Bani frumosi, un sef grozav…… Ce vrei mai mult?

Bani frumosi, un sef grozav…… Ce vrei mai mult?

Pentru tine, mersul la serviciu inseamna doar obligatia de a te trezi de dimineata? Atunci afla ca exista si locuri de munca placute si stimulante.

Dupa ce, timp de decenii, am considerat ca un serviciu bun trebuie sa ofere siguranta, am ajuns sa credem ca principala lui calitate ar trebui sa fie un salariu mare. In ultima vreme insa, ne-am dat seama ca asta nu e de ajuns: la serviciu mai trebuie sa te simti bine si sa fii apreciata de catre sef.

Cele mai pretuite locuri de munca presupun o ambianta calda si stimulatoare, care iti ofera si alte avantaje decat cele prevazute de litera legii. Orice angajat apreciaza o atmosfera deschisa, prietenoasa, unde i se arata incredere.

 

Echilibrul perfect
O companie care se respecta va oferi un program de lucru care sa le permita angajatilor sa mentina echilibrul intre serviciu si viata personala.
Asta include posibilitatea de a munci cu jumatate de norma, de a avea un program flexibil, de a-ti lua concediu de maternitate sau, de ce nu, de paternitate etc.

Unii angajatori si-au dat seama ca, daca vor cea mai buna persoana pe un anume post, trebuie sa-i ofere stimulente, astfel incat acea persoana sa vina – si sa ramana – sa lucreze pentru ei.
Aceste stimulente nu trebuie sa fie neaparat bani in plus, ci, pur si simplu, orare flexibile de munca sau alte avantaje.

Destule companii se gandesc mai ales la aspectele materiale si ofera angajatilor un pachet de beneficii cat se poate de consistent care cuprinde masina de serviciu, masa de pranz, plata telefoanelor mobile, plata celui de-al 13-lea salariu, asigurari de viata ori plata serviciilor medicale.
Evident, fiecare dintre aceste avantaje iti usureaza existenta, numai ca, in unele cazuri, ai prefera sa nu ti se asigure pranzul, ci posibilitatea de a-ti supraveghea copiii la lectii sau la plecarea la scoala, de exemplu.

Avantajele cele mai des intalnite
Cineva care vrea sa se angajeze cauta, de regula, un loc de munca care ofera un salariu bun si multe zile de concediu. In plus, oamenii vor garantia ca la revenirea din concediul de maternitate/de boala isi vor gasi postul neocupat, precum si posibilitatea de a cumpara actiuni la societatea respectiva.

In Occident, e foarte raspandit sistemul de a oferi angajatilor o schema flexibila de avantaje. Astfel, compania pune la dispozitia angajatului un pachet de beneficii, intre care: masina de serviciu, zile suplimentare de concediu, asigurare medicala privata, plata serviciilor pentru ingrijirea copiilor.

Evident, o mama singura va alege serviciile pentru ingrijirea copiilor, pe cand cineva fara copii va prefera concediul suplimentar ori masina de serviciu. Femeile mai sunt interesate si de concediul de maternitate.
Chiar daca in Romania el e garantat prin lege (patru luni concediu prenatal/postnatal cu plata a 85% din salariu, iar dupa aceea posibilitatea de a-ti ingriji copilul pana la implinirea varstei de doi ani, cu plata a 85% din salariu), nu este intotdeauna respectat.

Multi patroni nu vor sa plateasca concediul de maternitate si atunci gasesc un motiv pentru a-i desface femeii insarcinate contractul de munca, iar in alte cazuri nu o dau afara, dar nici nu-i pastreaza postul pana la intoarcerea din concediu. Mai nou, potrivit legii, in astfel situatii, tatal isi poate lua el concediu de paternitate…

In Romania, unele companii platesc jumatate din costul gradinitei, iar altele organizeaza gradinite in sediul firmei. Alte companii platesc jumatate din costul concediului de odihna – nu numai pentru angajat, ci si pentru membrii familiei sale – petrecut in tara sau in strainatate. Din pacate, este vorba doar despre foarte putine companii, conduse de actionari din strainatate.

Si tu poti sa-ti creezi un loc de munca placut
Daca lucrezi intr-o institutie care e destul de zgarcita cu beneficiile pentru salariati, nu dispera – poti fi tu aceea care sa schimbe lucrurile. Bineinteles ca nu vei putea opera modificari radicale, dar, pe ici, pe colo, in locurile esentiale, ai putea avea succes – mai ales daca urmezi sfaturile noastre.

  • Afla cati alti angajati (in afara de tine) ar beneficia de propunerea ta. (Daca sunteti prea putini, n-ai nici o sansa).
  • Vorbeste cu ei si asigura-te ca te vor sustine.
  • Pregateste-ti temeinic cazul. Indiferent pentru ce pledezi, convinge-ti seful ca de pe urma acestei schimbari va profita si institutia, nu numai voi, salariatii. Sustine-ti discursul cu date si cifre – de exemplu, arata cum a crescut productivitatea la companiile unde exista avantajul solicitat de tine.
  • Daca e posibil, tatoneaza terenul, vorbind intai cu seful tau direct.
  • Daca esti membra unui sindicat, sfatuieste-te cu liderul sindical.
    Du-te, totusi, singura la prima intrevedere cu seful si numai daca nu reusesti sa-l convingi, roaga-l pe liderul de sindicat sa te sustina. Mult succes!

 

11 intrebari pe care sa le pui la angajare
1 Compania care te angajeaza plateste al 13-lea salariu?
2 Exista garantia ca salariul si vechimea sunt trecute corect in cartea de munca?
3 Ti se asigura masina de serviciu? Daca nu, iti deconteaza benzina ori abonamentele pe mijloacele de transport?
4 Iti dau bonuri de masa sau iti asigura masa de pranz la cantina institutiei?
5 Compania iti ofera asigurare de viata?
6 Dar servicii medicale platite, la un centru privat?
7 Respecta legea privind acordarea concediului de maternitate?
8 Iti ofera posibilitatea sa cumperi actiuni ale societatii?
9 Exista posibilitatea unui program de munca flexibil?
10 Poti beneficia de o pensie privata?
11 Exista posibilitatea de a-ti lasa copilul la gradinita institutiei?

Articol preluat din arhiva Avantaje.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Cariera