Apa, sursa frumusetii de zi cu zi

Apa, sursa frumusetii de zi cu zi

Un adevar de mult stiut si acceptat este acela ca apa este sursa vietii. Mai putin stiut, insa, este faptul ca un loc special printre procedurile de terapie cu apa il ocupa cele cu apa termala.

Una dintre ramurile medicinei naturiste este hidroterapia, care se bazeaza pe folosirea externa a apei, in scop terapeutic sau profilactic, iar in ultimii ani un accent deosebit a fost pus pe folosirea apei termale. Doua sunt caile prin care apa termala poate produce efecte benefice asupra organismului: termoterapeutic, prin efectele caldurii degajate, si prin continutul lor, bogat in saruri minerale si oligolemente. Apele termale sau geotermale, cum mai sunt denumite in functie de pozitionarea izvorului si de adancimea acestuia, ca si de temperatura cu care ajung la suprafata pamantului, au o compozitie chimica variabila, dar extrem de completa. Sunt prezente in aceste ape, in cantitati variabile, aproape toata gama de saruri necesare unui echilibru organic, oligoelementele, precum si mineralele esentiale, de la bromuri, bicarbonati, fosfati, sulfuri si ioduri, pana la litiu, potasiu, fier, calciu si magneziu.

Modul de actiune al apei
Curele externe cu apa termala, asa cum sunt ele recomandate de majoritatea specialistilor de medicina naturista, precum si de catre Institutul de Medicina Fizica Balneoclimaterica si de Recuperare Medicala, au o actiune direct determinata asupra pielii si de aici, implicit, asupra restului organismului.

Pielea, fiind bogat vascularizata si cu o retea abundenta de terminatii nervoase, recepteaza impactul termic al apei geotermale (calde) si pe cel chimic, la nivel de tesut, prelungind in organism actiunea lor binefacatoare.

Sarurile minerale continute in aceste ape prin absorbtia din straturile adanci ale Pamantului, unde isi au originea, constituie elementul de baza al acestora. Rolul sarurilor, studiat si confirmat de toti cercetatorii, se "resimte" in primul rand in indepartarea impuritatilor tenului, dar si in regenerarea in adancime a straturilor epidermice. De aceea, prima recomandare ce se face in cazul curelor externe de apa termala este ca ele sa fie folosite daca se urmareste obtinerea unui efect decongestionant, detoxifiant, purifiant si regenerator al pielii. Cu alte cuvinte, apa termala este elementul vital, de baza, pentru una din cele mai puternice cure de revitalizare si intinerire, si de conservare a calitatilor epidermei umane. In ceea ce priveste apele geotermale, in principiu cam toate curele asociaza efectul sedativ, de calmare, dat de caldura apei, cu prezenta gazului termal si al minerelor specifice care asigura o imbunatatire remarcabila, a circulatiei sangvine, mai ales periferica, prin vasodilatatie.

Unul dintre avantajele acestui tratament este faptul ca in corpul pacientei si in tesuturile moi nu raman urme ale substantelor chimice straine, asa cum se intampla in cazul folosirii produselor de sinteza cu adaosuri de minerale si oligoelemente. Si in plus, curele externe cu apa termala nu sunt complicat de urmat, sunt eficiente indiferent de circumstantele in care se face tratamentul respectiv si nu implica nici costuri suplimentare exagerate.

Apa termala si frumusetea
Femeile sunt, insa, in mod special, "marile benficiare" ale terapiei cu apa termala, caci efectele vizibile si de durata ale acestor ape se manifesta indeosebi asupra tenului. Aceasta este intotdeauna o zona extrem de delicata si sensibila, care, din pricina conditiilor de mediu, este expusa zilnic unor factor de agresiune specifici cum sunt stresul si poluarea. Efectul pe care il constata femeile este in primul rand un grad inalt de deshidratare, o pierdere a elasticitatii si supletii tenului, o slabire a texturii celulare si, ca urmare, o tendinta de imbatranire prematura. Apa termala, folosita direct sau in combinatii de produse naturale, este insa "medicul" potrivit pentru problemele tenului feminin. Bogatia ei in saruri minerale, oligoelmente si principii active actioneaza in mod substantial asupra activitatii enzimatice care participa la functiile de protectie ale pielii. Proprietatile apei termale favorizeaza schimburile intracelulare, sporind astfel capacitatea de aparare a organismului, maresc toleranta cutanata si calmeaza iritatiile dermei. In plus, curele de apa termala imbunatesc in mod activ raspunsul celulelor-cheie ale sistemului imunitar, restabilind astfel echilibrul epidermic si reducand sensibilitatea celulelor dermice care raspund reactiv la factorii de agresiune.

Apa termala a fost folosita din cele mai vechi timpuri in tratamentele naturale, iar beneficiile acesteia sunt acum unanim acceptate.

Solutii la orice problema
Apele termale au un efect terapeutic clar constatat asupra a numerose afectiuni organice, dintre care multe specific feminine. Potrivit recomandarilor, curele cu apa termominerala si geotermala sunt indicate in:
– ginecopatii
– afectiuni dermatologice
– afectiuni ale sistemului nervos periferic
– sechele post-traumatice
– stari preartozice
– reumatism degenerativ
– reumatism articular

Procedee de tratament
Cele mai importante procedee de tratament la care se foloseste apa termala:
– compresele, ce pot fi calde, reci, stimulative sau alternante;
– baile cu apa termala, generale sau locale si care pot varia la fel, in functie de gradul de caldura degajata si de temperatura la care este folosita apa;
– impachetarile umede.

Trusa de urgenta cu… apa termala
In mod normal, un spray cu apa termala n-ar trebui sa lipseasca din trusa niciunei femei, caci datorita efectului ei decongestivant si de calmare, apa poate fi folosita ca prima solutie, imediat dupa:
– expunerea la soare;
– epilare;
– aparitia unei mancarimi sau manifestari alergice;
– fittness sau orele de la sala de sport;
– demachiere.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Frumusete