9 motive pentru care copilul tău ar trebui să joace șah

Părinții moderni sunt interesați să găsească activități care l-ar putea ajuta copilul lor să dezvolte abilități specifice care îi vor stimula dezvoltarea și, eventual, îi vor ajuta mai târziu în viață. Potrivit multor experți, șahul este soluția perfectă, deoarece acest joc este perfect sigur, distractiv și poate ajuta orice copil să se bucure de o multitudine de beneficii prin simplul fapt că îl joacă în mod regulat.

Pentru a înțelege de ce este o idee bună pentru copilul tău să înceapă să joace șah cât mai curând posibil, iată cele mai importante nouă beneficii asociate cu acest joc străvechi.

Șah, jocul ideal pentru copii încă de la vârste mici

  1. Îți face copilul mai inteligent

Numeroase studii au dovedit că șahul îi poate face pe copii mai inteligenți. Acest lucru este destul de firesc, deoarece cu ajutorul șahului își pot dezvolta abilități analitice, abilități de rezolvare a problemelor și alte tipuri de abilități. Cea mai bună parte este că micuții pot folosi aceste abilități și în alte circumstanțe ale vieții lor.

Cercetătorii de la Universitatea din Memphis au descoperit că practicarea acestui joc îmbunătățește capacitatea de raționament spațial, capacitatea de atenție și memoria vizuală a copiilor. Toate aceste lucruri îl fac pe copil mai inteligent.

  1. Îmbunătățește abilitățile sociale

Șahul învață și îmbunătățește abilitățile sociale. Desigur, nu există prea multă comunicare verbală în acest proces, dar abilitățile sociale sunt mai mult decât a avea o conversație. Șahul îi învață pe copii cum să piardă și să câștige cu grație. Fiecare copil poate deveni priceput în a aștepta cu răbdare în timp ce cealaltă parte își analizează opțiunile. Bineînțeles, atunci când copiii joacă în cluburi, școli sau acasă, ei au, de asemenea, șansa de a vorbi cu ceilalți jucători după ce jocul se termină. Cu alte cuvinte, ei vor afla cum să interacționeze cu alți jucători într-un mod adecvat.

  1. Este o activitate excelentă pentru vacanța școlară/vacanța

Zilele în care vacanțele erau folosite doar pentru a sta întins pe o plajă au apus de mult. Cel de-al treilea motiv pentru care copilul tău ar trebui să joace șah este acela că îi poți face vacanțele mai interesante. Bineînțeles, activitatea fizică este un lucru bun, dar nu ar trebui să ratezi această oportunitate de a le îmbunătăți capacitatea mentală, iar șahul este cea mai bună modalitate de a atinge acest obiectiv. Acest joc îi poate ține ocupați ore în șir și cu siguranță vor crede că acest joc este distractiv. Mai mult decât atât, se poate juca oriunde.

  1. Este net superior jocurilor video

Copiii moderni petrec multe ore în fața calculatoarelor și televizoarelor jucând jocuri video. Cele mai multe dintre aceste jocuri video sunt complet inutile. De obicei, acestea prezintă violență și alte lucruri care cu siguranță nu sprijină dezvoltarea corectă a copilului tău. În plus, aceste jocuri video pot fi dăunătoare pentru vedere și pentru sănătatea fizică a copilului (postură necorespunzătoare etc.). Șahul este o alternativă excelentă la această activitate, deoarece nu le va afecta sănătatea fizică într-un mod negativ și va face minuni și pentru abilitățile și sănătatea lor mentală.

  1. Îmbunătățește concentrarea

În timp ce joacă șah, copiii vor putea dobândi abilitatea de concentrare. După cum știm cu toții, copiii au dificultăți în a se concentra asupra sarcinilor și de aceea părinții ar trebui să facă tot posibilul pentru a-i ajuta. Șahul necesită o cantitate semnificativă de concentrare dacă vrei să câștigi o partidă. Lăsându-vă copilul să învețe mai multe despre acest joc, îl veți ajuta să învețe cum să se concentreze pe o singură sarcină. Cu siguranță vor dori să termine această sarcină.

  1. Poate ajuta la gestionarea ADHD

Potrivit unor statistici, peste 5% dintre copii suferă de ADHD, Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Aceasta este o problemă serioasă care afectează viața copiilor de diferite vârste. ADHD îi face să le fie dificil să concentreze la o activitate. Acest lucru înseamnă că sunt ușor de distras. Apoi, copiii care suferă de ADHD nu pot sta liniștiți pentru o perioadă scurtă de timp. În cele din urmă, îi face pe copii să acționeze înainte de a gândi.

Toate aceste lucruri pot fi eliminate prin învățarea și jocul de șah. Acest lucru este destul de normal, deoarece șahul este un joc care necesită lucruri opuse, trebuie să stai nemișcat pentru a juca, trebuie să fii atent la mișcările adversarului și trebuie să acționezi după ce ai analizat posibilele rezultate.

  1. Îmbunătățește competențele lingvistice

Unii ar putea spune că acest lucru este puțin ilogic, dar adevărul este că numeroase studii științifice au arătat că jocul de șah are un impact indirect asupra abilităților lingvistice. Și anume, șahul afectează diferite funcții ale creierului uman care au un impact asupra abilităților lingvistice, cum ar fi logica, de exemplu. Dezvoltarea unor abilități lingvistice adecvate ar trebui să fie una dintre prioritățile tale ca părinte, iar șahul este o modalitate simplă de a atinge acest obiectiv.

  1. Șahul îmbunătățește abilitățile de gândire logică

Se pare că șahul îmbunătățește abilitățile de gândire logică în mai multe moduri. În primul rând, îi ajută pe copii să gândească strategic. Cu ajutorul acestuia, ei pot învăța cum să facă planuri, să se adapteze la situații noi și să creeze o nouă abordare/strategie. Apoi, îi ajută să-și consolideze abilitățile de planificare. Știm cu toții că cei mai de succes jucători de șah gândesc cu 3-4 pași înainte. În cele din urmă, acest joc le dezvoltă și mușchii creierului.

  1. Îmbunătățește abilitățile de viață

În cele din urmă, este bine să subliniem că copilul tău ar trebui să joace șah deoarece acest sport îi învață pe copii câteva abilități de viață foarte importante. De exemplu, datorită faptului că acest joc este în mare parte non-verbal, copiii pot învăța cum să detecteze limbajul corpului.

În plus, îi ajută să își dezvolte abilitățile de gestionare și să învețe cum să își controleze impulsurile. Șahul este aici pentru a-i învăța că luarea unor decizii prea rapide sau prea lente poate fi greșită. Prin intermediul șahului, copiii pot învăța cum să amâne gradul de satisfacție, deoarece uneori este mai bine să renunți la o piesă pe care o poți captura pentru a obține una mai bună în următoarea rundă.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Educatie