Cele mai frumoase bijuterii unicat realizate prin tehnica brodării. Orice femeie și-ar dori să le poarte

Ana Zaporojan și fiica ei, Marisha

Ceea ce urmează poate părea un basm. Despre giuvaiere handmade, artă şi dantelării preţioase, iscate de mâinile şi sufletul uneia dintre cele mai originale creatoare de bijuterii din România.

Filolog de formaţie şi româncă până în adâncul sufletului, profesoară de rusă şi latină şi traducătoare de cărţi de succes, Ana Zaporojan, o basarabeancă din Ucraina, pasionată de modă şi frumos, aduce până la noi ceva din frumuseţea de basm a marginilor ţării.

Ana este o creatoare de un fel aparte, cu o poveste de viaţă fascinantă, pornită de dincolo de sârma ghimpată ce separa malurile Dunării, la fel cum fascinante sunt şi alcătuirile sale artistice.

Primul pas în lumea bijuteriei

Bijuterii unicat în tehnica embroidering, uneori adevărate sculpturi suprapuse, împletite, alunecate unele într-altele cu detalii întreţesute de o fineţe incredibilă, adevărate „Fabergé-uri la purtător' destinate ţinutelor feminine. Pietre, cristale, perle, combinate cu mărgeluțe japoneze abia cât vârful de ac sau cu unele din sticlă cu forme unice.

Despre toate acestea vorbeşte deschis, cald, însoţindu-şi cuvintele necăutate cu gesturi ample, explicative, rotunjite, uneori puţin tăioase ca ale unui chirurg: „Sunt venită din delta dunăreană care, pe când am apărut eu pe lume, era deja ucraineană, iar primii șase ani i-am petrecut în casa bunicilor, într-o lume de poveste, cu cuvinte pline de vrajă şi activităţi meșteşugite, în spatele cărora erau ființe dragi.

Bunica vopsea şi îndruga lână, torcea la fus, țesea la război, unchiul confecţiona mobilă și sculpta în lemn, bunicul altoia pomi şi viță-de-vie, făcea butoaie, sănii, bărci şi era un mare vânător și pescar, apoi, mama broda, tricota, iar taica desena, picta şi avea o mulțime de culori şi pensule… De acolo cred că începe dragostea mea pentru frumos, pentru poezia liniilor şi a culorii care m-a dus, aproape de 40 de ani, în lumea bijuteriilor.

Au trecut anii, au rămas în urmă școala, facultatea, activitatea didactică, profesoratul, apoi sârma ghimpată care separa malurile Dunării a picat, iar pentru familia noastră a devenit posibil zborul spre țară, spre România. S-au întâmplat însă, desigur, multe zeci de poveşti până să ajung să creez colecţiile mele de bijuterii handmade de azi, piesele mele de rezistenţă atât de dragi mie şi pe care vreau să le îndrăgească şi să le poarte toate femeile'.

Colecţii nepreţuite

bijuterii handmade

Chiar dacă este considerată printre cei mai buni creatori de bijuterii handmade actuali, Ana nu pare să dea mare importanţă acestui lucru. Despre ea şi despre cât de sus a reuşit să urce în universul uimitoarelor sale creaţii colorate, vorbeşte cu modestie, aproape cu zgârcenie, ca şi cum ar vorbi despre alţi oameni:

„Despre mine ce să vă spun? Nu sunt aşa multe de povestit. Eu simt că pentru mine vorbesc bijuteriile mele. Toate piesele care s-au adunat în atâţia ani de muncă în colecţiile mele, creaţiile desenate, gândite, migălite, lucrate de mână, cristal cu cristal, piatră cu piatră, prinse şi împletite fiecare pe rând, sunt cele care vorbesc despre mine'.

Donaţii umanitare

Oradea este orașul în care trăieşte de 15 ani şi în care a început marea aventură a Anei în fascinanta lume a bijuteriei cu mărgele tricotate, atunci când a fost nevoită să improvizeze ceva deosebit pentru a accesoriza o ținută a fiicei ei Marisha: „Primii cercei s-au trezit cu coliere lângă ei, apoi au venit brățările… Apoi, dragostea şi dorul de fiică, plecată la Facultatea de Arte Plastice şi la master în Timişoara, au fost cele mai puternice impulsuri în a adăuga la fiecare colet trimis Marishei săptămânal câte o «colecție de bijuterii».

marisha

Marisha, modelul care pune în valoare bijuteriile create de Ana Zaporojan

Sufocantă chestie, pentru fiică, desigur… Au apărut apoi şi tot mai multe persoane care au început să poarte bijuteriile create de mine, m-am alăturat forumului CDB – Clubul Designerilor de Bijuterii – şi, pas cu pas, am devenit tot mai cunoscută în lumea creaţiilor de acest fel.

