Ai auzit de „mahmureala emoțională”? Ce este de fapt și ce presupune

Ai auzit de „mahmureala emoțională”? Ce este de fapt și ce presupune

Toată lumea știe că în viață contează mult mai mult experiențele trăite și emoțiile prin care trece, comparativ cu lucrurile materiale. În general, experiențele emoționale pot induce stări fiziologice corpului, dar și creierului. Acestea pot persista pentru perioade lungi de timp, după ce am trecut prin anumite evenimente sau stări mai puternice. Aceasta este concluzia unui studiu recent realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea din New York, care a fost publicat în revita Nature Neuroscience.

Prin intermediul acestui studiu, s-a explicat ce înseamnă de fapt termenul de „mahmureală' emoțională. De asemenea, s-a demonstrat că acest fenomen psihic influențează modul în care vom percepe experiențele viitoare.

Ce este „mahmureala emoțională'?

„Felul în care ne amintim evenimentele trăite nu este doar o consecință a modului în care percepem lumea exterioară, dar este și influențată puternic de stările noastre interioare. Toate acestea vor persista și vor colora experiențele viitoare', a explicat Lila Davachi, profesor de la Universitatea din New York, care este și principalul autor al acestui studiu, conform neuroscientistnews.com.

„Emoția' este de fapt o stare de spirit. Această constatare ne demonstrează în mod clar că propria cunoaștere este puternic influențată de felul în care percepem experiențele prin care trecem. Este important de menționat și faptul că stările emoționale ale creierului care pot persista pentru perioade lungi de timp, mai ales dacă au fost provocate de evenimente importante din viața unui om.

Se știe de ceva vreme faptul că experiențele care implică emoții le putem memora mult mai ușor, comparativ cu cele non-emoționale. Cu toate acestea, prin acest studiu, s-a demonstrat faptul că în situația în care experiențele care nu implică emoții sunt urmate de unele emoționante, atunci acestea se pot fi reținute mai ușor de creierul uman.

Pentru a se demonstra acest lucru, subiecții care au participat la acest studiu au privit o serie de imagini care aveau un conținut emoționant. După aproximativ 10-30 de minute mai târziu, un grup de persoane a privit o serie de imagini banale, cu un conținut ce nu genera emoții. Apoi, un alt grup de subiecți a privit imagini non-emoționale, urmate de alte imagini emoționante. În perioada testului, aceste persoane au fost monitorizate din punct de vedere emoțional. După șase ore, aceste persoane au fost supuse unui test de memorie.

Rezultatele au arătat că subiecții care au fost supuși la stimuli emoționanți au reținut mult mai bine informațiile prezentate în comparație cu cei care au privit doar imagini neutre, fără încărcătură emoțională.

Așadar, memorarea informațiilor neutre se face mai ușor, dacă este prezentată sub o formă care implică emoții.

Foto: 123rf.com

Mihaela Tudor

Citește și:

S-a inventat jocul care îi învaţă pe copii să se protejeze de pedofili

Nu impuneți copiilor voștri un anumit tip de gândire! Nu trebuie să le stați în cale

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Educatie