Ce dorință secretă i s-a îndeplinit unui muribund în stadiu terminal de cancer de intestin

Dorințele celor care știu că se apropie de finalul vieții pot fi dintre cele mai surprinzătoare. Te-ai aștepta să auzi că vor să retrăiască momente frumoase din viață. Un bărbat din Arhipelagul Tonga, însă, înainte să moară a vrut să revadă insula pe care a naufragiat când era doar un adolescent.

Ce dorință secretă i s-a îndeplinit unui muribund în stadiu terminal de cancer de intestin

Kolo Fekitoa știa că zilele îi sunt ca și numărate, fiind în stadiul terminal al cancerului de intestin. Avea o dorință secretă, dar nici măcar n-ar fi îndrăznit să viseze la realizarea ei. Bărbatul era unul dintre cei șase adolescenți care în 1965 au furat o barcă și au încercat să navigheze spre Australia. Au naufragiat, însă, pe insula Ata, o insulă depopulată. Și n-au mai reușit să se întoarcă decât după 15 luni.

Cei șase băieți – Sione, Ștefan, Kolo, David, Luke și Mano – cu vârste cuprinse între 13 și 16 ani au pornit „expediția' dintr-un motiv copilăresc: nu le plăcea viața din internat. Pe apă au fost prinși de o furtună și, după opt sau nouă zile în care au plutit în derivă, au naufragiat pe insulă. Primele trei luni au supraviețuit mâncând gălbenușurile ouălor pe care le găseau pe plajă. Când au realizat că nimeni nu va veni să-i salveze, au urcat pe platou. Norocul lor a fost că au găsit acolo urmele civilizației care existase anterior. Inclusiv o plantație de banane și nucă de cocos, pe care au întreținut-o pentru a se putea hrăni. În cele 15 luni petrecute pe insulă, băieții s-au organizat în perechi pentru a vâna și a face de veghe, cu schimbul. Ca să le treacă timpul mai ușor au jucat jocuri, au inventat instrumente muzicale și au conceput exerciții fizice care să îi mențină în formă. După 15 luni, căpitanul unui vas australian care explora apele în căutarea unui nou punct pentru pescuit, i-a observat și i-a adus acasă, în Tonga. Familiile lor renunțaseră să îi mai caute, convinse că au pierit pe mare. Le organizaseră chiar și funeralii.

Căutător de povești, un explorator și producător de documentare spaniol, Alvaro Cerezo, a fost obsedat de aventura celor șase adolescenți. A bătut drumul din Malaga până în Tonga pentru a-l găsi pe singurul rămas (încă) în viață din cei șase. L-a găsit și a fost șocat să afle că nici vecinii bărbatului, nici propria fiică, nu știau de aventura din adolescența lui. Și a mai înțeles cât de mult își dorea Kolo să revină, după 50 de ani, pe insula Ata…

După o pregătire de cateva luni, Alvaro și Kolo au pornit spre minuscula insulă. Călătoria – cu o barcă de pescuit – a durat 24 de ore. Cei doi au stat pe insulă timp de zece zile, răstimp în care au supraviețuit în exact condițiile în care au făcut-o băieții cu cinci decenii în urmă. Au mâncat pește și vietăți marine, iar lichide le-au fost apa de cocos și cea de ploaie, colectată în scorburile copacilor. Singurele lucruri aduse cu ei din lumea civilizată au fost cortul, medicamentele lui Kolo și câteva consumabile de prim ajutor.

'De cand l-am întâlnit mi-am dat seama că tânjea să se întoarcă în Ata. Pentru el, naufragiul a fost cea mai frumoasă aventură a vieții. Am știut că eram ultima lui șansă de a face acest lucru. Am făcut amândoi o chitară din lemn de drift, ca cea pe care au inventat-o în 1965, și am cântat melodiile compuse de ei atunci. Despre locul acela și despre temerile că nu își vor mai revedea familiile', povestește Alvaro. Kolo a murit în 2017, iar exploratorul spaniol se pregătește acum să lanseze o care despre aventura celor șase adolescenți.

Alvaro deține o agenție de turism care îi duce pe curajoși în insule îndepărtate, nepopulate, pentru o zi sau mai multe săptămâni, oferindu-le ocazia să învețe să supraviețuiască. El a spus că nu își va duce niciodată cliențtii în Ata, pentru că vrea ca insula să rămână neatinsă.

„Înainte să moară, Kolo m-a întrebat de ce am investit atât de mult în îndeplinirea visului său. Ceea ce nu știa era că visul lui a fost și al meu', a mai spus Alvaro.

Foto > Facebook, captura You Tube

Citeste și:

Soluție pentru pacienții purtători de stoma în această perioadă dificilă

Tot ce trebuie să știm despre cancerul de vezică: persoane predispuse, primele semne, factori favorizanți, tratament

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Avantaje.ro