Am pornit un atelier de bijuterii handmade pe care l-am numit Serbani Bijoux şi am început să particip la concursurile organizate pe forum, am organizat şi eu câteva, apoi, în 2011, am fondat Loja pasionaților de mărgele, care numără în prezent peste 3.500 de membri din lumea întreagă, iar de trei ani particip la Battle Of The Beadsmith, un turnir bijutieristic mondial, cu peste 200 de participanţi din 40 de țări, care se desfăşoară în Statele Unite'.

Colecţiile ei originale au devenit de ceva vreme căutate şi cunoscute, au fost aplaudate la prezentările din ţară şi de peste hotare, iar creatoarea lor a devenit rapid cunoscută. Bijuterii unicat cu nume simbolice: Stapâna Munților de Aramă ori Oda Bucuriei, cea inspirată din emblema Cirque du Soleil, au câştigat premii la mari evenimente, de la Family Style şi Art Jewelry Festival din Timişoara până la cunoscutul Master Golden Hands, de la Kiev.

Lucruri ştiute printre iubitoarele accesoriilor de artă. Mai puţin ştiute sunt însă proiectele umanitare ale Anei Zaporojan, căci membrii Lojei iniţiate de ea nu se mulţumesc doar să se întâlnească la târguri handmade, la evenimente dedicate modei, stilului şi tendinţelor bijutieristice, ci organizează foarte des acțiuni caritabile, strângeri de fonduri pentru cauze nobile şi oferă creaţii pentru târguri, colecte şi donații umanitare.

Astfel au fost campaniile de donaţii pentru SOS Autism Bihor, pentru fundația Copii şi Zâne Timișoara, pentru micuţa Carolina, în vârstă de patru ani, cu sindrom autist, ori pentru copiii nevoiași din parohia Lada, Teleorman, dar şi campania Rose Quartz, duete mărgelistice unde au venit creatori de bijuterii din zece ţări de pe trei continente şi care a fost organizată pentru susţinerea tinerilor Alex şi Nicolle Şerban, răniți în incendiul din Colectiv.

Poveştile despre lumea puţin cunoscută a bijuteriilor handmade ar putea fi spuse zile şi nopţi întregi, atât de plină de amănunte necunoscute este această lume, iar spectacolul artistic este, pentru mine, greu de imaginat: coliere brodate din cristale preţioase, mari cât oul de prepeliţă sau mici cât o frântură de unghie, cristale Swarovski ori granate, rotunjite, rombice, alungite ciudat în formă de lacrimă ori tăiate în muchii drepte care frâng lumina în sclipiri.

Prinse în şiruri lungi sau desfăcute câte două-trei, combinate şi amestecate în nuanţe şi culori care îţi fură privirea, par pietrele unui joc, aşa cum sunt cele pe care copiii le strâng de pe plajă, dar valoarea lor este greu de imaginat mai ales adunând cantitatea de muncă, talent şi visuri ascunse acolo.
Aşa spune Ana despre sine: că este o visătoare şi o nonconformistă care experimentează continuu.

O viaţă dedicată artei

Visează mult, cu ochii rotunjiţi de poveşti, ca un copil mare. Aşa şi arată, când povesteşte despre cristalele şi mărgelele ei preţioase, delicată, puţin melancolică şi doar aparent fragilă, cu vocea devenită moale ca o bucată de pâine caldă: „Pentru mine, creaţia de bijuterii a devenit, mărturisesc, o dulce obsesie pe care o împărtăşesc prin piesele mele, crezând cu tărie că, aşa cum spunea Dostoievski, «Frumosul va salva lumea»'.

Autor: Adrian Cîlțan

Foto: Serbani Bijoux și arhiva personală a Anei Zaporojan

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Povestile voastre