Alarmă în Moldova: În doar trei zile, 10 copii au fost intoxicați cu ciuperci

Alarmă în Moldova: În doar trei zile, 10 copii au fost intoxicați cu ciuperci

La începutul acestei săptămâni, s-au înregistrat foarte multe cazuri de intoxicații cu ciuperci. În municipiul Chișinău au fost 11 cazuri, 6 cazuri în raioanele Edineț, 5 cazuri Telenești și respectiv câte 4 cazuri în raioanele Călărași și Orhei.

O familie cu trei copii minori din satul Leușeni, raionul Telenești, au prezentat semne de intoxicație. Pe 2 noiembrie, membrii familiei, inclusiv un copil de doar trei ani au mâncat ciuperci culese din pădure. Imediat după aceea s-au simțit rău și au chemat ambulanța.

În doar 12 minute, o echipă SAMU din Telenești, a sosit la locul solicitării și a acordat primul ajutor calificat părinților și copiilor. Toți au fost transportați la UPU din cadrul IMSP Spitalul Raional Telenești, Republica Moldova.

La doar o zi distanță, la ore târzii în noapte, a fost solicitat Serviciul de Urgență în sectorul Telecentru al Capitalei. Starea unei familii cu doi copii minori, din Capitală, s-a agravat, de asemenea din cauza ciupercilor consumate la cină.

În doar 13 minute, în urma acordării asistenței medicale de urgență, adulții au fost transportați la IMSP Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime', iar copiii au fost internați la IMSP Institutul Mamei și Copilului, scrie TV8 Moldova.

De asemenea a fost înregistrat un caz în seara zilei de 4 noiembrie în raionul Călărași la un grup de patru persoane, care au consumat ciuperci și alcool. Ulterior au manifestat semne de intoxicație și au apelat Serviciul de Urgență. Pacienții au fost transportați la IMSP Spitalul Raional Călărași.

Atenționarea Specialiștilor

Specialiștii Centrului de Sănătate Publică atenționează populația asupra faptului că numărul speciilor de ciuperci otrăvitoare crește de la an la an. Acest fenomen îi derutează chiar și pe cunoscători. Cei care culeg ciuperci au nevioie de mai multă experiență, să cunoască foarte bine speciile de ciuperci comestibile și să acorde o atenție sporită.

Intoxicațiile cu ciuperci decurg foarte grav, îndeosebi în rândul copiilor, bătrânilor și asupra celor care au suportat recent boli grave. Simptomele care apar în cazul intoxicațiilor cu ciuperci se manifestă prin grețuri, vărsături, diaree, tulburări gastrointestinale, icter, hemoragii, tulburări neurologice, encefalopatie, manifestări renale grave, afecțiuni hepatice, hipoglicemie, iar după două zile de la ingestie (cu perioada de incubație lungă), apare coma, urmată chiar de deces.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Avantaje.ro