Buna, sunt Andrei. Sunt elev și vreau să învăț cu plăcere

copil la laptop

copil la laptop

de Claudia Cojocea

Totul a început pe nesimțite și s-a desfășurat rapid. Ca atunci când scot încet pistolul meu Nerf, mare, portocaliu, și mă strecor ușor prin hol, pe lângă lampadarul-mov-cadou-de-casă-nouă și – baaang! – o pocnitură care îi saltă mamei inima din piept.

Urmează țipete, reproșuri, râs. „Ești culmea, măi copile!, îmi zice ea. Apoi se reîntoarce la cartea groasă cu titlu lung și negru: „Rețete de la bunica – delicii rapide pentru întreaga familie.

Dar cum spuneam. Totul a început pe nesimțite și s-a desfășurat rapid. Sau, cel puțin, așa îmi spune mama de fiecare dată când încep discuțiile (certurile?) legate de jocurile video. La început au fost mesele. Se pare că n-am fost vreodată un mâncăcios și nici mama prea curajoasă. Cert este că, de frică să nu rămân nemâncat, mă lăsa la desene pe tabletă. În acest timp, încerca să mă încânte cu o porție gourmet de brocoli.

Apoi a fost doctorul și tentativa de a-mi recolta sânge fără victime colaterale. În fața lacrimilor mele și a asistentelor agitate, mama s-a făcut ca racul. Apoi a scos mobilul și a ales rapid de pe YouTube cele mai noi episoade din Clubul lui Mickey Mouse. Și ar mai fi vacanțele și drumul lung până la mare, pe care-l lungeam încă și mai mult întrebând, la fiecare bornă kilometrică, „mai avem mult până ajungem?.

Pasiunea mea, jocurile video

Eu nu țin minte toate astea, știu doar că îmi plac jocurile. Video. Îmi plac laptopul, tableta și telefonul mobil. Îmi place să mă joc diverse jocuri, să caut, să ordonez, să inventez, să rezolv, să decid, să știu. Fetele nu înțeleg lucrurile astea și mama, na, e fată. În parc, ele aduc păpuși, gentuțe sau bijuterii roz-caraghios din plastic și scot mereu limba la noi când le împrăștiem mărgelele.

Glumim și noi, dar cine să-nțeleagă… Dar una singură, Ioana, e mai ok și pare interesată de aventurile noastre online, dar numai până o strigă Alina-Bulina să sară peste un elastic, lung, murdar, ca niște capre.

Băieții, însă, știu mai multe. Răzvan cu părul creț e campion la orice joc video, Matei Bordei preferă filmulețele de pe YouTube și numai Tinu Arlechinu zice că are un joc, de fapt un fel de joc găsit de maică-sa pe internet, unde se joacă și învață și este mai deștept. „Iar fetelor le plac tipii deștepți, se umflă el în pene privindu-ne de sus.

Mă enervează Tinu. De fapt, aș vrea și eu să îmi aducă mama un joc online unde să mă distrez și să învăț, mereu câte ceva, cum vrea ea. Tinu mi-a povestit că el merge la Școala Intuitext, de fapt nu merge, cum să vă spun, vine școala la el. Nu-i tare? Cică e vorba de „o platformă online de învățare, cum zice Tinu cu nările în vânt, unde te joci un fel de jocuri pentru minte, vezi filmulețe amuzante și înveți o mulțime de lucruri interesante.

Jocurile educaționale: te joci și înveți

Eu cred că pentru mine, asta e salvarea. E perfect, vă dați seama? Un loc în care descoperi tot ce ai învățat la școală (și chiar mai mult) și asta în timp ce te joci și îți antrenezi mintea, logica, tot ce vrei.

Mama mă ceartă că stau numai la calculator, dar ce să fac când toți prietenii mei primesc pe lângă teme și astfel de jocuri care îi ajută și la școală, dar se și distrează în același timp? Nu ar fi bine, mamă, să mă bucur și eu ca Tinu Arlechinu, să mă joc cum vreau eu, să învăț cum vrei tu și să fiu fericit cum vrem amândoi? Să fie echilibru, cum spui tu mereu, să descopăr lumea, să fiu curios și curajos ca Jake, piratul din Țara de Nicăieri? Și să-i uimesc pe băieți cu jocurile mele, cu descoperirile mele? Aici ar putea fi Insula mea a Comorilor, ții minte cartea, mamă, locul meu secret, refugiul meu, lumea mea ideala…

Eu cred că cine a inventat ideea de jocuri educaționale s-a gândit la mine. Sau poate a auzit-o pe mama certându-mă că nu-i plac jocurile video pe care mă vede că le joc, pentru că nu învăț nimic bun din ele. De fapt, eu sunt convins că s-au gândit la mine, prea este fix ce îmi doresc: distracție, aventuri, experimente inedite sau recapitulare pentru școală – totul în timp ce noi copiii ne jucăm așa cum vrem și învățăm cum vor părinții și doamnele învățătoare.

Articol realizat cu sprijinul Intuitext

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Educatie