Ce este si ce nu este coaching-ul?

Ce este si ce nu este coaching-ul?

Un nou curent isi face simtita prezenta in mediile de afaceri si in viata personala: coaching (consiliere pentru reusita si implinire in viata). Tratat initial cu scepticism, acesta si-a dovedit viabilitatea si succesul, astazi fiind utilizat pe scara larga.

Ce este, de fapt, coaching-ul? In esenta, acesta reprezinta o sinteza a diferite principii, metode, teorii si tehnici de succes preluate din psihologie, management, dezvoltare personala si sportul de performanta. Scopul principal al coaching-ului este implinirea fiecaruia dintre noi ca indivizi, pe multiple planuri (profesional, financiar, afectiv, spiritual etc.), prin definirea unor obiective concrete si gasirea cailor optime pentru atingerea lor.

De aceea, un bun coach (specialist in coaching) e o imbinare intre:

 • un mentor pentru succes, care are incredere in potentialul tau si care, prin pregatirea si experienta sa, te ajuta sa-ti definesti si sa-ti asumi obiective relevante in viata;
 • un manager care te sprijina in stabilirea etapelor intermediare si care se asigura ca actiunile tale sunt in consonanta cu obiectivele propuse;
 • un antrenor personal, care iti ofera permanent feedback (reactii, semnale) si sprijin pentru a-ti creste performantele;
 • un consilier personal discret si competent, caruia ii poti impartasi, cu incredere, lucrurile care te framanta si problemele cu care te confrunti pe drumul catre obiectivele propuse.

Ce este un coach?
Acesta este un prieten apropiat si de incredere, dedicat suta la suta succesului clientilor sai si care, prin cunostintele si experienta sa, ii ajuta pe acestia sa-si defineasca si sa-si atinga obiectivele si aspiratiile pe diferite planuri.

Intrucat principiile care stau la baza reusitei atat in viata personala, cat si in mediul de afaceri sunt similare in mare parte si pentru ca in coaching se vizeaza obtinerea unor rezultate concrete, la intervale de timp bine definite, clientii apeleaza la serviciile unui antrenor personal pentru:

 • definirea unor obiective concrete pe termen mediu si lung, fie ca sunt personale ori ale unei organizatii;
 • alegerea cailor optime de atingere a acestor obiective;
 • crearea unui echilibru intre diferitele aspecte ale vietii (cu precadere intre cel personal si cel profesional);
 • adaptarea la o noua realitate (de exemplu, atunci cand esti promovat sau concediat ori, dimpotriva, esti gata sa iti dezvolti propria afacere).

Coaching – ce anume il face unic
Desi in aparenta are scopuri similare cu alte discipline (diferitele tipuri de consiliere, consultanta si psihanaliza), coaching-ul se distinge de acestea prin cateva aspecte esentiale:

 • coaching-ul abordeaza viata clientului ca pe un tot unitar, in care planurile profesional, sentimental, fizic, spiritual, social se influenteaza reciproc, menirea coach-ului fiind aceea de a-l ajuta pe client sa-si gaseasca echilibrul si implinirea pe fiecare dintre aceste planuri;
 • coaching-ul abordeaza fiecare client ca pe o entitate unica (ca obiective, circumstante, context etc.), spre deosebire de consultanti, care incearca sa ofere clientului solutii "la cheie", bazate pe experientele lor anterioare, solutii in care aportul clientului este redus si accentul se pune pe sfaturile primite de la experti;
 • coaching-ul considera ca fiecare client poseda multe dintre raspunsurile la propriile intrebari. Rolul unui bun coach e de a-l ajuta pe client sa elimine eventualele blocaje si prejudecati si sa-si formuleze intrebarile potrivite si relevante, stimulandu-si astfel inteligenta in cautarea raspunsurilor.
  Tocmai datorita faptului ca raspunsurile si solutiile vin din interiorul clientului (nu din exterior, ca in cazul consultantei), impactul lor e mai puternic, iar dorinta de a actiona pe baza lor, pentru atingerea obiectivelor proprii, este de neoprit. In plus, faptul ca raspunsurile i-au fost oferite de propria inteligenta si capacitate de discernamant ii ofera clientului un plus de incredere in sine.
 • coaching-ul se concentreaza pe definirea si realizarea unor actiuni concrete in prezent, pentru atingerea unor obiective dorite in viitor (in cazul celorlalte discipline, specialistul se concentreaza asupra intelegerii influentelor trecutului asupra prezentului si viitorului).

Ne permite atingerea obiectivelor
Motivul principal pentru care coaching-ul devine din ce in ce mai popular e acela ca, in esenta, ne ajuta sa intelegem, sa definim si sa apelam la o nevoie umana fundamentala si universala, aceea de autoactualizare (treapta cea mai inalta a Piramidei lui Maslow, piramida trebuintelor/necesitatilor/prioritatilor umane). Astfel, prin coaching avem sansa de a ne defini rolul in viata ("Cunoaste-te pe tine insuti!") si a ne implini destinul prin identificarea si atingerea obiectivelor importante.

Bazandu-se pe resursele interne ale fiecaruia si privind diferitele aspecte ale vietii ca pe un tot, coaching-ul ne permite atingerea echilibrului in viata agitata a noului mileniu si ne reda capacitatea de a ne bucura de fiecare moment al existentei noastre.

Mihai Popa-Radu, EMBA, este professional coach, acreditat in Marea Britanie, membru al prestigiosului European Coaching Institute, si ofera servicii de executive coaching prin intermediul firmei sale, Seeds for Success. Poate fi contactat la adresa: mihaiprseeds4success.ro.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Cariera