Cât de mult mai contează scrisul de mână și caligrafia școlarilor

copii care scriu
de Florentina Mușat

Cu băiatul cel mare am pierdut bătălia finală de pe frontul caligrafiei. Am renunțat când am văzut că nu câștig nici o luptă.

Literele și cifrele scrise de el au o viață paralelă, diferită de frații și surorile din abecedar. Cel mic, acum în clasa I, și-a luat stiloul în mână și s-a înscris în același teatru de război. Sunt pe cale să pierd din nou.

Disciplină de studiu


Încep și eu ca mamaie: pe vremea mea, caligrafia era artă, primeam note mari dacă rotunjeam cât mai pictural, fără cusur, bastonașele, liniuțele, căciulițele. Toate literele trebuiau scrise identic, ca trase la xerox, iar cuvintele păreau conturate prin metodă grafică.

Mai târziu, la teze eram depunctați dacă “scriam cu picioarele” sau punctați în plus dacă lucrarea arăta impecabil și scrisul ordonat. Mă înclin cu respect în fața profesorei de română a băiatului meu cel mare. Nu știu cum reușește să citească ce scrie și nu-nțeleg de ce-l trimite la olimpiadă. Fix ca-n bancul cu țăranul care ducea un cal la târg. Întrebat dacă are dinți puternici, copite zdravene, coamă stufoasă, răspundea în sictir: ‘n-are domle nimic din toate astea… Păi și de ce l-ai adus la târg, tataie? Ca să-l fac de râs, domle’.

Pesemne tot așa stă treaba și cu fii-miu. Doar că el e prea mare ca să mă mai agit în jurul caietelor lui și prea nepăsător ca să se mai agite el de cum scrie. În schimb, am înmămurit când l-am văzut cum tastează la calculator sau laptop. Nu se uită la taste, are o viteză de zici că e dactilografa lui Ceaușescu și o dexteritate de…

Aaa, acum îmi dau eu seama ce-a făcut el nouă luni cât a stat în universul intrauterin. Exersa scrisul la tastatură. Făcea scheme, scrisul cu cordonul ombilical în jurul degetelor, cu capul în jos, cu ochii închiși, așezat transversal, în poziție înghesuită, cu genunchii la piept. Era și normal să nu-i placă stiloul… Deși…

Old-school

Psihologi de prestigiu de la universități cum sunt Princeton și California au emis o ipoteză interesantă. Ei susțin că scrisul de mână contribuie la dezvoltarea creierului și a memoriei, iar copiii care nu învață să scrie de mână sunt mai puțin inteligenți. Așadar, stiloul e mai puternic decât tastatura. Iar notițele scrise pe laptop nu s-au dovedit la fel de eficiente în procesul de învățare.

Studiile anterioare s-au concentrat în principal asupra capacității elevilor pentru multitasking și distragere a atenției atunci când se utilizează laptop-uri. Și chiar dacă, folosind laptopul, poți nota mai multe informații, mai diverse și mai bogate în conținut, prelucrarea lor în memorie este mai îngreunată atunci când nu folosești propriile cuvinte pentru a le transcrie sau memora.

Nici nu mai contează caligrafia și scrisul citeț când în joc sunt chestiuni atât de grave precum lipsa stimulării creative a creierului sau dezvoltarea armonioasă a intelectului.

Așa că, sub nicio formă nu renunțați la stilou. Nu-i place să scrie? Caută-i un instrument pe care-l să-l îndrăgească, să-l stăpânească, să-l mânuiască cu drag. Nu-l lăsa să stea într-o poziție incorectă, spune-i că scrisul înseamnă relaxare, îndreaptă-i spatele și explică-i că secretul stă în exercițiu.

Scrisul de mână nu trebuie să fie rapid, haotic, în viteză, ci cu distanțe egale, cu rotunjimi elegante. Iar tastatura poate fi păstrată în viața copilului, cu condiția să facă împreună cu stiloul cel mai eficient tandem.

Sursa foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Educatie