Bomboanele fericirii

O descoperire „dulce a unei mame care iubeşte viaţa sănătoasă și care a ales să devină ad hoc ciocolatier, creând o ciocolată raw-vegană, organică, delicioasă şi care să nu îngraşe. Află povestea savuroasă a avantajelor pe care le aduce.

corina ifrim dragulinescu

M-am obişnuit să privesc ciocolata ca pe „dulcele interzis, de savurat cu fereală şi jinduind după o bucăţică în plus, însă după ce am gustat pofticios bomboanele Corinei Ifrim Drăgulinescu, pe care le-am aflat după numele, devenit repede renume: „FB-Bomboana Fericirii, recunosc, abia m-am putut opri.

Şi cele mici, rotunjoare, şi tabletele grăsulii, decupate în formă de stea ori de lună, şi pralinele închipuind inimioare, toate migălite cu răbdare de chinez şi umplute cu creme diferite, fine, ca o spumă dulce şi savuroasă până la delectare – toate m-au convins că, în Bucureştiul invadat de dulciuri procesate, sintetice şi sclipitor colorate, bunătăţile naturale şi absolut sănătoase chiar există.

Povestea „bomboanelor fericirii începe cu un an în urmă, puţin după ce Corina a împlinit 40 de ani şi a decis că era vremea unei schimbări în viaţa ei: „În urmă cu un an am simțit că trebuie să schimb ceva în alimentația copiilor mei și a mea. Am doi copii, pe micuţa Maria Ioana, care are trei ani, şi pe cel mare, Matei Petru, de şapte ani, şi m-am lovit pe atunci de o problemă medicală ce putea deveni foarte gravă: amândoi copiii au dezvoltat o formă de alergie la proteina din lapte.

De altfel, căutând detalii şi apelând la medici, am descoperit că foarte multe mămici întâmpină aceeaşi problemă cu micuţii lor şi sunt în situaţia de a nu le mai putea oferi produse lactate sau din cele care conţin lapte, în special dulciuri. Este foarte greu pentru părinți să impună copilului restricția de mânca dulciurile pe care le găsești în comerț sau pe care le primește cadou şi care sunt toate procesate, conţinând aditivi şi lapte praf. Astfel încât, prin februarie trecut, am început să gătesc raw-vegan şi să citesc, să aflu cum pot să fac dulciuri raw-vegan foarte gustoase, dar care să nu conțină proteină animală.

În plus, pentru mine, care sunt, recunosc, o mare consumatoare de produse dulci şi în special de ciocolată, am căutat reţete pentru a face dulciuri care să nu conţină zahăr. Doamnele ştiu de ce… Şi vreau să vă spun că mâncarea vegană m-a reinventat, mi-a luminat viaţa şi mă face să mă simt mai plină de vitalitate şi mai puternică decât am crezut că este posibil.

Pentru ziua mea am făcut mai multe feluri de bomboane, am experimentat diferite ingrediente organice, ba chiar am făcut și un tort. Au fost atât de apreciate, iar gustul era atât de bun încât, o bună bucată de vreme erau nelipsite de la evenimentele din familie și din grupul nostru de prieteni. Aş putea să spun că noile mele dulciuri, ciocolăţelele vegane, de succesul cărora eram tare mândră, deveniseră, prin gustul natural şi aromele lor speciale, parte din fericirea familiei și a prietenilor.

Mai mult, uneia dintre prietenele mele, Mariana Pachis, care este scenograf şi regizor, i-au plăcut atât de mult şi ciocolata şi concepul de fericire pe care îl sugera, încât m-a încurajat să mă specializez în producerea de astfel de dulciuri. Şi cu toate că la început nu am dat atenţie ideii – căci până la urmă, ce legătură avea asta cu ocupaţia mea de bază care este administrarea unui laborator de analize medicale? – am ajuns ca pasiunea să îmi înfrângă reticenţa şi mi-am spus: de ce nu?

Ar însemna să fac şi ceea ce îmi place, dar şi să construiesc ceva nou, bun şi sănătos pentru mine şi pentru familia mea. Câţi au ocazia să facă asta în ziua de azi? Astfel, combinaţia aceasta de căutări – alimentaţia şi gastronomia naturală, raw-vegan, la care s-a adăugat necesitatea eliminării proteinei animale şi a zahărului, dar şi plăcerea de a savura ciocolată – m-a dus la descoperirea unui dulce special, o ciocolată care îmbină toate cerinţele şi care poate fi consumată şi de cei cu diabet şi pe care am transformat-o în „Bomboana Fericirii, la numele căreia am mai adăugat şi „FB, de la Foarte Bine.

corina ifrim dragulinescu

Am ascultat-o pe Mariana – căreia pot chiar să-i spun „naşa acestor dulciuri speciale şi care a făcut chiar şi un film-mesaj, Kandy, despre istoria lor – iar acum sunt pe punctul de a acredita acest produs pentru a-l putea comercializa. Până acum le-am oferit doar prietenilor și cunoscuților ca să le cer părerea, în ideea de a îmbunătăți rețeta.

Elementul de bază este untul de cacao, dar în compoziție mai adaug încă vreo cinci ingrediente, toate naturale, iar aromele pe care le-am ales pentru bomboane sunt cele care au avut cel mai mare succes la copiii mei. Așa cum probabil un fotograf vede în tot ce îl înconjoară subiecte pentru imaginile sale, și eu am început să caut şi să transpun gastronomic arome și gusturi în ciocolatele mele.

De la gustul special dat de maca, „Ginseng-ul peruvian, la subtilul adaos de sare, apoi de la savoarea dulce-acrişoară de merişor şi aroma puternică de nucă, până la parfumul puternic fructat al mierii de albine ori la varietăţi diferite de alune şi la exoticul gust al ghimbirului. Am învăţat apoi cum trebuie înmuiat untul care are conţinut foarte ridicat de cacao, am testat combinaţiile de gusturi şi gradul de dulce din ingredientele uscate şi cele umede, am încercat şi arome rare, exotice, gusturi complet noi, revigorante şi care echilibrează şi omogenizează dulcele ciocolatei într-un fel care, spun prietenii mei, îţi dă frisoane de plăcere.

Cât despre munca mea din „laboratorul de creaţie este, recunosc, obositoare, complicată şi tare migăloasă, fiindcă totul este făcut cu propriile mâini, dar o fac cu atâta plăcere şi sunt atât de mulţumită că pot da viaţă şi personalitate unor simple bomboane, încât aproape nu o pot numi muncă. Sunt ore în șir în care amestec, mărunţesc, modelez, aleg formele, gradul de umplere, usuc, modific, gust, nu-mi place şi o iau de la capăt… Sunt cumva orele mele de poezie, cele în care sunt un fel de alchimist al fericirii.

De fapt, nu am început această afacere gândindu-mă la avantajele financiare, ci am vrut să ofer altceva celor ce căutau o ciocolată sănătoasă, perfect echilibrată şi cu gust inedit, care să placă deopotrivă şi copiilor şi persoanelor care sunt preocupate de siluetă şi de sănătate, iar reacția celor care le gustă este pentru mine răsplata supremă.

De fapt, cred că reţeta pentru „Bomboana Fericirii ar trebui să fie făcută publică în ciuda secretului necesar: câteva grame de pasiune, câteva de iubire, multă-multă muncă, un design special pentru fiecare și o aromă de neconfundat. Ar mai trebui ceva? Cred că nu.

Autor: Adrian Cîlțan

Foto: Dan Borzan

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Povesti adevarate