Au copii, dar si cariera

Disciplina, organizare, multa munca si rabdare

Ana Maria Briot (36 de ani) Medic pediatru, Ana Maria are trei baieti: Thomas (doi ani si noua luni) si gemenii Victor si Paul (noua luni). Dar faptul ca a devenit mama nu a facut-o sa-si intrerupa activitatea mai mult de cateva luni.

"Nu mi-am inchipuit ca o sa am trei copii, ma gandeam ca voi avea cel mult doi! In familia sotului meu sunt trei frati si, in Franta (sotul meu e francez), familiile care se respecta au, de regula, trei copii. El ar fi vrut trei copii, daca se putea… De la unul, am sarit direct la trei! Am stiut ca sunt doi inca de la prima ecografie si a fost un soc pentru amandoi, si pentru Vincent si pentru mine. Dupa ce ne-am obisnuit, ne-am organizat, am luat o masina mai mare, am cautat o bona si am comandat un carucior dublu. Bunicii au fost entuziasmati cand au aflat ca asteptam gemeni. Dar mama mea, desi era si ea fericita, isi facea si griji, stiind ca ne va fi greu.

La nasterea primului copil, am stat acasa doua luni: una inainte de nastere, una dupa. Dar s-a nimerit bine – fiind inceputul verii, era o perioada cu mai putine boli. Cu cei mici, am intrerupt activitatea cu doua luni inainte – fiindca eram deja foarte mare si-mi era greu – si mi-am reluat serviciul cand ei au implinit trei luni si au inceput sa doarma noaptea. Aceasta dubla intrerupere n-a fost tocmai buna, fiindca am pierdut cativa pacienti. Dar am inceput sa-i recuperez si am castigat pacienti noi. In plus, ceva interesant: faptul ca am trei copii mi-a ‘crescut cota’ ca pediatru si a facilitat comunicarea cu mamicile.

In primele doua luni, noptile au fost foarte dificile: ca sa pot face fata, ii alaptam pe amandoi o data. Apoi, cand au inceput sa doarma noaptea mai mult, l-am lasat pe fiecare in ritmul lui, astfel ca, incepand de la trei luni, ei dorm noaptea 12 ore: se culca la 7,30 seara si se trezesc dimineata la 7,30.

La inceput, Thomas a fost putin gelos: voia din nou biberonul, se urca pe scaunele lor sau, cand ii luam pe ei in brate, voia si el. Acum s-a mai obisnuit; se duce la ei in camera sa le spuna ‘noapte buna’ ori sa se uite la ei, sa-i studieze. Se supara insa cand ei, care au inceput sa umble, ii iau jucariile si ii ‘incalca teritoriul’. Thomas e bilingv: mie imi raspunde in romana, iar tatalui lui – in franceza, iar cand se joaca singur, vorbeste in franceza cu masinutele.
La fel am procedat si cu cei mici: eu le-am vorbit in romana, iar Vincent – in franceza.
E greu cu trei copii, chiar daca ai un sot care sa te ajute, asa ca Vincent. Solutia este disciplina cu copiii si cu tine insati, organizarea, multa munca si energie.
Si rabdare.“

Gemenii sunt foarte diferiti

"Inca de la nastere, Victor si Paul au fost foarte diferiti. Paul era foarte multumit sa adoarma leganat in cosulet si prefera biberonul, iar Victor adormea numai in brate si prefera sanul. Chiar si noaptea, cand plang, ii pot recunoaste dupa voce. Acum, Paul este mai independent si jucaus, in timp ce Victor e mai sensibil si afectuos. Nici fizic nu se aseamana prea mult – unul are fata rotunda, iar celalalt – ovala, iar fiecare seamana mai mult cu fratele mai mare decat intre ei."

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4 5

Loading...
Recomandari
Libertatea
Doctorul Zilei
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Cariera