5 lucruri importante de luat în considerare când primești o ofertă de job
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2018/11/5-lucruri-importante-de-luat-în-considerare-când-primești-o-ofertă-de-job.jpg)
Schimbarea jobului la anumite intervale de timp a devenit o practică obișnuită pentru mulți angajați. Însă decizia de a demisiona și de a te reorienta spre o altă companie ar trebui să țină cont de mai mulți factori.
Potrivit Businessnewsdaily.com, un studiu realizat de Spherion Staffing Services arată că avansarea profesională pe termen lung nu se întâmplă când sari de la un job la altul, ci mai degrabă pe măsură ce capeți vechime într-o companie. Pe de altă parte, cei care își schimbă jobul la intervale de 3-4 ani reușesc adeseori să obțină oferte salariale mai bune și să capete experiență în mai multe domenii. De aceea, este important să știi ce anume să analizezi atunci când ai o ofertă de job, astfel încât să iei cea mai bună decizie:
Cum ești plătită în raport cu responsabilitățile
Banii nu sunt totul când vine vorba despre cariera ta, dar nimeni nu poate nega că salariul este principalul factor de luat în considerare. Mai exact, trebuie să te asiguri că vei fi plătită corespunzător în raport cu fișa postului și cu responsabilitățile pe care le vei avea. Dacă lucrezi într-un domeniu conex, probabil ți-ai făcut deja o idee despre salariile de pe piață în acest domeniu și poți evalua obiectiv oferta primită. Uneori, angajații aleg să plece într-o altă companie, chiar dacă nu li se oferă un salariu cu mult mai mare, fie pentru a se dezvolta într-o altă direcție, pentru a scăpa de un mediu de lucru toxic sau pentru a căpăta alte beneficii de care nu au parte la actualul loc de muncă.
Contribuția ta în companie
Munca ta într-o companie ar trebui să fie indispensabilă și să aducă plus valoare firmei pentru care lucrezi. În caz contrar, te vei simți inutilă la locul de muncă și vei avea constant senzația că poți fi foarte ușor înlocuită. Orice angajat vrea să știe că munca sa este apreciată și recunoscută de cei din jur. Iar atunci când vrei să pleci la o altă companie, îți va fi de mare ajutor să știi de la bun început care vor fi responsabilitățile tale, de ce proiecte te vei ocupa și ce impact vei putea avea tu asupra modului în care merg lucrurile pentru firma respectivă.
Cum este cultura companiei
Cultura unei companii nu este doar un concept abstract, ci o realitate demnă de luat în calcul. Aceasta trebuie să corespundă valorilor și credințelor tale și să se potrivească personalității tale. Mediul de lucru este într-o continuă schimbare și va continua să evolueze inclusiv în următorii ani. Iar la acest capitol există, de regulă, două tipuri de companii: cele care îmbrățișează devreme schimbarea și cele rezistente la schimbare. De exemplu, companiile care înțeleg evoluția muncii la birou au început să își adapteze programul pentru angajați, să le ofere posibilitatea de a lucra de acasă uneori și să investească în facilități care să le simplifice viața salariaților și să îi facă să vină cu plăcere la serviciu.
Omul de afaceri Liviu Tudor, fondatorul și președintele Genesis Property, spune că angajații au început să pună tot mai mult preț pe beneficiile care li se oferă, inclusiv pe flexibilitatea programului: „Acum cei ce se angajează nu se uita numai la salariu, ci și la lista lungă de beneficii. Printre acestea se numără și dorința de a lucra de acasă 1-2 zile pe săptămână. […] Oamenii își doresc să le fie livrată o experiență – vor să aibă acces la activități comunitare, să fie conectați atât în lumea digitală, cât și în cea reală. Community spirit devine o parte componentă a spațiilor de birouri'.
Actualii, respectiv viitorii colegi
Atmosfera de la locul de muncă este extrem de importantă pentru starea ta de spirit. Poate că te poți adapta unui mediu de lucru ostil sau toxic, însă pe termen lung asta nu va face decât să îți scadă productivitatea, să te demotiveze și să îți dea o stare de spirit negativă. Gândește-te că ne petrecem mai mult timp zilnic cu colegii de muncă decât cu prietenii sau cu familia, așa că este esențial să ne înțelegem bine cu ei și să nu existe tensiuni sau animozități. De aceea, atunci când primești o ofertă de job, încearcă să te interesezi și despre atmosfera din acel loc. Observă cum interacționează oamenii între ei, cât de relaxați și de prietenoși sunt și care este starea de spirit generală la birou.
Oportunitățile de dezvoltare în carieră
Companiile preocupate de dezvoltarea profesională a angajaților le pun la dispoziție acestora traininguri, programe de schimb de experiență sau workshop-uri în care să își perfecționeze cunoștințele sau să deprindă unele noi. De asemenea, există firme în care sistemul de promovare pe scara ierarhică este unul transparent, în care sunt luate în calcul performanțele profesionale ale angajaților, vechimea acestora, interacțiunea cu cei din jur, precum și valoarea pe care aceștia o aduc în companie. Despre oportunitățile de învățare și avansare ar trebui să discuți chiar de la faza interviului, atunci când îți poți face o idee despre tipul de companie pentru care ai putea să lucrezi.
Dacă iei în calcul toți acești factori înainte de a-ți schimba jobul, ai șanse mai mari să ajungi într-un loc în care îți face plăcere să muncești, într-un mediu de lucru în care să te simți ca acasă și unde munca ta să conteze cu adevărat și să te împlinească din punct de vedere profesional.
Sursă foto: Shutterstock/Copyright: ASDF_MEDIA
(P) Articol realizat împreună cu liviutudor.net