Cheia succesului in relatii

Poate parea banal sau uluitor, dar cele mai multe dintre esecurile noastre isi au sursa in lipsa de comunicare. Fara sa stim, suntem sclavii unor tipare de gandire gresite, care duc la neintelegeri, frustrari si conflicte inutile, chiar si atunci cand suntem animati de cele mai bune intentii. Doctorul in psihologie Marshall B. Rosenberg a lansat un concept revolutionar de solutionare a acestor probleme, prin asa numitul limbaj al Comunicarii Nonviolente.

Sa nu crezi ca daca nu te-ai batut niciodata, n-ai lovit pe nimeni, n-ai vorbit urat, n-ai injurat si nu esti genul de persoana violenta, inseamna ca esti automat posesoarea limbajului comunicarii nonviolente si ca il "vorbesti" in viata de fiecare zi. Din pacate, cu totii, oricat de pasnici am fi, suntem tributari unei forme de violenta "pasiva", care provoaca suferinte emotionale, mai perfide si mai grele decat cea fizica. Si, ce e mai rau, nu recunoastem violenta din comportamentul nostru pentru ca nu suntem constienti de ea. Am fost educati de la nastere sa concuram, sa judecam, sa emitem pretentii, sa punem diagnostice si etichete oamenilor. Ca sa scapam de aceasta tara educationala, Marshall Rosenberg ne propune sa aruncam la cos tot ce am invatat pana acum despre felul in care comunicam cu ceilalti. Insusirea noului limbaj ne poate schimba viata.

Principiul metodei. Comunicarea nonviolenta porneste de la premisa ca la baza fiecarei actiuni umane se afla nevoia de imbogatire si infrumusetare a vietii. Pentru a ne satisface aceasta nevoie, trebuie sa abordam comunicarea – vorbirea si ascultarea – dintr-un unghi diferit de cel cu care am fost obisnuiti, si anume cel al compasiunii. Lasati compasiunea voastra innascuta sa se manifeste. Cum? Prin cele patru componente ale modelului CNV:
FAZA 1 Observam ce spun si ce fac ceilalti, fara sa ii judecam sau evaluam.
FAZA 2 Stabilim felul in care ne simtim si ce sentimente ne trezeste aceasta actiune.
FAZA 3 Identificam ce nevoi se ascund in spatele sentimentelor descrise anterior si invatam sa le exprimam.
FAZA 4 Exprimam clar si onest ceea ce traim si ceea ce dorim de la persoana cu care comunicam.

Pare simplu, nu? Din pacate, lucrurile sunt mai greu de aplicat. Toate analizele pe care le facem altor persoane sunt, dupa parerea dr Rosenberg, "expresii tragice ale propriilor noastre nevoi si valori." Stim ca trebuie sa schimbam ceva, dar asteptam ca ceilalti sa se schimbe primii. Daca cineva intra in fata ta in trafic, e "idiot", daca nu obtii demonstratia de afectiune asteptata, celalalt e "rece si insensibil", un coleg mai preocupat de detalii e "carcotas si obsedat", iar tu – mai atent la detalii decat el, atunci el devine "neglijent si dezorganizat". Metoda comunicarii nonviolente te invata cum sa te lasi condusa de iubire, respect, intelegere si grija pentru ceilalti, chiar daca lumea este "nemiloasa si dura". Tentatia de a raspunde la violenta cu aceeasi moneda e greu de stapanit. Dar o astfel de atitudine nu poate fi decat paguboasa, pentru ca aduce dupa sine alte conflicte, care devin ireconciliabile. Violenta se naste din credinta ca ceilalti sunt cauza suferintelor noastre si merita pedepsiti. Nonviolenta nu inseamna nici pasivitate, nici retragere, ci hotararea de a reactiona altfel. Ea se bazeaza pe abilitati de comunicare si folosire a limbajului care te ajuta sa-ti pastrezi umanitatea chiar si in conditii critice. Forma e simpla, dar puternic transformatoare.

Cine? Metoda Comunicarii Nonviolente se aplica in toate domeniile si se adreseaza tuturor categoriilor sociale, indiferent de varsta sau profesie. Te ajuta sa ai relatii bazate pe onestitate si empatie cu familia, prietenii, colegii, vecinii, clientii, sefii si subalternii. Dar sa ai compasiune si fata de propria persoana, sa elimini dominatia lui "trebuie" sau interpretarile din mintea ta care genereaza furie, insatisfactie sau rusine. Poti folosi CNV pentru a rezolva conflictele interioare care duc adesea la depresii.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Povesti adevarate