5 locuri din Puglia ce fac parte din patrimoniul mondial UNESCO

Cu atât de multe plaje, orașe medievale și parcuri luxuriante, este destul de greu să realizezi un top al celor mai frumoase locuri pe care le găzduiește Puglia – însorita destinație italiană. În plus, regiunea se mândrește cu numeroase situri protejate la nivel mondial prin includerea lor în patrimoniul cultural UNESCO.

Dacă plănuiești o vacanță pentru anul viitor în Puglia ai putea să adaugi pe lista cu locuri de văzut aici, 5 dintre monumentele de patrimoniu ale regiunii. Profită de ofertele Early Booking 2020 abia lansate de AeroVacanțe și rezervă din timp o vacanță în Puglia la tarife tentante de la 426 euro/persoană! Pachetele turistice includ: 7 nopți de cazare cu mese conform programului ales, transport avion București-Bari-București, transfer aeroport-hotel-aeroport, taxe aeroport și asistență turistică.

Alberobello, un orășel desprins din basme

Nu știm exact cum e să trăiești într-un asemenea loc ce pare aievea, însă cu siguranță localnicii din Alberobello sunt cu adevărat fericiți. Ritmul de viață tihnit, arhitectura unică, peisajele luxuriante și timpul care pare că nu există, sunt doar câteva dintre elementele definitorii ale acestei așezări de poveste. 

Alberobello este unul dintre cele mai frumoase orășele din întreaga lume și face parte din UNESCO încă din anul 1996, datorită celor 1500 de case trulli. Construcțiile sunt unice – un fel de case ca un mușuroi de cârtiță cu fațade albe și acoperișuri din piatră cu formă țuguiată de creion ascuțit. Se presupune că aceste locuințe tradiționale ar fi fost realizate pe la începutul secolului al-XIV-lea de către localnicii care s-au mutat în această zonă pentru a lucra la viile din împrejurimi.

Matera, orașul săpat în piatră

Considerat a fi cel mai neobișnuit oraș italian, Matera pare cumva rupt de lume și modernitate. Milioane de turiști ajung în fiecare an în zona Basilicata special pentru a vizita această urbe sculptată integral în piatră. Matera a fost inclusă în patrimoniul UNESCO în anul 1993 datorită numeroaselor sassi și a faptului că aici vei găsi cele mai multe biserici rupestre din Europa. 

Casele-cavernă și bisericile în care s-au ascuns călugării basilicani în timpul persecuției Imperiului Bizantin, sunt absolut fascinante. Sassi au fost săpate de troglodiți în stâncă în urmă cu mii de ani, iar multe dintre obiceiurile ancestrale sunt foarte bine păstrate și astăzi de către locuitorii orașului, în ciuda progresului tehnologic și a dezvoltării tot mai pregnante a turismului. 

Castel del Monte, gigantul din Andria

Considerat a fi cea mai importantă construcție de apărare din regiunea Puglia, Castel del Monte stă cocoțat pe vârful unui deal luxuriant în localitatea Andria, oferind priveliști excelente spre Valea Murgia. Fortăreața a fost construită în anul 1240 de către Împăratul Fredric al II lea, sub formă octagonală în fiecare dintre colțuri înălțându-se câte un turn de observație. În anul 1996, UNESCO a inclus Castelul Monte pe listele patrimoniului datorită vechimii sale și a faptului că a fost foarte bine conservat în ciuda timpurilor moderne.

Ruinele Fiorentino din Torremaggiore

La circa 9 km distanță de orașul Torremagiore, se întind pe o colină semeață ruinele unei cetăți bizantine, veche de peste 1000 de ani cunoscută sub numele de Fiorentino. Legenda spune că pe aceste pământuri și-a dat ultima suflare Împăratul Fredric al II lea în anul 1250. În urma săpăturilor arheologice aici au fost descoperite o mulțime de artefacte importante, motiv pentru care Castelul Fiorentino a fost inclus în UNESCO în anul 2017.

Sanctuarul Arhanghelului Mihail, cel mai important loc de pelerinaj din Puglia

Provincia Foggia nu este vestită doar pentru orășelele sale din piatră galbenă ca mierea, dar mai ales pentru Catedrala San Michele Arcangelo ce aparține de localitatea Monte Sant’Angelo. Altarul se află pe Muntele Gargano și este considerat a fi cel mai vechi sanctuar din Europa închinat Arhanghelului. Pentru că este un important centru de pelerinaj încă din Evul Mediu timpuriu, sanctuarul din piatră albă a fost inclus în patrimoniul mondial UNESCO în anul 2011. 

 de Mădălina Isar

Sursa foto: pixabay.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Vacanta