5 factori esențiali pentru un stil de viață sănătos

CONȚINUT VIDEO AVANTAJE

Cei 5 piloni pe care se bazează calitatea vieții sunt și cei care ne pot prelungi viața și ne pot asigura o bună stare de sănătate:

1. Bagajul genetic – are o pondere mică, de doar 20%.

2. Nutriția

3. Stresul (nu doar emoțiile, ci și toate substanțele cu care intrăm în contact: aditivii, poluarea, antibioticele)

4. Suplimentele nutritive

5. Indicele de masă corporală – în condițiile în care 1 din 3 persoane suferă de obezitate, acest indice e foarte important.

În lumea științifică, nu se mai vorbeste despre determinism genetic, pentru că se știe că mai ales dupa vârsta de 20 de ani, “predispozițiile” sunt doar niște programe care pot fi activate sau nu. ADN-ul trebuie înțeles ca un soft din care omul singur acceseaza diverse programe. Azi există tehnologii care îți pot arăta în timp util dacă prin stilul de viață, riști să declanșezi programe de boli sau dimpotrivă, prin ceea ce faci, întreții starea de tinerețe astfel încât sa traiesti in deplină sanatate mai mult timp.

Sunt importante aceste informații pentru că te ajută să corectezi lucruri, cât încă mai poți. Cu alte cuvinte, este ca atunci cand instalezi programul Microsoft pe computerul tău. Dacă vei folosi vreodata programul Excel, asta ține de decizia ta și de butoanele pe care apeși. La fel de bine poți sa nu-l accesezi vreodată, chiar daca el există acolo. La fel se întamplă si cu ADN-ul și a asa-numitele predispoziții. Tu poți influența ce să exprime bagajul tău genetic și ce nu. Dar asta presupune sa renunţi la parte din ceea ce credeai pana acum si sa înveți lucruri noi.

Un argument pe cât de simplu pe atat de serios, pentru ca oamenii sa înceapa aceasta calatorie de cunoaștere: dacă ar exista determinsm genetic, gemenii univitelini (cu ADN identic) ar muri la aceeași vârstă și de aceleasi afecțiuni, ori asta nu se întîmplă.

Citește și Obezitatea este trecută în gene? 

A consemnat Daniela Palade Teodorescu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Video