri de Blaj, pe drumul spre Tarnaveni, treci prin satul Sona. Ansamblul bisericii fortificate de aici este constituit din biserica evanghelica si o incinta de forma pentagonala, amplasate in partea de vest a satului. Elementele originale la biserica si incinta sunt putine, deoarece ansamblul fortificat a suferit numeroase refaceri in secolele al XVIII-lea si al XIX-lea.

Din bazilica veche, probabil gotica, se mai pastreaza doar corul semicircular, datat 1640. In rest, biserica a fost refacuta in stil baroc in secolul al XVIII-lea.

Tot din prima faza dateaza cladirea portii de est (din stanga portii actuale pana la clopotnita) desfasurata pe doua niveluri. Pe latura de sud se pastreaza urmele santului de aparare, lat de sase metri si adanc de un metru.

Bazna
In comuna Bazna vei gasi o frumoasa biserica fortificata, construita in anul 1402 si modificata ulterior, intre 1504 – 1506. Altarul, datand din 1430 – 1440, decorat cu reliefuri, este expus la Muzeul Bruckenthal din Sibiu. De remarcat aici este si orga baroca si o strana din secolul al XVI-lea.

Biserica este foarte bine intretinuta datorita familiei de sasi care se ocupa de aceasta si care este foarte primitoare. Neaparat sa te urci in turnul de la intrare, de unde vei avea o priveliste deosebita asupra satului.

Tot în această zonă poți vizita și Cetatea Făgăraș

Foto: Dragos Matei/Mioritics.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Vacanta