Ce e nou sub soare

Vrei sa stii care e treaba cu SPF-ul? Atunci haide sa trecem direct la subiect si sa vedem ce trebuie sa afli despre protectia solara. Nu de alta, dar e timpul sa te bucuri de vacanta.

Protejarea de razele soarelui a fost dintotdeauna un subiect destul de intortocheat. Filtre de protectie minerale sau chimice, radiatii UVA sau UVB – toate te fac sa te gandesti la laboratoare inaccesibile celor care nu au macar o diploma in chimie sau in fizica. Dar pana sa ajungem sa intelegem ce e cu razele UV si filtrele solare incluse in creme, pentru a ne proteja, medicii dermatologi au grija sa ne previna asupra efectelor acestora; adica imbatranire prematura, arsuri si infricosatorul cancer de piele. Mai intai ne-am speriat de razele UVB si ne-am napustit asupra lotiunilor cu un SPF cat mai mare. Apoi expertii au avertizat si asupra efectelor, la fel de dezastruoase, ale razelor UVA (de care nu ne protejau vechile lotiunile de plaja), iar pana la urma au fost introduse standarde speciale pentru producatorii de produse cosmetice, precum si clasificari ale lotiunilor in functie de protectia pe care o asigurau.

Problema cea mai dificila a fost combinarea celor doua sisteme de protectie. Astfel, lotiunile ofereau protectie maxima fata de razele UVB si doar una minima fata de razele UVA. Iar pentru a gasi rezolvarea acestei probleme a fost nevoie de multi ani de cercetari. Astazi, producatorii de lotiuni de plaja includ filtre care ne protejeaza atat de razele UVA, cat si de cele UVB. Ba mai mult decat atat, au reusit sa lanseze creme cu factor de protectie solara foarte mare, care se absorb repede in piele si nu acopera pielea cu un strat albicios, cum se intampla pana nu demult. Noile produse de protectie solara au texturi lejere, care se absorb usor in piele; in plus, unele dintre acestea au chiar si ingrediente cu efecte antirid ori sunt foarte hidratante.

Ce inseamna de fapt protectie solara, cum sa te protejezi corect, ce poti sa faci daca ai stat prea mult la soare si ai deja arsuri? In paginile urmatoare am cautat raspunsuri pentru cele mai arzatoare intrebari, care sa lamureasca pe deplin aceste probleme. Mai mult decat atat, am cautat si am gasit sfaturi si produse de nelipsit in vacanta.

Ce este SPF-ul?

SPF-ul sau factorul de protectie solara este acel indice care se refera la timpul maxim pe care il poti petrece la soare fara sa te arzi. De exemplu, daca tenului deschis ii sunt de ajuns 10 minute de expunere pentru a se arde, aplicandu-i o lotiune cu SPF 15 vei mari timpul de stat la plaja in siguranta pana la 150 minute. Dupa aceea, ca sa fii protejata, va trebui sa re-aplici lotiunea. In cazul in care tenul este foarte deschis, cel mai sigur este sa folosesti o lotiune cu SPF 30 sau chiar mai mare. Te vei bronza mai incet, dar fara risc de arsuri. Iar in cazul in care iti place foarte mult sa stai in apa, este bine sa alegi o lotiune rezistenta la apa.
Fizic, acest factor de protectie solara este dat de concentratia anumitor substante in lotiunile de plaja. Aceste substante se numesc filtre solare si pot fi de mai multe tipuri, minerale sau chimice. Oxidul de zinc si cel de titan fac parte din categoria filtrelor solare minerale, iar avobenzona (sau Parsol 1789) e un filtru solar chimic foarte des folosit. Un altul, recent descoperit, cu o eficienta foarte buna, este Mexoryl, care protejea-za atat de radiatiile UVA, cat si de cele UVB.

Am pielea sensibila. Ce pot sa fac?

In primul rand, trebuie sa vezi la ce anume esti sensibila. Daca esti alergica la produsele care se aplica pe piele, incearca-le pe cele recomandate de catre medicii dermatologi ca fiind hipoalergenice sau pe cele concepute special pentru pielea sensibila – cu siguranta, vei reduce sansele de aparitie a alergiei. Poate ca nu stiai, insa chiar si lumina soarelui te poate afecta. Aceasta alergie la soare se mai numeste eruptie polimorfa (ELP) si, potrivit specialistilor, afecteaza unul din sapte oameni, majoritatea femei. De aceea, este recomandat sa consulti un medic dermatolog in cazul unor expuneri exagerate.
Atunci cand soarele este foarte puternic, primele zone afectate vor fi incheieturile mainilor si ale picioarelor. ELP-ul afecteaza partile cele mai expuse la soare – triunghiul format din partea de sus a pieptului, brate si picioare. Dar ELP-ul este de obicei o alergie la UVA; de aceea, trebuie sa verifici intotdeauna daca lotiunea are si filtru UVA.

foto: Marius Baragan

De cata lotiune de plaja am nevoie?

