Fondue (sau branza topita) cu cartofi
Cand inviti prietenii la masa, nimic nu este mai potrivit decat acest preparat, stropit cu un pahar de vin alb, rece.
4 portii
Timp de pregatire: 10 min.
Timp de gatit: 35 min.
630 calorii, 42 g grasimi per portie
Ingrediente:
- 50 g unt
- 700 g cartofi fainosi (cu coaja alba), taiati cuburi (cca5 cm
- 2 catei de usturoi, zdrobiti
- 2 foi de dafin
- 150 ml concentrat vegetal
- 100 ml lapte
- 200 g svaiter, ras
- 200 g cascaval, ras
- 2 linguri patrunjel proaspat, tocat
Mod de preparare:
1 Topiti untul intr-un vas mare, din teflon sau fonta, si prajiti cartofii timp de 5 minute, pana se rumenesc.
Adaugati usturoiul si continuati sa tineti pe foc inca 2 minute. Adaugati foile de dafin si concentratul, acoperiti vasul cu un capac etans si fierbeti inabusit, la foc mic, cca 15-20 minute, pana cand lichidul s-a absorbit si cartofii sunt moi. Indepartati foile de dafin.
2 Adaugati laptele si zdrobiti cartofii, pentru a obtine un piure fin. Adaugati treptat svaiterul si cascavalul, amestecand continuu si tinand vasul pe foc mic, pana cand acestea se topesc si se intind. Adaugati patrunjelul si potriviti de sare (daca este cazul) si piper.
Serviti preparatul din vasul fierbinte, din care se serveste fiecare, cu o furculita in care infige bucati de legume fripte pe gratar si paine prajita, crocanta.
Pofta buna!