Bogdan Ionut Mihai: Nascut pentru a canta

Bogdan Ionut Mihai, tenor
Cu Mariana Nicolesco, la Centrul Cultural Roman din New York.
Bogdan Ionut Mihai, tenor
Bogdan Mihai Impreuna cu Silvia Gestzy, una dintre cele mai mari soprane ale lumii.

De la dansa am invatat puterea de a lupta si cu mine insumi, si cu muzica, atunci cand imi spunea ca triumful de azi nu este garantia succesului de maine“, spune privind timid in pamant. E convins ca marea greseala a unui tenor este sa creada ca le stie pe toate si ca nu mai are nimic de invatat.

„Studiile vocale sunt cat se poate de dificile si nu se termina practic niciodata, asa cum imi spunea si marele Luciano Pavarotti, care m-a auzit cantand in Italia. Este nevoie de enorm de multa seriozitate, de rabdare si atentie, dar trebuie si sa-ti cunosti propriile limite. Sa nu te lasi influentat de stangaciile unora sau de cei fara experienta, dar cu aere de maestri. Sa ai un model clar, o viziune proprie asupra artei cantului si, mai ales, sa ai modestia de a te considera mereu un invatacel“.

DOAR TREI TENORI IN LUME. A semnat contractul cu Opera Nationala, apoi cu Opera de Stat din Stuttgart, devenind cel mai tanar tenor roman, iar spectacolul de debut a fost „Barbierul din Sevilla“, in care a interpretat, dupa patru luni de studiu intens, pentru prima data In tara, aria finala „Cessa di piu resistere“, din ultima scena a operei. Aria este atat de dificila, este nevoie de o amplitudine a vocii aproape de neatins si cere un ambitus atat de mare incat, prin traditie, se taie si nu se canta aproape niciodata.

„In momentul de fata, sunt doar trei tenori In lume care o pot canta: Juan Diego Florez, John Osborn si… Bogdan Mihai“. Ii spun ca este uluitoare performanta vocala pentru un tanar de 26 de ani, asa cum este de altfel si drumul sau In cariera lirica, si el rade: „De fapt, sunt un om normal, modern, nu sunt vreun geniu singuratic. Ma bucur de tot ce ma inconjoara si Incerc sa gasesc frumusetea in orice lucru. Sunt inconjurat de familie, de prieteni, oameni la care tin enorm si fara de care m-as simti singur, ca intr-un pustiu.

Stiu si sa ies in oras cu prietenii, in parc, la munte, la mare si sa traiesc la cea mai mare intensitate a vietii, dar stiu si valoarea muncii. Stiu si sa lucrez de la opt seara pana la patru dimineata fara oprire, pentru ca sunt constient ca Dumnezeu iti da vocea, dar tu trebuie sa o pas¬trezi in forma maxima. Cineva spunea ca la opera avem nevoie de doua vieti: una sa invatam si una sa cantam si, din pacate, cam asa este“.

„AM EMOTII SI SUNT ROMANTIC“. Ca sa-mi mai vorbeasca despre el, nu trebuie sa duc multa munca de lamurire. S-a nascut cu darul acesta dus pana la absolut si asta i-a adus satisfactii extraordinare, dar l-a si costat enorm pana acum. Eforturi calculate in timp si in munca. Aproape 15 ani de munca. „Ce vreti sa va mai spun? Ca am emotii pe care le ascund in zile de studiu? Este normal. Cred ca toti marii tenori au emotii si dupa ani buni de cariera. Ca sunt un romantic? Da, sunt! Dar oare nu toti barbatii ar trebui sa fie romantici?“

Adrian Ciltan; Foto: Octav Nitu, arhiva personala

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Cariera