Cand vine vorba de lotiunea de plaja, trebuie sa renunti la ideea de a economisi, mai ales ca o faci chiar pe pielea ta! Este greu de spus cam cata lotiune ar trebui la o aplicare; cel mai bine ar fi sa aplici atent si sa nu uiti neacoperita vreo zona cat de mica. Asadar, este indicat sa aplici un strat cu 15 minute inaintea expunerii la soare (pentru ca nu are efect instantaneu) si inca unul mai tarziu – la fel de subtire.
Este mai bine sa aplici doua straturi subtiri decat unul mai gros. Reaplica lotiunea la fiecare doua ore pentru a fi sigura ca toate zonele sunt protejate de actiunea nociva a razelor soarelui. De asemenea, nu uita sa aplici mai des lotiunea pe anumite zone care sunt mai predispuse la arsuri: nas, talpi, urechi, zona din spatele genunchilor. Daca doresti, poti sa cumperi produse speciale pentru aceste zone, cum ar fi stick-urile, care asigura o protectie mai mare.

SUGESTIE:
1 – Nu aplica lotiunea in timp ce stai pe plaja, pentru ca risti sa te arzi. Cel mai bine este sa o faci inainte de a pleca la plaja. Noile tipuri de creme si lotiuni se absorb in piele si nu lasa urme pe haine. Ca sa fii si mai sigura, aplica inca un strat subtire atunci cand ajungi la plaja. Si nu uita: reaplica lotiunea pe piele de fiecare data cand iesi din apa.
2 – In primele zile de plaja te sfatuim sa folosesti o lotiune cu SPF mai mare – este mult mai sigur. Dar nu te lasa pacalita! Un SPF foarte mare, de exemplu 60, nu te va proteja intreaga zi in soare. Mai ales ca transpiri, intri in apa si stratul aplicat nu are cum sa reziste pe piele intreaga zi. In plus, ai nevoie de o palarie, care sa te protejeze de insolatie.
3 – Cand faci plaja, pe langa efectele benefice ale soarelui (de fixare a calciului) apar si deteriorari ale pielii produse de radicalii liberi, care joaca un rol important in imbatranirea pielii. De aceea, te sfatuim sa incluzi in alimentatia ta multe legume proaspete, salate si citrice, care contin antioxidanti (vitaminele A, C si E) – acestia combat radicalii liberi.

Care SPF ar fi ideal pentru pielea mea?

Alegerea SPF-ului este strans legata de tipul de piele al fiecaruia: deschis sau inchis. In mod normal, ar trebui sa folosim lotiuni care sa aiba SPF 15 sau chiar mai mare, cel putin in primele zile, asa cum ne recomanda medicii dermato-logi.

Aplicate corespunzator, lotiunile cu SPF 15 ofera o protectie mai mare de 90% fata de arsuri – chiar daca acestea nu joaca rolul de indicator, care sa arate cu cat ai depasit nivelul de expunere la radiatiile UVA. Intr-adevar, atunci cand vine vorba de cancer sau de imbatranirea pielii, faptul ca nu te-ai ars nu inseamna ca nu ai fost expusa razelor UVA, cu efecte foarte nocive pentru piele. Oricum, cu cat SPF-ul este mai mic de 15, cu atat mai mult se reduce timpul de expunere.

LOTIUNI DE PLAJA

Pentru fata Crema de fata Active Anti-Rides IP30 Solar Expertise, de la L’Oréal Paris, cu vitamina E si complex antirid
Rezista la apa Sprayul Nivea Sun, cu SPF 15, se absoarbe repede in piele si nu este lipicios.
Pentru ten deschis Lapte-crema hidratant, cu SPF15, de la Pro-gramme Solaire – disponibil in farmacii
Rezista intreaga zi Lotiunea de plaja Piz Buin One Day Long, cu SPF30, este disponibila in farmacii.
Pentru zone expuse Stick Ultra Protection Capital Soleil IP60, de la Vichy, e ideal pentru nas, pleoape, urechi, buze. Se gaseste in farmacii.
Pentru bronz intens Sprayul hidratant protector Ambre Solaire IP6, de la Garnier, cu vitamina E, netezeste pielea.

