Constructii medievale – Periplu pe la cetatile transilvane

Sud-estul Transilvaniei are o caracteristica aparte, si anume, numarul mare de biserici fortificate din secolele XI – XII in satele locuite de populatia germanica denumita generic “sasi”.

Bisericile-cetati
Zona de sud-est a Transilvaniei corespunde cu arealul pe care au fost colonizate comunitati de entitate germana (flandrenses, theutonici, saxones) de catre regii Ungariei din dinastia arpadiana. Satele sasesti sunt caracterizate de un sistem specific de cultivare a terenului, un model de asezare si organizare a gospodariilor taranesti pastrate inca din Evul Mediu.

Localitatile sunt dominate de bisericile lor fortificate. Astfel de biserici-cetati sunt cunoscute si in alte parti ale Europei medievale, mai ales in mediul germanic si in sudul Frantei, insa frecventa lor si gradul de conservare a fondului arhitectonic original este, in Transilvania, mai mare decat oriunde.

Tipologia lor este diversa, trecand de la lacasul de cult propriu-zis fortificat pentru aparare, apoi biserici nefortificate inconjurate de ziduri si turnuri de aparare, pana la biserici-cetate, prevazute cu mai multe incinte fortificate, rondele si bastioane.

Cele mai multe au fost la origine biserici tip basilica romanica (sec. al XIII-lea) sau gotica (sec. al XIV – XV-lea), care, sub imperiul primejdiei invaziilor otomane, din secolele XV – XVII au fost suprainaltate si fortificate.

Bagaciu
Vom incepe periplul cetatilor transilvane cu biserica fortificata de la Bagaciu, nu departe de Tarnaveni. Biserica-hala in stil gotic tarziu este datata incepand cu secolul al XV-lea, iar imprejmuirea a fost realizata in secolele XV – XVII.

Biserica se afla pe ulita principala a satului. Aceasta se remarca prin sculpturile constructiei. Portalurile de sud si de vest sunt bogat impodobite; apar, de asemenea, ornamente din piatra de cor. S-au pastrat valoroase obiecte de amenajare interioara. Altarul de la inceputul secolului al XVI-lea are in scrin trei sculpturi ale Mariei.

Rupea
Mica localitate Rupea, situata pe soseaua Brasov-Sighisoara te intampina cu ruinele unei cetati situate pe un deal impunator. Cand a fost mentionata in scris pentru prima oara, cetatea Rupea aparea sub denumirea de Koholom, nume care se refera la roca pe care a fost ridicata: bazaltul. Aici va trebui sa urci un drum ingust pana la portile cetatii, insa efortul iti va fi rasplatit din plin.

Privelistea oferita de Dealurile Homoroadelor si de Podisul Hartibaciu este de neuitat. Cetatea a fost construita cu incepere din anul 1324, in perioada rascoalei sasilor impotriva regelui Ungariei, Carol Robert de Anjou. In prima curte vei gasi o fantana adanca de 59 de metri.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Vacanta