Angelina Jolie se află în Yemen pentru a ajuta refugiații de acolo și vorbește în același timp despre războiul care se desfășoară în Ucraina.
Actrița în vârstă de 46 de ani, și-a anunțat cei 12,4 milioane de urmăritori pe Instagram duminică, că a sosit în capitala Aden, unde lucrează cu Agenția Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) pentru a oferi ajutor.
„Am aterizat la Aden, pentru a întâlni familii strămutate și refugiați pentru UNHCR @refugees și pentru a-mi arăta sprijinul pentru poporul din Yemen. Voi face tot posibilul să vă țin la curent cu tot ce se întâmplă zilele următoare', a scris Angelina Jolie pe rețelele de socializare.
„În timp ce continuăm să urmărim ororile care se desfășoară în Ucraina și solicităm încetarea imediată a conflictului și accesul umanitar, sunt aici în Yemen pentru a sprijini oamenii care au nevoie disperată de pace.
Situația de aici este una dintre cele mai grave crize umanitare în lume, cu un civil ucis sau rănit la fiecare oră, în 2022. O economie devastată de război și peste 20 de milioane de yemeniți depind de asistență umanitară pentru a supraviețui', a adăugat ea.
Angelina Jolie, care a fost mult timp un avocat al poporului din Yemen, a comparat criza umanitară în curs de desfășurare a țării cu situația actuală din Ucraina, îndemnând la compasiune pentru cei afectați de ambele conflicte.
„Săptămâna aceasta un milion de oameni au fost forțați să fugă de războiul oribil din Ucraina. Dacă aflăm ceva din această situație șocantă, este că nu putem fi selectivi în ceea ce privește cine merită sprijin și ale cui drepturi le apărăm. Toată lumea merită aceeași compasiune.
Viețile victimelor civile ale conflictelor de pretutindeni au aceeași valoare. După șapte ani de război, și oamenii din Yemen au nevoie de protecție, sprijin și, mai ales, de pace', a scris actrița.
Din 2014, Yemenul se află într-un război civil, atât guvernul yemenit condus de Abdrabbuh Mansur Hadi, cât și mișcarea Houthi a Consiliului Politic Suprem pretinzând că conduc țara. Milioane de civili yemeniți continuă să se confrunte cu foamete, în timp ce peste 100.000 au murit pe fondul conflictelor, care includ campanii de bombardare susținute de Arabia Saudită, scrie People.
Atacul Rusiei din 2022 asupra Ucrainei continuă după ce forțele lor au lansat o invazie la scară largă pe 24 februarie, primul conflict terestru major din Europa în ultimele decenii.
Detaliile luptei se schimbă pe zi ce trece, dar sute de civili au fost deja raportați morți sau răniți, inclusiv copii. Potrivit ONU, peste un milion de ucraineni au fugit din calea războiului.
Invazia, ordonată de președintele rus Vladimir Putin, a atras condamnări în întreaga lume și sancțiuni economice din ce în ce mai severe împotriva Rusiei. Putin insistă că Ucraina are legături istorice cu Rusia și că acționează în cele mai bune interese de securitate ale țării sale.