4 idei ca să te bucuri de mai multă lumină naturală în casa ta

O locuință luminoasă pare mai spațioasă și mai primitoare. Într-o casă bine iluminată, ai o stare de spirit mai bună, iar atmosfera este mai plăcută și mai relaxantă. Pe de altă parte, o locuință întunecată ne poate face să ne simțim mai obosite.

De aceea, atunci când ne imaginăm o casă frumoasă și primitoare, de multe ori aceasta are ferestre spațioase și lumină naturală din belșug. În amenajarea locuinței, nu trebuie să fim atente doar la corpurile de iluminat, ci și la cum se comportă lumina naturală în casă și cum o putem utiliza mai bine. Iată câteva sugestii ca să beneficiezi de mai multă lumină naturală în locuința ta:

  1. În bucătărie: nuanțe deschise și suprafețe lucioase

Cu siguranță vei găti cu mai multă plăcere într-o bucătărie mai bine iluminată. Înainte de a trece însă la treaba, e bine să știi ce rol are lumina în amenajarea bucătăriei: atât cea naturală, cât și cea artificială. Între cele două există o relație invers proporțională. Cu cât lumina naturală e mai redusă, cu atât e nevoie de mai multe corpuri de iluminat, poziționate în zona blatului.

Poți folosi însă o serie de trucuri ca să crești cantitatea de lumină naturală din bucătărie. Folosește culori cât mai deschise, atât pentru pereți, cât și pentru mobilă. Evită să folosești tonuri de alb rece și orientează-te către nuanțe precum alb crem, alb fildeș sau alb antic. În plus, mobila de bucătărie cu finisaje lucioase are un efect similar, deoarece reflectă lumina. Poți opta pentru dulapuri, mese și blaturi lucioase ca să crești cantitatea de lumină din bucătărie.

  1. În living: podele prietenoase cu lumina

Nu doar pereții și mobila sunt importante atunci când îți dorești o casă mai luminoasă. Podelele pot avea un efect mai puternic decât te aștepți. Evită covoarele închise la culoare. Acestea vor absorbi lumina din living. Dacă podelele sunt din parchet sau gresie, le poți lăsa neacoperite, potrivit House Beautiful. În cazul în care pardoseala e rece, optează pentru covoare în culori deschise.

  1. În dormitor: ferestre fără obstacole

Uneori, motivul pentru care nu te bucuri de suficientă lumină naturală nu are legătură cu dimensiunea sau poziția ferestrelor, și nici cu materialele sau culorile folosite în locuință. Lumina poate fi blocată și de crengile copacilor sau de draperii prea groase. Acest lucru se întâmplă deseori în dormitor, din cauză că nu dorim ca razele soarelui se ne deranjeze la prima oră de dimineață. Draperiile groase nu sunt o soluție ideală: chiar și atunci când le strângi, ele limitează lumina. Optează în schimb pentru un produs care să nu blocheze complet lumina, fie că e vorba de perdele, jaluzele romane sau, de ce nu, chiar panouri japoneze.

  1. În toată casa: deschiderea spațiilor care sunt deja luminoase

Atunci când îți renovezi locuința, ai oportunitatea să lași lumina naturală să intre nestingherită. Identifică locurile pe unde intră cea mai multă lumină naturală, dar și piedicile pe care le întâmpină, conform Design Build Ideas. Apoi, fă un plan pentru reducerea sau eliminarea obstacolelor. Spre exemplu, în cazul unei vile, ai putea observa că intră multă lumină prin geamurile de la etajul 1, dar și că o parte este oprită de o balustradă masivă de lemn. În această situație, înlocuirea balustradei cu una de sticlă va permite o iluminare mai bună a spațiului. Totodată, ai putea observa că un perete despărțitor se află în calea luminii. Poți renunța cu totul la el, creând un spațiu deschis, sau îl poți înlocui cu separator de cameră de dimensiuni reduse.

Sursă foto: Shutterstock

Articol realizat împreună cu www.philips.ro

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Familie si casa