Află care sunt cei trei duşmani de la orice job!

Iată cum ţi-ar putea sabota activitatea şi cum poţi scăpa de ei:

Oboseala

Stresul, lipsa somnului, alimentaţia necorespunzătoare, programul de lucru, pot duce la instalarea unei stări de slăbiciune fizică şi psihică.

Oboseala reprezintă lipsa de energie, senzaţia de extenuare şi apatie.

Atunci când se instalează un sindrom de suprasolicitare va scădea randamentul psihic şi fizic la locul de muncă.

În astfel de cazuri, este bine să iei măsuri din timp şi să te adresezi medicului de familie pentru investigaţii şi un set de analize. Ar putea ca senzaţia de epuizare să fie un simptom într-o anumită boală.

Cauzele fiziologice ce oferă organismului o stare de oboseală ar putea să fie legate de bolile endocrinologice, neuromusculare, de imunitate şi inflamatorii.

Sau mai grav, unul din simptomele unor boli de ficat, de rinichi, a cancerului, sau a tuberculozei.

Indicaţii şi soluţii

Pentru a elimina această stare de slăbiciune este indicat să respecţi un program de odihnă, să ai o alimentaţie echilibrată, bogată în minerale şi vitamine.

De asemenea, este bine să faci mişcare în timpul liber, dacă nu ai când să ajungi la sală, ai putea să mergi mai mult pe jos.

Renunţarea la tutun, cafea, alcool şi medicamente stimulante, poate veni în ajutorul tău. Dacă nici aceste lucruri nu schimbă starea de epuizare, atunci o vizită la cabinetul medical nu mai trebuie amânată.

Conflictul

Uneori, datorită condiţiilor de muncă, mediului, lipsei de comunicare, a anumitor nemulţumiri legate de sarcinile de muncă, a orgoliilor, sau a diferenţelor de caracter dintre oameni se nasc tensiuni ce duc la conflict.

Potrivit psihologilor, orice situaţie conflictuală are o bază, care dacă nu este identificată la timp şi discutată deschis, poate conduce la izbucniri violente în mediul de lucru.

Poate anumiţi angajaţi muncesc mai mult decât alţii şi efortul nu le este recunoscut, sau observă că şeful acordă mai multă atenţie şi favoruri anumitor colegi, sau pur şi simplu sunt deranjaţi de modul de lucru al colegului şi de personalitatea acestuia.

Câteodată, un conflict poate, de multe ori, să fie soluţia la problemele nerezolvate, pentru că ele au un rol de semnalare a unor dificultăţi ale grupului.

Izolarea conflictelor, negându-se situaţia de criză, nu conduce decât la trecerea conflictului din manifest în latent, iar ceea ce pâna atunci era clar, devine ascuns.

Ce este de făcut?

Problemele nu se vor rezolva de la sine, de aceea dacă ceva te nemulţumeşte la locul de muncă, pornind de la modul de manifestare al colegului, la atitudinea şefului, încearcă să rezolvi această situaţie.

Dezamorsarea conflictului se poate face prin identificarea cauzelor şi crearea unei atmosfere favorabile. Dacă doreşti să comunici ceva şefului este de preferat să ai o atitudine deschisă şi un ton calm al vocii.

Bârfa

Acest fenomen des întâlnim în mediile de lucru şi nu numai, poate să fie nociv datorită deformării adevărului, dar şi constructiv, prin legătura care se formează în cadrul grupului.

Se pare că toţi oamenii au nevoie de ea şi că toţi bârfesc la un moment dat, din diverse motive. Poate să fie un mod de a pierde timpul la serviciu, de a discredita o persoană, de a ne exprima frustrările legate de mediul de lucru, sau de un anumit subiect.

Potrivit psihologiul fenomenul bârfei este unul natural. Constă în schimbul de informaţii în cadrul unui grup restrâns, iar multe dintre informaţii au o încărcătură afectivă mare.

În termeni moderni, am putea spune că socializam. Într-o mică pauză de cafea, facem analiza colegului, sau a întregului colectiv, emitem judecaţi de valoare şi aşteptăm confirmări din partea interlocutorului

Cât de dăunătoare poate deveni o „nevinovată discuţie'?

Dacă la început, bârfa are un rol benefic prin faptul că persoanele se simt mai aproape unele de altele. Partea negativă a bârfei este că deseori se ajunge la exagerare, răutate şi acele comentarii pot răni, sau desfiinţa imaginea cuiva.

Un alt lucru de avut în vedere este faptul că toate comentariile mincinoase pot duce la dezbinare în cadrul grupului, de aceea este important ca informaţiile primite să fie verificate.

Uneori, bârfele apar în cazul unui conflict, sau legate de o nemulţumire la locul de muncă, iar atunci managerul trebuie să ia atitudine pentru a soluţiona problema.

Poate cel mai bun mod de a nu avea probleme la serviciu din cauza bârfelor, este să nu oferi ocazii de a intra în ‘gura lumii.

Prieteniile la job nu sunt întotdeauna indicate şi asta pentru că ‘amicul tău ar putea să dezvăluie colegilor unul din secretele tale.

Iar dacă sunt persoane care vin să-ţi spună ‘ Ştii ce a spus X?” Este de preferat să spui “Aş vrea ca X să îmi spună personal…”, căci cea mai bună formă de a stopa o bârfă este de a închide subiectul şi a deschide un altul.

Dacă un coleg are ceva de spus despre altul, poate să i-o spună în faţă, sau să o ţină pentru el.

Vezi şiBogdan Ciocoveanu – Omul care redresează companiile şi schimbă vieţi! (Video)

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Cariera