Bronzul – il vrei si va fi al tau!
Daca e vara, e mare! Fara indoiala! Dar stii cum sa te feresti de festele pe care ti le joaca soarele? Nimic de zis, e buna si o umbrela de soare sau o palarie, dar nu si suficienta.
Cum te hranesti, asa te bronzezi
De ce sa-ti petreci vacanta sub umbrela, resemnata la gandul ca oricum ai tenul deschis la culoare, si tot ce vei obtine nu va fi decat o prajeala de toata frumusetea? Sa-ti spunem noi un secret: o dieta bogata in vitaminele pe care ti le prezentam mai jos, inceputa cu doua saptamani inainte de a te expune la soare, asta e ce-ti trebuie ca sa te bronzezi fara probleme!
Vitamina A. Este esentiala pentru mentinerea elasticitatii pielii si a capacitatii ei de aparare, ceea ce inseamna ca reduce descuamarea si uscarea zonelor expuse la soare, accelereaza procesul de bronzare, sarind peste faza de piele rosie. O poti asimila consumand cat mai multe legume colorate, morcovi, caise, urzici, spanac, unt, ficat sau galbenus de ou.
Vitamina B6. Intretine tonusul pielii si protejeaza firul de par impotriva deshidratarii. Se gaseste din belsug in painea integrala, cartofi, lapte, fructe, cereale si in drojdia de bere.
Vitamina C. Creste rezistenta pielii la atacurile soarelui si cicatrizeaza arsurile fara sa lase semne. E mai bine sa o consumi prin intermediul fructelor: macese, portocala, lamaie sau kiwi, decat sa folosesti produse cosmetice care o au in compozitie. Vitamina C este rareori activa in creme si lotiuni, si aplicata pe piele, inhiba formarea melaninei (adica tocmai aceea care trebuie sa iti dea culoarea bronzului).
Vitamina B2. Este activ implicata in regenerarea si reinnoirea pielii expuse excesiv la radiatiile solare. O gasesti in lapte, oua, cereale si drojdie de bere.
Vitamina H. Si ea regenereaza pielea si reduce inflamatia provocata de expunerea la soare. O gasesti in galbenusul de ou si in ficat.
Vitamina E. Nelipsita din produsele cosmetice tocmai pentru ca stimuleaza reinnoirea celulara la nivelul epidermei. O rezerva considerabila iti faci consumand germeni de cereale, arahide, nuca de cocos si galbenus de ou.
Vitamina F. Are grija ca substantele grase sa nu paraseasca pielea si previne aparitia ridurilor. In general, o consumi o data cu diferite uleiuri vegetale si din arahide
De bronzat si protejat
Acum ca te-ai vitaminizat, pregateste-ti pielea si din exterior. Fie ca preferi masajul, fie o baie regeasca, uleiurile esentiale nu te dezamagesc nici de data aceasta. Iti recomandam in mod special:
- bergamota – care stimuleaza pigmentarea pielii, fara a o si proteja, insa. Pune 6-8 picaturi la o cada cu apa, iar pentru masaj sunt suficiente 4 picaturi neaparat diluate in 15 ml ulei de masline;
- lavanda – previne arsurile daca masezi pielea cu 4-5 picaturi in 15 ml de ulei vegetal purtator, seara, dupa o baie cu 5-6 picaturi de ulei esential de lavanda.
Mai bine „Alba ca Zapada” decat „Rosie ca racul”
E un fel de-a spune, pentru ca nici „Alba ca Zapada” n-o sa ramai, nici „Rosie ca racul” n-o sa devii, daca iei aminte la ce-ti spunem. Uite ce iti recomandam:
- Mai bine sa previi decat sa vindeci. Rontaie 2 morcovi pe zi. Daca nu te tin dintii, apeleaza la varianta lichida, adica la sucul de morcovi… Doua pahare pe zi sunt suficiente.
- Tamponeaza pielea cu spirt medicinal, apoi prepara o pasta din fulgi de ovaz (aceeasi care se pun si in lapte), apa – care se adauga treptat – si 2-3 lingurite de iaurt. Amesteca pana cand obtii o pasta care nu curge, si maseaz-o usor pe piele. Dupa 10-15 minute, poti sa o indepartezi cu apa calduta.Operatiunea se poate repeta dimineata si seara, in functie de cat de mare iti este disperarea.
- Daca nu ai baut deja tot sucul de morcovi, opreste o cantitate mica, pe care sa o masezi pe zonele sensibile cu un tampon de vata, pana cand este complet absorbit de piele. De surplus scapi cu o lotiune demachianta, sau cu o emulsie hidratanta.
- Preferi o metoda care implica miscari de masaj? N-ai gusturi rele! Iti recomandam doua formule care nu dau gres:
1. Ulei esential de iasomie 4 picaturi
Ulei esential de geraniu 4 picaturi
Ulei vegetal 20 ml
2. Ulei esential de trandafir 2 picaturi
Ulei esential de geraniu 2 picaturi
Ulei esential de rozmarin 2 picaturi
Ulei vegetal 20 ml
Daca te-ai fript, degeaba sufli in iaurt!
Ia repejor masuri, ca vacanta abia incepe! Alege tu metoda care iti convine, ba chiar pe toate daca de asta depinde fericirea ta.
- Bea 2-3 litri de apa pe zi (in afara de cele 2 pahare de suc de morcovi, 1 cana de cafea, 3 guri de apa de mare, si ce-oi mai bea tu sub umbreluta!).
- Imbaiaza-te intr-o cada de apa calda (nu fierbinte), la care ai adaugat si 6-8 picaturi de ulei esential de iasomie, menta, musetel sau flori de portocal.
- Baia poate fi urmata si de un masaj cu 4 picaturi de ulei esential de musetel sau de menta la 15 ml de ulei de germeni de grau.
- Aplica o masca din: 200 g de iaurt, 3 linguri de fulgi de ovaz, 2-3 picaturi de ulei esential de musetel. Omogenizeaza amestecul, apoi mai adauga fulgi de ovaz pana ce pasta devine suficient de consistenta incat sa nu curga. Se intinde pe zonele arse aproximativ 20 – 25 de minute, apoi se spala cu o infuzie obtinuta din 100 g flori de coada soricelului la 1 litru de apa.
- Poti aplica si comprese cu infuzia de mai sus, dimineata si seara, timp de 2 -3 zile, pana la calmarea mancarimilor si la stoparea descuamarii.
- Spala pielea afectata fie cu infuzie de flori de soc, (30 – 40 g flori la1 litru de apa) fie de galbenele (15 – 30 g flori la 1 litru de apa). In final, poti pune si comprese cu aceleasi infuzii.
Acestea fiind zise, nu putem decat sa-ti uram sa ai parte de soare, in orice imprejurare!
de Mirela Gruia