Cartofi dauphinois
Când ai nevoie de o masă foarte gustoasă și ușor de făcut, nu exita să încerci rețeta de cartofi dauphinois – un fel rafinat, gustos și destul de economic. Îl prepar în 15 minute, apoi nu trebuie decât să-l lași în cuptor timp de o oră și jumătate.
Ingrediente
– 1,5 kilograme cartofi
– 1 catel de usturoi
– 300 ml lapte
– 300 ml smântână
– 3 prafuri de nucșoară
– 100 g parmezan
– 20 g unt + 1 linguriță unt pentru uns tava
– sare și piper
Cum se prepară cartofii dauphinois
Se preîncălzește cuptorul la 180 grade.
Cartofii se curăță și se taie în rondele subțiri. Se curăță usturoiul, se taie în două bucăți și se freacă preții tăvii, apoi se ung cu unt.
Separat, se amestecă laptele și smântăna, apoi se adaugă sare, piper și nucșoară.
Rondelele de cartofi se pun în tavă, una peste alta, iar peste ele se toarnă amestecul de mai sus. Se adaugă deasupra parmezanul ras și cele 20 de grame de unt, tăiate în bucăți mici.
Se bagă la cuptor timp de o oră și jumătate.
Dacă are tendința să se rumenească prea repede, se poate acoperi cu o folie de aluminiu.
Ca să-ți dai seama dacă s-au făcut cartofii dauphinois, nu trebuie decât să înfingi în ei un cuțit. Dacă intră ușor, înseamnă că-i poți scoate din cuptor.
Foto: Pixabay