48 de ore in Praga

Romantica si boema capitala ceha iti va captiva privirile cu amestecul de stiluri arhitecturale ce te surprinde la tot pasul…

Un oras vechi cu o fata noua
Americanii, care au inceput sa viziteze masiv Praga in anii ’90, au intampinat doua probleme o data ajunsi aici. Prima ar fi ca cehii au portii de mancare mai mici decat ale lor, asa ca, vrand-nevrand, se ingrasa, comandand frecvent portii duble!

Apoi, dupa un tur de forta al orasului, sunt uimiti sa descopere ca urmele comunismului (atat de exotice pentru ei!) au fost sterse cu buretele aproape in totalitate.

La drept vorbind, istoria a ramas, iar cine cauta, gaseste cu siguranta ramasite ale fostului regim (exista bunaoara si un muzeu al comunismului).

Insa nu e mai putin adevarat ca, dupa Revolutia de catifea, Praga a stiut cumva sa se reinventeze, ajungand sa rivalizeze ca destinatie turistica cu Londra sau Parisul.

Faptul se datoreaza in primul rand unui centru istoric scapat ca prin minune de dezastrele celui de-al Doilea Razboi Mondial. E o mostenire unica in Europa, pe care edilii cehi o pretuiesc si o protejeaza cu devotamentul si migala cu care un anticar isi lustruieste zilnic exponatele.

Stiluri arhitecturale diferite
Strabatuta de raul Valtava, peste care se arcuiesc noua poduri, capitala ceha imbina extravaganta catolica a Romei cu grandoarea nordica a orasului Bruxelles si eleganta aristocratica a Parisului. Cel mai des a fost asemuita cu metropola franceza.

De aceea, i se mai spune si "Parisul Estului". Anual, zeci de milioane de turisti iau cu asalt stradutele, podurile si tramvaiele sale.

Amestecul de stiluri arhitecturale te surprinde la tot pasul. Vezi o impunatoare intrare neoclasica intr-o parte si un balcon renascentist in cealalta, catedrale gotice langa biserici in stil baroc si fatade art nouveau inghesuite alaturi de cladiri cubiste.

De pretutindeni se inalta turle, turnuri si turnulete, ca intr-un oras de basm – un basm bizar in care, spunea cineva, Cenusareasa se intalneste cu Franz Kafka (scriitorul ceh de origine evreiasca si-a petrecut aici cea mai mare parte a vietii).

Plimbarea pe jos e obligatorie!
Fiind asezata pe dealuri, Praga trebuie batuta cu piciorul. Doar asa o cunosti cel mai bine. Astfel, un week-end, fie el si prelungit, nu iti va fi de ajuns ca sa o cuprinzi. Dar, daca-ti stabilesti cu rigurozitate itinerariul, poti sa atingi cateva dintre obiectivele principale. Ai avantajul ca centrul orasului e destul de compact si nu ai de parcurs distante prea lungi.

Iata si cel mai indicat traseu pentru o zi plina: pornesti din Piata Orasului Vechi (Staromestske Namesti), o iei pe stradute inguste si pietruite spre Podul Carol, treci pe malul celalalt al Valtavei, in Cartierul Mic (Mala Strana) si urci cele 220 de trepte spre Castel.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Vacanta