Cele două ipostaze în care Oana Ioniță se simte cel mai bine

oana ionita

Au trecut câțiva ani de la ipostaza de „bebelușă'. Oana este acum mamă și profesoară de dans la „Dance Planet', alături de soțul ei, tenorul Florin Budnaru, care le predă copiilor canto.

Dansul, ca profesie

În Liceul de Coregrafie, reflexul de a dansa fără a avea un beneficiu din dans era un lucru normal. Mai târziu, când m-am angajat în Teatrul de Revistă „Constantin Tănase', într-o lume aparte a revistei, total diferită de rigorile baletului, am învățat ce înseamnă spectacolul, scena, publicul, dar și salariul.

Mi s-au deschis noi orizonturi, atunci am început colaborarea cu Tele 7abc, cu TVR („Bravo Bravissimo') și toate emisiunile din vrema aceea.

Sacrificii pentru dans

Nu am avut voie să fac înot, schi, patinaj și multe alte sporturi. Trebuia să aleg între un joc cu prietenii sau o oră în plus de pregătire… exact cum fac acești copii pe care îi pregătesc acum.

Dance Planet

Antrenez cam 100 de copii cu vârste cuprinse între 7 și 16 ani. Cei care fac performanță studiază între 2 și 6 ore/zi și
de multe ori vin la cursuri de luni până luni, chiar și în perioada verii.

Sunt copii care asta visează și este bine că pot privi dincolo de jocurile de pe tablete sau tutorialele din telefon. Sunt copii care renunță la o petrecere în familie ca să studieze ore în șir la sală. Sunt copii care au un țel în viață și care vor ajunge departe!

Din sală, la concurs. De la concurs, pe marile scene

Am reușit să duc Dance Planet pe locul 1 în România. La cele mai importante concursuri, copiii noștri sunt pe podium. Am câștigat la „Lebăda de Cristal', trofeul celei mai bune școli, la „Grand DAur' Bușteni. Următorul pas este să reușesc să câștig podiumul internațional și ușor, ușor am început să reușim.

Anul trecut am luat la Dance World Cup, în Germania, locul 1 la balet cu Anne-Marie Zaharia și locul 2 la folclor cu Briana Stanciu; la Roma, am luat podiumul; la Youth America Grand Prix, am fost în Top 12. În urma acestor concursuri, se primesc niște burse parțiale sau integrale pentru copiii talentați și posibilitatea de a studia în afară. 

Vârsta potrivită pentru dans

Între 4 și 6 ani, copiii nu realizează ce înseamnă rigorile clasice. La această vârstă copiii învață postura, mobilitatea și ritmul. După 7 ani devin mai conștienți de ceea ce își doresc și atunci se văd o schimbare și o determinare mai mare. Cred că baletul se poate face la orice vârstă și este pentru fiecare dintre noi un beneficiu pentru corp și suflet.

Stilul de dans preferat

Înainte îmi plăcea foarte mult street-ul și eram atrasă de tot ce înseamnă ritm intens. Acum încerc să găsesc accentele în acorduri clasice și contemporane și sensuri de expresie în balet.

Fiecare stil, cu rostul lui

Salsa este potrivită pentru cei care vor să socializeze sau să își găsească perechea. Baletul este recomandat pentru postură și stil, dar și pentru cei care fac recuperare medicală pentru platfus, musculatură atrofiată, probleme ale colanei.

Street dance-ul, pentru adolescenții nonconformiști, care își doresc libertate. Dansurile populare sunt foarte bune pentru dezvoltarea ritmului și a coordonării. Valsul îl dansezi obligatoriu o dată în viață și ai nevoie să înveți măcar bazele. 

Mamă cu normă prelungită

Pe Isabel o am cu mine la sală aproape zilnic, după ce termină la after, vine direct la sală. Are multe date fizice native, dar încă nu privește baletul ca aerul pe care îl respiri. 

Maxim este încă mic și petrece foarte mult timp cu tati. Are stofă mai degrabă de boxeur sau de fotbalist decât de balerin, cum aș vrea eu. Pentru asta îți trebuie o sensibilitate, dar sigur va face și el puțin balet. Mi-aș dori să am mai mult timp pentru vacanțe, însă până acum am avut o vacanță pe an cu familia.

Dansul sau muzica?

Deși soțul meu este tenor, tot despre balet vorbim acasă. Mă ajută foarte mult pe toate planurile și chiar mi-a dat și niște idei bune pentru coregrafii. Se pricepe la dans, dar nu vrea decât să cânte. Am dansat la nuntă și a fost perfect, a fost cea mai bună repetiție a noastră.

Autor: Mihaela Serea

Foto: pagina de facebook a Oanei Ioniţă

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Vedete