A murit Jacques Chirac. Fostul președinte francez avea 86 de ani

a murit jacques chirac

A murit Jacques Chirac, președintele Franței între anii 1995-2007. Chirac avea 86 de ani și se retrăsese din viața publică în urmă cu câțiva ani. El locuia alături de soția sa în Paris. Chirac suferise un atac cerebral în 2005 și fusese spitalizat de mai multe ori în ultimii 10 ani.

A murit Jacques Chirac

„Preşedintele Jacques Chirac s-a stins în această dimineaţă înconjurat de ai săi. În pace', a declarat Salat-Baroux, ginerele fostului lider francez, citat de lefigaro.fr

În anul 2002, în contextul eforturilor de aderare la NATO, deși majoritatea statelor europene s-au arătat reticente, România s-a raliat poziției SUA și s-a arătat dispusă să participe la posibila campanie militară în Irak. Iritat de poziția Bucureștiului, președintele Jacques Chirac a avut o replică rămasă celebră: „România a pierdut o bună ocazie să tacă'.

Fostul președinte al Franței a avut o carieră politică întinsă pe 40 de ani

Primar al Parisului, ministru, prim-ministru și în cele din urmă președinte, cariera politică excepțională a lui Jacques Chirac s-a desfășurat pe parcursul a peste 40 de ani. După părăsirea Palatului Elysee, Jacques Chirac s-a aflat în centrul unei anchete privind presupuse angajări fictive realizate de acesta în perioada în care a fost primar al capitalei Franței. În 2011, fostul președinte a primit o sentință cu suspendare pentru abuz de încredere și deturnare de fonduri publice.

Chirac a avut două mandate de președinte, perioada în care Franța a adoptat moneda unică europeană. Totodată, este cunoscut pentru faptul că s-a opus intervenției americane în Irak, în anul 2003.

Sursa foto: hepta

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Vedete