Cariere incepute din joaca

MBA-ul i-a dat aripi

Le recomanda tinerilor sa-si gasesca slujbe din timpul facultatii, "pentru ca sunt multe experiente pe care trebuie sa le ai ca angajat, sa inveti de la altcineva, nu doar in facultate. Sa faci multe greseli pe pielea ta si abia dupa aceea sa faci propria afacere."

In doi ani si jumatate, prin firma Ozanei au plecat in jur de 60 de persoane. Un numar mic, avand in vedere ca cei cu experiente internationale sunt preferati de angajatori. Iar pe carcotasii care spun ca e mai bine ca tinerii romani sa ramana in tara, Ozana ii asigura ca, in general, ei revin, mai bogati in experiente si idei gata de pus in practica aici.

"Poate nu imediat dupa ce termina facultatea, dar se intorc dupa cativa ani. Si ma uit la Romanian Business Club din Londra, din care fac si eu parte, suntem vreo 60 si ceva, acum deja vreo 20 sunt inapoi in Romania. Nu s-au intors pentru ca nu le era bine la Londra, ci pentru ca au gasit niste oportunitati sa le fie mai bine aici decat acolo."

La Londra a ajuns acum sapte ani, cand "presedintele bancii la care lucram mi-a zis ca ma irosesc in Romania. Mi-a zis ca ar trebui sa fac un MBA, mi-a dat o recomandare si mi-a zis sa caut pe internet". A fost cea mai frumoasa experienta din viata ei, in care a invatat, pe langa finante si economie, sa se cunoasca: "Mi-a dat niste aripi pe care le voi folosi toata viata".

A urmat primul job acolo, multe colaborari cu diverse firme, iar apoi si-a pus pe picioare propria firma de consultanta, cu sedii in Bucuresti si Londra. A ajuns sa le predea altora un curs despre finantari de proiecte.

Viata – impartita in trei
Azi, viata se imparte in trei: "Cam o treime din timp sunt aici, o treime la Londra si o treime e prin lume." Drumul cu avionul e o rutina, asa cum altii iau masina si dau o fuga pana la munte. Bucuresti, Londra, clienti, proiecte, angajati. "In principiu, aici, ziua de munca inseamna intalniri de afaceri de la 10 dimineata pana la 10 seara. La Londra este mai mult munca de calculator si de telefoane. Am intalniri si acolo, dar mai putine, pentru ca proiectele aici se intampla."

Este convinsa ca nu exista probleme care sa nu poata fi rezolvate si e fericita ca, dupa anii in care n-a mai cunoscut notiunea de timp liber – nici macar sambata si duminica – azi poate sa spuna dezinvolt ca "oricine poate sa-si faca timp liber daca vrea" si ca, in sfarsit, a gasit un echilibru intre munca si viata personala. Din ea nu lipsesc calatoriile si vacantele in jurul lumii.

Pe de alta parte, multe dintre clipele frumoase vin in urma unor lectii dure de viata. "Cea mai dura – si au fost destule! – a fost cea in urma careia am inteles ca nu mai merge ca pe vremuri, cand, dupa Revolutie, in Romania se putea face orice oricum. Fiind cetatean britanic, am inteles ca totul se supune legii, se face intr-un anumit cadru organizat, planificat, ca trebuie inteles mediul in care traiesti si respectate regulile. Pe scurt, mioritica zicala Tmerge si-asat pur si simplu nu functioneaza intr-o tara civilizata!?

Un secret ca sa ajungem acolo unde ne dorim? Sa-ti doresti. Sa vezi scopul. Sa alegi un domeniu care iti place si sa faci cu pasiune ceea ce faci.Pentru Ozana, munca e pasiune. Este indragostita de ceea ce face. Finante, banci, investitii. Clienti si proiecte noi. Provocari. Adrenalina si sentimentul ca trebuie sa ne adaptam schimbarii din mers.

Text: Diana Popa, Teodora Salvan; Foto: arhiva personala.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Cariera