Ai un copil agitat, lent sau apatic? Uite cum trebuie să reacționezi

copil agitat

copil agitat

Foarte mulți copii au caractere puternice, iar părinții sunt puși în situația de a gestiona situațiile conflictuale. Oana Moaru, fondatoarea platformei “Vocea părinților”, explică de ce stările pe care le au copiii nu definesc personalitatea acestora.

Aveți un copil lent, un copil leneș, un copil agitat, un copil nervos, un copil apatic, un copil conflictual?  Vestea bună e că niciun copil nu e așa. Nicio trăsătură supărătoare pentru voi, dascăli sau părinți, nu își are izvorul în sinele copilului. Nu vine de la el ce nu vă convine vouă.  Tot ce te neliniștește sau te supără în copilul tău este butonul tău personal, rana ta nevindecată, declanșatorul vinovățiilor tale și rușinilor acumulate în copilăria ta.

Niciun copil nu are încă resursele energetice și emoționale să se construiască pe sine din alegeri critice și raționale. Tot ce pune el ca sentiment al identității vine din energia ta de părinte sau dascăl. Tu ești pulsul lui. Tu împletești în el poveștile tale, proiecțiile tale subconștiente, sinele tău rănit.

Când vă certați copiii o faceți ca să evitați să vă certați pe voi. E mai ușor să ți se pară că educi pe celălalt, că îl aduci pe celălalt pe calea bună. E foarte dureros să o faci cu tine însuți. Copilul e la îndemână. Și abuzurile tale pot fi încapsulate frumos în iluzia că îl cerți din iubire și că îi vrei binele.

de Oana Moraru

Foto: 123rf.com

Citește și:

Camera virtuală, proiectul pentru integrarea copiilor în şcoală

Copilul tău se apropie de adolescență? Cât de pregătit ești ca părinte?

Cum îmi sprijin copilul să observe superficialitatea modelelor setate de mass-media

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
CSID
Descopera.ro
Libertatea
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Educatie