4 avantaje ale vietii in versiunea bio: Lucian Mandruta

4 avantaje ale vietii in versiunea bio: Lucian Mandruta

lucian mandrutaPielea. Pielea ma desparte de lume. Este o granita subtire: o poti strapunge cu un ac. Dincolo de ea incepe Universul, cu galaxii, gauri negre si pantofi maro, cu bomboane pe coliva si spirt medicinal tras prin paine, cu masini straine si cu becuri vanate cu prastia, in copilaria mea, pe o strada din Pantelimon. Pielea este si o inchisoare. Oriunde am merge, in Tahiti, pe Luna sau la inchisoarea adevarata, nu putem iesi din ea.

Putem incerca, dupa cum spune si vorba „nu-si mai incape in piele!“. Insa oricate mangaieri am irosi pe ea, nu vom trece niciodata dincolo de bariera asta, care desparte lumea „care suntem“ de lumea care exista bine mersi si fara noi. OK, sa zicem ca dragostea trece de piele, dar cele mai multe forme de hepatita nu. Ce este mai periculos? Medicii continua cercetarile…

Imi place sa-mi tin pielea la soare. Ei nu, dupa cum ma avertizeaza reclama din ziarul cu care imi fac vant: pielea trebuie protejata cu factorul de protectie Cutare. Cand pielea devine obraz, se numeste ca ne-am civilizat. Cand ea se ingroasa, astfel incat posesorul nu-si mai da seama ca mai exista si altii pe langa el, se numeste traditie romaneasca: veniti de luati sorici!

Ochii. Woody Allen spunea ca banii sunt mai buni decat saracia, chiar si numai din motive financiare. Exact la fel este si cu ochii: sunt buni cand vrei sa arunci o privire, te incurca atunci cand ii cobori, rusinat.

Se spune ca ochii sunt poarta sufletului. E o zicala veche si uzata: ochii din ziua de azi sunt o usa rotitoare, ca la intrarea in mall: lumea intra, iese, se mai impiedica de ea. Ochii sunt ca energia nucleara. Unele tari o folosesc pasnic, altele fac in secret, in cine stie ce pestera, bombe atomice.

Baietii sunt aia cu scopurile pasnice, doamnele sunt cele cu Lucian Mandrutabomba: daca nu nucleara, macar diabetica. Si eu sunt sensibil la asta: fa-mi „ochi dulci“ si am sa ma mai intorc! E valabil si la restaurant, si la oficiul starii civile (momentan vorbim de a doua casnicie, cu intentia ferma de a ma opri aici!). As vrea sa va spun ca pot ghici intentiile unui om dupa ochi. Insa mai onest e sa va zic ca doar o parte din ele. Mai precis, o mica parte. De fapt, o singura intentie: stiu cand este vremea sa clipeasca. Uiteee… Acum!

Sangele. Am sange latin. Ma dau cu avionul, merg cu bicicleta in luptele cu taurii pe patru roti din Bucuresti, inot cu delfinii. De asemenea, am o multime de hematii, leucocite si plasma, exact in compozitia care face viata omului nu doar posibila, ci si vesela. Am sange. Dar n-ai zice, pentru ca vorbesc frumos si nu scuip pe jos.

Nu ma bag pe contrasens, nu imi iau masina cu motor de o mie de cai, toti cu coama impletita, nu cred ca toata lumea trebuie sa asculte muzica mea sau sa fie de acord cu parerea mea. Am, deci, lichid sanguin si sunt in aceeasi situatie cu milioane de alti romani care toti au sange, fara a fi mitocani.

Fara a avea sange in instalatie, cum zice vorba, au sange doar in inima, plamani, creier. Suntem majoritatea, insa asta nu se vede. „Hai mai baieti, ca suntem mai multi decat ei! Hai sa donam, poate ca-i molipsim si pe ceilalti, dupa transfuzie!“.

Gustul. Gustul meu este altul. De-aia am si scris articolul asta, fara sa va spun direct ce-mi place cu adevarat la viata. Care sunt cele patru mari lucruri fara de care nu as putea trai. De fapt, putem trai fara orice. Nu uitati, insa, ca nu putem trai fara materialul din care suntem facuti. Cel mai mare avantaj al vietii este trupul care ne poarta prin ea! Poate ati inteles ca nu cred in suflet. Dar il astept in fiecare zi, pe langa mine.

 

 

 

Catalina Ioancea; foto: arhiva personala, Shutterstock
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Shtiu.ro
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Vedete