Bogdan Ionut Mihai: Nascut pentru a canta

Bogdan Ionut Mihai, tenor
La 18 ani, concurand cu dispensa de varsta, Bogdan primea primul premiu pentru vocea sa uluitoare.
Bogdan Ionut Mihai, tenor
In concert, la Castelul Wallenstein din Praga.
 

„Bogdan Ionut Mihai“, spune si-mi intinde serios mana, apoi pornim intr-un iures catre sala mare. Pe drum povesteste, aproape alergand, despre el, despre rolul contelui si despre Opera Nationala, despre Italia, premiul obtinut la doar 18 ani, la Concursul „Hariclea Darclée“, anii de conservator si orele lungi cu studii de Vaccaj si cu arii preclasice, sfaturile date de Pavarotti sau despre marea soprana Mariana Nicolesco, cea pe care o poate con¬sidera a doua lui mama. Printre picaturi, incearca o vocaliza, un fragment de arie, parca Mozart, asa ca o demonstratie, si ne lasa pe toti cu suflarea taiata.

Se opreste putin si isi inalta privirea cu o blandete adanca in ochi, iar chipul zambitor si rotund este cuprins de o gravitate deplina. Isi impreuneaza mainile, parca a ruga (sau poate asa o cere aria), si incepe sa cante: „Deh vieni alla finestra…“. Doamne, ce voce! Timbrul absolut spectaculos ma infioara, ca si cum un val de racoare ar fi patruns brusc pe usa deschisa. Vocea limpede si luminoasa urca vibrant spre inaltimea salii si se intoarce la fel de clara, ca un mesaj trimis catre eternitate.

Se opreste ca dintr-o joaca si rade: „E bine, nu?“, apoi raspunde in italiana la telefon: „Si, subito…“. Face toate astea rapid, cu un fel de zapaceala fermecatoare in miscari si zambind tot timpul. Doar atunci cand aduce vorba despre muzica de opera, ochii-i devin seriosi, iar vocea capata tonuri calde si profunde: „Povestea vietii mele este, pana la ora actuala, in mod firesc, scurta, dar cat se poate de frumoasa. Este povestea unei vieti norocoase, fiindca un artist nu este suficient sa aiba doar o voce frumoasa, cu siguranta are nevoie si de noroc.

Recunosc ca eu am avut mult noroc in viata. De la vocea spectaculoasa si timbrul deosebit pe care am avut norocul sa le mostenesc de la mama si pana la momentul in care am intalnit-o pe Mariana Nicolesco, cea care mi-a schimbat viata, sau la bursa de studii in Italia oferita de marea soprana Mirella Freni, care avea sa-mi devina maestra in arta cantului“.

Bogdan Mihai, tenor
Un succes extraordinar: rolul contelui Almaviva, pe scena Operei Nationale din Bucuresti.

„TOT TIMPUL INVETI CATE CEVA“. Bogdan a Inceput cu studii de vioara, apoi a urmat canto-ul pe structura de bariton liric, desi el putea atinge de atunci, cu mare usurinta, superba vocalitate si sunetele unui tenor. A visat insa mereu sa devina tenor, tocmai pentru ca vocea sa poseda o mare facilitate in registrul acut si, pentru a scoate in evidenta aceasta calitate aproape unica, a cautat mereu un repertoriu cat mai inalt, liric. „In tara, Mariana Nicolesco a fost singura care m-a ajutat sa-mi dezvolt aceasta noua vocalitate si m-a ghidat spre un repertoriu adecvat vocii mele: Mozart, Donizetti, Bellini, Rossini.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Cariera