Exista substante care pot afecta bronzarea pielii?

Da, exista, iar unele dintre ele au efecte ireversibile. In primul rand anticonceptionalele, care maresc nivelul hormonal, favorizand aparitia problemelor pigmentare – este o situatie asemanatoare celei din timpul sarcinii. Asadar, in cazul in care iei anticonceptionale, ar trebui sa ai grija, o data in plus, sa te protejezi de soare, dar nu numai in vacanta, ci si atunci cand mergi pe strada.
De asemenea, unele parfumuri aplicate pe piele in combinatie cu expunerea la soare pot produce iritatii, arsuri sau decolorari ale pielii. Chiar si medicamentele (unele antidepresive sau antibiotice) pot sensibiliza pielea expusa la soare. In aceste cazuri te sfatuim sa ceri sfatul medicului specialist.

Cat de mult pot sa stau la soare?

Depinde. In cazul celor cu ten foarte deschis, o expunere care depaseste 20-30 de minute va provoca rani puternice, pana la arsuri, in timp ce majoritatea oamenilor incep sa se inroseasca dupa 30 de minute. Din punct de vedere stiintific, o lotiune cu SPF 15 reduce efectele UV de 15 ori – asadar, va dura de 15 ori mai mult pana sa ajungi in situatia de a avea arsuri. Asta inseamna ca esti de 15 ori mai protejata si ca poti sa te expui in siguranta de 15 ori mai mult decat ai fi putut fara protectie. Cu cat expunerea este mai lunga, cu atat mai mult va avea de suferit pielea ta.

Ce fac daca m-am ars?

Te sfatuim sa pui comprese reci pe piele, ca sa mai atenuezi usturimea. Daca ai cumva la indemana iaurt sau castravete, nu ezita: ambele au proprietati calmante. De asemenea, poti folosi si produse cosmetice speciale, cum ar fi crema S.O.S arsuri, de la Garnier Ambre Solaire. Bea multa apa, ca sa rehidratezi pielea, si ia o aspirina. Pentru copii sau femei insarcinate se recomanda paracetamolul. Si nu uita sa te feresti de soare o zi, doua.

Ce-ar fi sa ma protejez folosind hainele?

Nu este atat de simplu, pentru ca hainele au texturi diferite – deci, niveluri diferite de protectie, iar razele UV patrund cu usurinta prin golurile din material. Un tricou din bumbac, cu maneci, poate sa asigure o protectie echivalenta cu o lotiune SPF 5, dar nu si atunci cand stai o zi intreaga pe plaja. Ca sa nu mai spunem ca iti va fi foarte greu – daca nu aproape imposibil – sa rezisti atat timp imbracata, in plin soare.

LOTIUNI DUPA PLAJA

Dupa expunerea la soare, pielea devine uscata si are nevoie de hidratare. De aceea, aplica zilnic o lotiune dupa plaja. Iata cateva dintre cele mai bune…
Lapte hidratant Solar Expertise, de la L’Oréal Paris – catifeleaza pielea si o hidrateaza chiar si pana la12 ore.
Lotiune dupa plaja de la Nivea Sun, cu aloe vera si ulei de avocado – racoreste si calmeaza pielea dupa expunere la soare.
Gel racoritor pentru fata si corp cu aloe vera, de la Programme Solaire – disponibil in farmacii. Este ideal pentru toate tipurile de piele.
Spray hidratant dupa plaja Ambre Solaire, de la Garnier, cu vitamina E – catifeleaza si racoreste.

Pot sta toata ziua pe plaja daca am o umbrela?

Nu, in nici un caz! Te sfatuim sa eviti soarele intre orele 11 si 15, atunci cand razele UVB – raspunzatoare de producerea arsurilor solare – sunt foarte puternice. Umbrela ori statul in apa nu te vor proteja de efectele nocive pe care le poate avea expunerea la soare. Peste 45% dintre radiatiile UV se reflecta in nisip, iar in apa ajung in proportie de 75%, pana la o adancime de zece metri. Chiar si la umbra si atunci cand este innorat, ai nevoie de protectie solara, asa ca nu neglija sa aplici lotiunea de plaja si in aceste doua cazuri.

de Rodica Bodescu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Frumusete