Alte ‘fleacuri’ la fel de enervante

Reactia voastra la articolul “Fleacuri care ma enerveaza” a fost semnificativa! De aceea, revenim cu aceasta tema, incluzand si cateva dintre impresiile voastre trimise pe adresa redactiei. Iar lista ramane deschisa…
 

“Sunt in tren!”
Iti amintesti de vecinul de compartiment care te agresa prin conversatia sa enervant de tare la telefonul mobil? Din pacate, este un caz foarte frecvent, care merita o adevarata strategie de contracarare. Cand ai ghinionul sa dai peste un atare companion de calatorie, priveste-l in fata si, in timp ce tipa in telefon, adreseaza-i un “poftim?” plin de inocenta, ca si cum ti s-ar adresa tie… Daca iti raspunde ca nu vorbea cu tine (desi, sincer, e putin probabil sa-ti raspunda!), cere-ti scuze si explica-i ca tu asa ai crezut. In cazul in care stratagema nu a dat roade si el continua sa tipe nestingherit, nu te da batuta si aplica o alta: raspunde la afirmatiile pe care le face la telefon. De exemplu, ii spune interlocutorului: “Sunt in tren!”, iar tu replici “da, stiu ca esti in tren, doar stai langa mine!”. Si tot asa…
 
Stam pe loc, stam pe loc…
Supermarketurile sunt o adevarata mana cereasca. Gasesti aici orice iti trece prin cap, inclusiv aglomeratie! Totul ar fi bine si frumos daca nu ai da peste acei cumparatori ce se incapataneaza sa-ti bareze trecerea cu carutul lor plin de cumparaturi, pe post de avertisment tacit: “Pe nu mai trece nimeni”! Minute in sir, studiaza acelasi produs si nu se hotarasc. Apoi (si abia acum urmeaza punctul culminant!), desi stau vreo zece minute, cand ajung in fata si trebuie sa plateasca, incep sa se scotoceasca dupa bani. Stai si te intrebi: oare se asteptau sa ia produsele gratis de sunt asa surprinsi ca li se cere si plata?! Asa ca noi, ceilalti, stam pe loc, stam pe loc…

Cel mai tare ma enerveaza acei pierde-vara care, in mijlocul autobuzului plin pana la refuz, incep sa fluiere obsedant acelasi refren de melodie, molfaind zgomotos guma de mestecat.

Noua limba de lemn
In ziua de astazi, schimbarile se produc cu o viteza ametitoare, asa ca este firesc ca si vocabularul sa se adapteze noului “val” care da navala. Insa aceste asa-zise neologisme devin de-a dreptul enervante! Nu mai spunem “echipa de fotbal”, ci “team”, “portarul” a pierdut in fata lui “goal-keeper-ului”, “bine” a fost detronat de enervantul “OK” – care suna atat de ridicol in gura anumitor persoane… Ia spune, mai stii ce limba vorbesti!?
 
Trei ceasuri rele
Unele zile sunt, pur si simplu, de nesuportat. Mai intai, ti se “fura” locul de parcare de sub nas. Apoi, stai civilizat la casa, in magazin, cand un tanar rebel intra cu tupeu in fata, ignora apostrofarile celorlalti si isi vede linistit de treaba, ca si cum restul lumii nici nu ar exista. Si picatura care umple paharul: seara, vecinii te intampina cu muzica data la maximum! Dupa asa o zi, cum sa-ti mai pastrezi calmul?!

 

Te calca pe nervi!
Am selectat cateva dintre cele mai iritante situatii sau persoane, pe cele care te fac sa te intrebi (fiindca esti in minoritate!) daca nu cumva e cazul sa chemi Salvarea si sa te declari nebuna de legat…

  • Cersetorii insistenti din metrou, care mai ca nu iti baga mana in buzunar.
  • Toaletele publice unde, atunci cand vrei sa tragi apa, exista doua variante: ori nu curge deloc ori curge pe jos.
  • Traficul auto infernal si mitocania unor soferi care, pe o zi ploioasa, te stropesc din cap pana-n picioare, desi te-ar fi putut evita.
  • Soacrele
  • Indivizi sau individe care, pline de importanta propriei persoane, se lovesc nonsalant de tine pe corso de parca tu nici n-ai exista! Cat despre scuzele lor, ce sa mai vorbim!?
  • Cei care se baga – neintrebati si neinvitati! – in conversatia civilizata a altor persoane.
  • Sforaitul partenerului
  • Fumatorii care isi aprind tigara chiar daca ca se afla intr-o zona in care fumatul e interzis.
  • Indivizii care te fluiera pe strada.

Cosmarul tau sunt musafirii care nu mai pleaca. Te tot ridici si te asezi la loc, te uiti insistent la ceas, remarci ca a doua zi trebuie sa te scoli devreme… In sfarsit, pleaca, dar pe la 4 dimineata!
Iata o sugestie pentru data viitoare: serveste-le un meniu bogat in fasole boabe, varza si cartofi. Daca urmarile unei asemenea mese nu o sa-i ridice automat de pe canapea, chiar nu mai ai nici o sansa! Si ar fi cazul sa te intrebi: oamenii astia iti sunt totusi prieteni?

Motive universale de enervare
Te-ai intrebat vreodata de ce, peste tot pe glob, oamenii se simt iritati de aceleasi lucruri? Iata cateva explicatii psihologice.

  1. Persoanele (mai ales barbatii) care, in tren, avion ori in sala de spectacole, ocupa tot bratul scaunului. Nu, nu e doar imaginatia ta, chiar sunt egoisti! S-a constatat statistic: comparativ cu femeile, barbatii sunt de cinci ori mai tentati sa ocupe tot bratul scaunului. Cercetarile demonstreaza ca, inconstient, barbatii apreciaza ca merita acel spatiu, iar atunci cand nu il au la dispozitie, se simt frustrati. Bietii de ei!
  2. Zgomotul facut de unghii pe o suprafata de lemn, plastic sau metal Specialistii au descoperit o asemanare fonica izbitoare intre acest zgomot si tipatul de primejdie al unei specii de maimute. S-ar parea ca reactia noastra la acest zgomot este un simplu reflex pastrat pe scara evolutiei.
  3. Masina care te depaseste. In ciuda impresiei tale, masina care o depaseste pe cea condusa de tine nu merge mai repede. E doar o iluzie! De fapt, chiar daca te afli in masina care merge mai repede, ti se va parea ca timpul trece mai greu decat in realitate. E vorba de asa-numitele senzatii de dilatare sau de contractare a spatiului si timpului subiective.
  4. Invadarea spatiului personal Psihologii considera ca pana la varsta de 12 ani individul isi stabileste granitele spatiului personal (acea zona de departare/apropiere de ceilalti care te face sa te simti in elementul tau). Persoanele apropiate (membrii familiei, partenerii de viata) sunt acceptati, in general, pana la jumatate de metru, extinzand acest spatiu cu 1,212 m pentru prieteni. Colegii de munca ar trebui sa stea la o distanta de 1,5-3 m, iar necunoscutii, dincolo de 3-7,5 m. Aceste limite depind de istoria fizica si psihologica a individului, de cultura sa, de standardele de igiena personala.

De Psiholog Loredana Banica

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Povesti adevarate